Na pomoč – moj mož se spreminja v deloholika

Thumbnail

Žena se napreza pri gospodinjskih opravilih, mož pridno služi denar. Ona želi, da bi bil bolj vključen v družinsko življenje, on pa še dlje ostaja v službi, da se izogne neprestanim očitkom. Spreminja se v deloholika.

Trajanje njegovega delavnika

Mož, ki je redno zaposlen, je praviloma zdoma vsaj devet ur. K osmim uram delovnega časa je namreč treba prišteti še čas transporta od doma do službe in nazaj.  In vendar z delom ne more kar zaključiti po zgolj osmih urah. Običajen delovni dan se mu rad malo zavleče.

Ali so mu zopet toliko naložili, da mora ostajati v pisarni tudi po koncu delovnega časa? Ni nujno: morda si je kak opravek naprtil kar sam. Morda si je sestanek, za katerega ve, da se bo zavlekel, organiziral tik pred četrto.

 Domov bo prišel šele ob mraku. Otroke bo videl, tik preden bodo odšli v posteljo. Veseli ga bodo, vzhičeni, ker je doma. To bo potolažilo njegovo slabo vest. Saj vendar ne more biti slab oče, če ga imajo tako radi. Le žena bo sitnarila. Ona ga očitno ne ljubi več. Ko se bosta zvečer pogovarja, se mu bodo od utrujenosti zapirale oči, besede pa bodo ostajale neizgovorjene. In še naprej bo verjel, da je dober mož. Poskrbi za družino. Dela zanje.

Medtem ga žena čaka doma

Koprni po moževi bližini. Sprašuje se, ali je še prva na njegovi lestvici vrednot. Mu družina in čas, ki jo preživi z njo, sploh kaj pomeni? Zakaj ne razume, da ona in otroci potrebujejo stik z njim? Ali se ženska in moška narava res tako razlikujeta, da je njej dovolj družina – medtem ko se mora on dokazovati v družbi?

Samo sebe sovraži, ker možu neprestano očita. Želi si, da bi sam začutil potrebo po biti zraven in biti doma. Služba je služba in v času krize je bolje malo potrpeti – kot pa leteti, odgovarja mož.

 

Kako zmanjšati kritiko in ga vseeno soočiti s problemom

Najprej je moža treba pripraviti do tega, da bo videl in si priznal svojo nezdravo odvisnost od dela. Tega mu ni moč predočiti s stalnim očitanjem. Žena se mora zavedati, da je deloholičen mož spoštovan v svoji službi in v družbi nasploh. Kot vzoren državljan prispeva davke v državno blagajno in svoje sile zastavlja za boljši jutri.

Z njegovega stališča žena ne bi smela biti kritična do njega. Ne da ne bi razumel njene kritike oziroma želje po bližini. Saj ni neumen. Vendar pa je njegovo delo vir njegove samozavesti in ponosa. S tem, ko žena kritizira njegovo čezmerno delo in njegov odnos do dela, kritizira srčiko njegove moškosti in poslanstva kot očeta in moža.

Žena mora torej najti način, da bo lahko izrazila svojo bolečino ob njegovi odsotnosti, ne da bi ga kritizirala in ga s tem potisnila v obrambno-napadalno držo.

Njegov občutek manjvrednosti

Deloholiki so ljudje, ki se morajo neprestano dokazovati. Dokazovati, ker v resnici globoko v sebi trpijo za kronično nizko samozavestjo. Morda čutijo celo zapostavljenost in pomanjkanje ljubezni.

Mnogi terapevti ženam deloholikov svetujejo, naj potlačijo svoja čustva in obtožbe – ter namesto njih začnejo možu peti hvalo. Vendar je to dokaj problematičen in obenem tvegan načrt. Kot rečeno, mož ni neumen: hlinjeno hvalo bo hitro prepoznal in zavrgel.

Namesto hvalospevov predlagam, da se žena začne iskreno zanimati za delo svojega deloholičnega moža. Možu nič ne požgečka njegove moške samozavesti tako, kot jo požgečka ženino pristno zanimanje za to, kako on rešuje svet.

 

Osamljena mučenica in grešni kozel

Kaj lahko storita, da se bo žena rešila vloge osamljene mučenice, mož pa vloge odtujenega grešnega kozla? Prvo kot prvo: nihče ne mara mučenic. Ob mučenici se še tako svetniški mož počuti vsaj kot grešni kozel, lahko pa tudi kot rabelj. Nekatere žene rade prevzemajo vlogo mučenice. Če hoče taka žena zares privabiti moža nazaj k sebi domov, se mora tej vlogi nujno odpovedati.

Nehati mora neprestano gledati na uro. Začeti uživati trenutke, ko je sama oziroma sama s svojimi otroki. Početi stvari. Iti ven, v mesto in na obisk – ne pa stalno čepeti doma in čakati. Če samo čaka, to vendar ni ravno početje, ki bi bilo zanimivo za moškega, sploh pa ne za deloholika. Po domu bo začel zdihovati le, če se bo doma kaj dogajalo – in če bo dobil občutek, da nekaj imenitnega zamuja.

Viri:

Foto: articles.chicagotribune.com, venturegalleries.com, express.co.uk

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.