Moški in njegova vloga v nosečnosti

Thumbnail

Ko govorimo o nosečnosti, večkrat pozabimo na očetovo vlogo. Moška prisotnost in opora pa je vendarle izjemno pomembna.

 

Teh devet mesecev priprave na rojstvo vajinega otroka je čas, ko se lahko še dodatno spoznata in odkrijeta nove dimenzije drug drugega. Zlasti prva nosečnost je polna vprašanj, dvomov, ugibanj in dolgih priprav … Je čas, ko se v vajinem odnosu pripravlja prostor, ki bo sposoben sprejeti novo bitje.

To je tudi čas, ko si žena toliko bolj želi opore in bližine moža. Vendar na pravi način. Novica o nosečnosti v trenutku spremeni doživljanje obeh. Vajini vlogi se širita in vsak od vaju vstopi v čisto svojevrsten proces spoznavanja, kaj zares pomeni biti mama in oče. A kako ob tem poiskati skupne točke, kjer se lahko oba začutita in podpreta? Kako lahko žena pride naproti svojemu možu? In kako lahko mož svoji ženi postane dragocena opora?

Začelo se je novo obdobje

V prvi vrsti je pomembno, da se oba zavedata dejstva, da se bo s prihodom otroka spremenilo vse. Prav je, da si zato večkrat in iskreno povesta svoje doživljanje, strahove in želje.

Prav je, da mož od svoje žene večkrat sliši, kako dragocena je njegova opora in kako pomembno je, da pokaže razumevanje. Povejte mu, da vam je njegova vključenost v potek nosečnosti pomembna tudi takrat, ko se boste po nasvet in pomoč obračali k svoji mami, drugim nosečnicam in prijateljicam. Naj tega nikoli ne razume, kakor da njega ne potrebujete.

Če bo vaša nosečnost povezana s slabostjo in bruhanjem, ga prosite za veliko potrpežljivosti in mu izrecite tudi zahvalo. Prav je, da ve, katera hrana vam paše in katera ne.

Večkrat si iskreno povejta svoje doživljanje, strahove in želje.Če je le mogoče, se dogovorita za skupne obiske pri ginekologu in ultrazvočnih pregledih. To so izjemni trenutki.

Možje, vaša žena si v času nosečnosti želi veliko spodbud in občudovanja prav od vas. Omogočite ji, da se bo ob vas počutila pomembno in dragoceno, saj to tudi je. Rodila bo novo življenje! Ne zamenjate nosečnosti za bolezen. Vaša žena je noseča in ne bolna, zato si želi skrbi, ob kateri se bo lahko počutila veličastno. Veliko ji bo na primer pomenilo, če ji boste radi zmasirali stopala in hrbet.

Veliko se tudi skupaj pogovarjajta. Skupaj izbirajta imena, skupaj molita, skupaj opazujta prvo brcanje. Pogovorita se tudi o porodu. Načinu, kraju in o tem, kakšno oporo naj ob samem porodu nudi mož.

“Revolucija” vajinega sveta

V času nosečnosti si še vedno privoščita izlete, prijetne skupne dogodke, sprehode in stvari, ki jih tudi sicer rada počneta. Živita enake stvari, vendar na drugačen način.

Otrok ima moč, da iz svojih staršev izvabi tisto najlepše.Pred porodom pripravita vse potrebno. Kolikor je mogoče uredita in pripravita stanovanje. Pred nakupom otroških stvari si določita za vaju sprejemljiv znesek, nato pa jih skupaj izberita. Ni vama potrebno kupiti vsega. Marsikatero opremo ali oblačilce vam bodo prijatelji z veseljem posodili.

Otrok, ki pride v družino, prinese svežino, sonce in ogromno nežnosti. V sebi ima izjemno moč, da iz vas izvabi tisto najlepše, zato ste starši posebno lepi. Se pa ob prihodu dojenčka pojavi tudi veliko stisk in novosti, ki jih do sedaj niste poznali. Svojega urnika ne bo mogoče več določati mimo potreb otroka, prvih 6 mesecev bodo zlasti za mamico posebno naporni, zato je prav, da ste takrat možje v posebno oporo. Več bo neprespanih noči, težje bo ohranjati stike s prijatelji in kamorkoli se boste želeli odpraviti, bo potrebna daljša priprava. Otrok mora postati tisti, ki vsaj prve mesece natančno določa celoten urnik hranjenja, spanja in crkljanja. Če bo na svoje potrebe dobil primerne odzive, se bo po 6 mesecih začel prilagajati vašemu ritmu.

Čas nosečnosti je torej čas priprave na »revolucijo« vajinega sveta. Je izjemno dragocen čas, ko se vajin odnos odpira in zori za prihod novega bitja. Zato je prav, da ga izkoristita in naredita kar najbolj prijetnega in veličastnega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja