Moževa samouresničitev: moška narava ali izgovor?

Thumbnail

Možje naj bi kar tretjino svojega časa porabili za prostočasne dejavnosti, medtem ko njihove žene le petino. V čem tiči problem, če mož ni nekje v zlati sredini in ves svoj čas porabi za svoje lastne konjičke?

Pereč problem – pometen pod preprogo

Vsi imamo svoje hobije. Sploh moški. A hobiji nekaterih moških tako časovno kot tudi finančno presegajo okvire hobija. Tak mož začne zanemarjati svojo družino in na prvo mesto postavljati samega sebe.

Če glede te problematike nekoliko pobrskamo po spletu, lahko ugotovimo dvoje: zadetkov je precej, vendar med njimi skoraj nobenega resnega članka. Strokovna javnost se s tem ne ukvarja – ali pa si zatiska oči. Vse polno pa je obupanih pisem žena, ki se obračajo na raznorazne spletne svetovalnice in forume. Na njih jim samooklicane tete Justi trosijo nebuloze o moški naravi in samouresničitvi.

Odrasel moški, ki se poroči in odloči za otroka, s tem prevzame odgovornost za njegov razvoj na vseh področjih.

Moška narava

Moški smo zgrajeni drugače kot ženske. Razlike med našimi telesi med drugim uravnavajo hormonske žleze, ki nam različno dozirajo tako imenovane moške in ženske hormone. Moški načeloma že kot otroci potrebujemo več gibanja in aktivnosti ter nismo pripravljeni predolgo sedeti pri miru in razmišljati. Prototip punce se uči, dela domače naloge in v neskončnost telefonira s svojimi prijateljicami. Prototip fanta se podi za žogo. Nekaj resnice je v tem. Sploh zato ker je za nekatere fante značilno, da svet knjig, informacij in znanja odkrijejo – prepozno.

Zaostanek, ki lahko vodi v občutek neuresničenosti

Tisti fantje, ki še vztrajajo v šolskih klopeh, navadno šele proti koncu srednje šole ali na faksu ugotovijo, da tudi v knjigah lahko piše kaj zanimivega. Začnejo odkrivati svoje sposobnosti in zanimanja, ki so jih pred tem puščali ob strani. In glej, no, glej: veliko je bilo zamujenega.

Med raziskovanjem novih svetov se tak fant poroči in postane mož, oče. Še naprej bi se rad udeleževal izobraževanj in tečajev, rad bi pridobil to in ono licenco. Te popoldanske obslužbene dejavnosti so vendar pomembne za njegovo rast in bistvene za njegovo identiteto.

Iskanje identitete za ceno skupnega družinskega časa?

Odrasel moški, ki se poroči in odloči za otroka, s tem prevzame odgovornost za njegov razvoj na vseh področjih. V tem obdobju zato ni čas za ‘iskanje samega sebe’, ampak za zagotavljanje trdne izhodiščne točke svojemu otroku, ko on išče svoj jaz. In otroci za grajenje svoje identitete potrebujejo čas. Ogromno časa in ogromno prisotnosti obeh staršev. Le tako bodo lahko odprtih oči šli v svet in spoznali, kdo so.

Kako naj se otrok zanese na očeta, če enkrat je – drugič pa ga ni? Kako naj ga ne pogreša, če ga potrebuje? Kako naj ne čuti, da ga pogreša tudi mama? Če žena lahko iz ljubezni do moža potrpi zaradi ‘višjih ciljev’, od otroka vsekakor ne more pričakovati, da bo razumel očetovo odsotnost. Še več, nerazumevanje otroka lahko tudi mamo/ženo opomni, da zaradi dobrobiti otrok, družine in zakonskega odnosa ne sme sama prevzeti vsega nase.

Ženska  že po svoji naravi bolj čuti poklicanost in uresničitev v ustvarjanju družine in družinskega življenja.

Dovolilnica za izhod

Ženi navadno ni težko prevzeti večjega deleža odgovornosti in skrbi za družino. Ženska namreč že po svoji naravi bolj čuti poklicanost in uresničitev v ustvarjanju družine in družinskega življenja.

Moški se noče vezati in se obotavlja – a nazadnje privoli in milostno pristane na ta projekt. Samega sebe vidi kot pomočnika in vso iniciativo prepušča ženi. Ona odreja naloge, ona “teži”, takrat ko niso opravljene. Ona ima pristojnost, da odobri ali zavrne moževo vlogo po dodatnem hobiju ali širitvi obsega že obstoječe dejavnosti … Karikiram. Poudariti hočem, da s pristankom na tako vlogo žena samo sebe prikrajša za moža, otroke pa za očeta. Poleg tega zaman poskuša moža nadomeščati in prevzeti njegov delež.

Družina kot prostor samouresničevanja

Figura moža in očeta je nenadomestljiva. Družina namreč ni prostočasna dejavnost, ki jo lahko odpoveš v primeru slabega vremena. Ni računalniška igrica, kjer je dovolj ekran in ti, ampak je timska igra. Projekt moža in žene, ki v njem enakovredno sodelujeta, prevzemata svoj del odgovornosti in obveznosti. Zato je prostor moževega in ženinega preživljanja časa in samouresničevanja drug ob drugem, v njuni družini.

Viri: madaboutmarriage.com, reddit.com, sixseeds.patheos.com, talkaboutmarriage.com

Foto: dailymail.co.uk, kidzmatter.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.