»Moj otrok je bil odvisen od mene v tem, da bom sprejela pravo odločitev«

Foto: Zajem zaslona YouTube video

Škotska pisateljica, igralka in komedijantka Lynn Ferguson je v posnetku, ki si ga je na Facebooku ogledalo že več kot 2 milijona ljudi, delila ganljivo zgodbo o tem, kako se je pred leti odločno zavzela za to, da bo njen sin živel.

V videu je odkrito spregovorila o pritiskih zdravnikov, ki so neprestano poudarjali samo to, da je stara, ji dobesedno vsiljevali preiskave in jo nagovarjali k splavu. V 15-minutnem posnetku, kjer se prepletata humor in solze, predstavlja svojo zgodbo.

»Saj ni otrok kriv, da sem jaz stara!«

Potem ko je zanosila pri 37 letih, so ji zdravniki na način, ki ni dopuščal obojestranske komunikacije, priporočali amniocentezo. Ker jo je odločno zavrnila, so vztrajali, da mora opraviti vsaj konkretnejše ultrazvočne preiskave. Stalno so poudarjali, da je zelo stara in da obstaja velika verjetnost za to, da ima otrok Downov sindrom. Na to je odgovarjala s humorjem: »Tehnično gledano, saj ni otrok kriv, da sem jaz stara.« Nato sta se z možem odločila, da pristaneta na ultrazvočni pregled pri specialistu.

Ta obisk opiše na zelo zabaven način in hkrati pokaže, kako težko ji je bilo. Potem ko so spet poudarili, da je res že zelo stara, sta bila soočena z nekaj dejstvi. Otrok je imel nadpovprečno veliko glavo. V šali se spominja, da je takrat pogledala moža in prvič v življenju opazila, da ima res veliko glavo. Toda obstajala je tudi velika verjetnost, da se bo otrok rodil z Edwardsovim sindromom ali Trisomijo 18. Ob tem dodaja:

»Čutila sem gibe svojega sina znotraj svojega telesa. Zakaj bi bilo pomembno, če bi imel kakršnokoli razvojno nepravilnost? In veste kaj, tudi če bi jo imel, saj bomo menda vsi nekega dne umrli, kajne? Toda najprej bi se morali srečati. Bil je moj sin in potreboval me je. Bil je odvisen od mene v tem, da bom sprejela pravo odločitev. Zato sem rekla: ‘Ne.’«

Odločen “ne” splavu

‘Ne’ je bil odgovor na vse večje pritiske zdravnikov, da mora opraviti splav. »Bilo je zelo očitno, da želijo vojno in me na vsak način prepričati v svoj prav, medtem ko sem si jaz samo želela svojega fantka.« Takrat je tudi zamenjala porodnišnico, kjer so nosečnost vodili.

Spominja se, da je, ko so ji ponudili še dodatne preiskave, odgovorila:

»Mi lahko vaši testi zagotovijo tudi to, da ta otrok ne bo eden tistih nadležnih kričečih dojenčkov, ki spravljajo v obup vse goste v restavraciji? Da ne bo nespeč in naporen otrok? Mi lahko zagotovite, kakšno glasbo bo poslušal?«

Njegovo ime pomeni “pogum”

Sina, ki ga je rodila v 35. tednu nosečnosti, je poimenovala Fergus, kar v irski gelščini pomeni ‘prava odločitev’ oz. ‘pogum’. Rodil se je popolnoma zdrav, ne glede na vse napovedi. Danes je navihan 11-letnik, »ki pa ima še vedno nadpovprečno veliko glavo,« v smehu dodaja njegova mama.

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja