Miti o plodnosti

Thumbnail

Čeprav je menstrualni ciklus tako običajen in spremlja vsako žensko, je hkrati eden od najbolj napačno razumljenih bioloških dogodkov, za katerega velja več mitov kot za katero koli drugo področje človeške fiziologije.

V raziskavi o plodnosti, ki jo je izvedla ameriška zveza za neplodnost leta 2001, je le ena oseba od 12.382 vprašanih pravilno odgovorila na vsa vprašanja.

Menstrualni cikel je eden izmed najbolj neverjetnih in zanimivih od vseh bioloških procesov in sramota je, da ga tako slabo poznamo. Če si zamislimo vse različne dogodke, ki se morajo zgoditi v pravem zaporedju (od ovulacije, oploditve, ugnezdenja jajčeca do uspešne nosečnosti), da se rodi otrok, je to res čudež.

Nekaj najpogostejših napačnih trditev o plodnosti in menstrualnem ciklu:

 1. Ovulacija se običajno pojavi 14. dan v ciklusu.Mnenje, da ima ženska vedno ovulacijo 14. dan ciklusa, je verjetno najbolj razširjen mit o plodnosti. Če bi bilo to res, kontracepcija skoraj ne bi bila potrebna, saj bi se pari enostavno izognili temu dnevu. Pari, ki pa bi si želeli zanositi, bi enostavno imeli spolni odnos na 14. dan in bi zanosili.

  Obstajajo številne resne posledice zaradi te zmote:

  • Do veliko nenačrtovanih nosečnosti pride, ker pari menijo, da so nezaščiteni spolni odnosi varni na kateri koli dan z izjemo 14. dne.

  • Veliko parov, ki želi zanositi, dejansko ovira zanositev z načrtovanjem spolnega odnosa na 14. dan, medtem ko ima ženska lahko ovulacijo že veliko prej ali kasneje od tega dne.

  • Številne diagnostične teste in terapije izvedejo ob neprimernem času glede na ženski cikel. To vključujejo postopke pri zdravljenju neplodnosti kot so post-koitalni test, biopsija endometrija, kot tudi splošne zdravstvene postopke, kot je npr. mamografija.

  • Če ženska zanosi, ginekolog običajno uporabi poseben »krog« za določitev PDP-ja. Vendar ta predvideva, da ima ženska ovulacijo na 14. dan ciklusa, zato lahko določi napačno trajanje nosečnosti in opravi diagnostične teste ob neprimernem času ali celo povzroči sprožitev poroda še preden je otrok dovolj razvit. (Opomba: pri nas običajno določijo PDP s pomočjo UZ-ja)

 2. Normalen menstrualni cikel traja 28 dni.Za normalen menstrualen ciklus se smatra cikel dolg 24-36 dni. Cikli se močno razlikujejo ne le med ženskami, ampak pogosto tudi pri posamezni ženski. Eden najbolj žalostnih rezultatov tega mita je nepotreben strah, ki ga doživljajo ženske, ki ne želijo zanositi, in so znova in znova zavedene v prepričanje, da so lahko noseče, ker menstruacija »zamuja«. K temu prepričanju pripomore tudi »reklama«, da tabletke uredijo cikel. Ljudje pogosto ne razumejo, da kontracepcijske tablete že po definiciji hormonsko spremenijo in prikrojijo ženski cikel na “odličnih” 28 dni.
 3. Ženska lahko zanosi le en dan v ciklu.Čeprav je res, da je žensko jajčece sposobno oploditve le 12 do 24 ur, pa ženska lahko zanosi s spolnim odnosom kadarkoli od približno petih dni pred ovulacijo do celo dveh dni po njej, kar znese skupno sedem dni. Razlog za to je, da semenčice lahko v ugodnih pogojih v ženskih rodilih preživijo do pet dni, pri ženski pa lahko pride do sprostitve 2 ali več jajčec v obdobju 24-ih ur. Ženska tako lahko zanosi v obdobju enega tedna v posameznem ciklu.
 4. Ženska ima lahko ovulacijo kateri koli dan v ciklu.To preprosto ni res. Čeprav se lahko čas, ko nastopi ovulacija, razlikujejo od cikla do cikla, ko enkrat pride do ovulacije, je skoraj nemogoče, da bi imela še eno ovulacijo pred naslednjim ciklom. To je zato, ker ko enkrat nastopi ovulacija, hormon progesteron prepreči sproščanje vseh drugih jajčec do naslednjega ciklusa. Celo v primeru večkratne ovulacije se jajčeca sprostijo v roku 24 ur. V teh 24 urah se sprosti 1 ali več jajčec, nato pa do naslednjega cikla nobeno več.
 5. Ženska je plodna ves čas.Ni res! Ženska je plodna le nekaj dni okoli ovulacije. Dejstvo je, da človeško jajčece lahko preživi samo 12-24 ur po tem, ko se sprosti iz jajčnika, in tako so edini razlog, zakaj je ženske plodna več kot 24 ur (ali 48 ur v primeru večkratne ovulacije), semenčice, ki lahko preživijo do pet dni, če je prisotna kakovostna maternična sluz. Zanimivo je, da so moški tisti, ki so vedno plodni!
 6. Orgazem pri ženski povzroči, da se sprosti jajčece.To je še posebej zanimiv mit, da lahko orgazem povzroči spontano ovulacijo. Proces, ki pripelje do ovulacije je postopno povečanje nivoja estrogena v obdobju nekaj dni in ne nenaden val, ki bi se sprožil z orgazmom.
 7. Ženska ne more zanositi med menstruacijo.Ženska ne more zanositi med menstruacijo, ker je raven hormonov, ki sprožijo ovulacijo, med menstruacijo popolnoma drugačna kot v času ovulacije. Vendar pa ženska lahko zanosi zaradi spolnega odnosa med menstruacijo, če ima zgodnjo ovulacijo in spolni odnos na peti dan cikla ali kasneje.
 8. Ovulacija se zgodi na dan padca ali dviga bazalne temperature.Točnega dne ovulacije ni mogoče določiti z bazalno telesno temperaturo. Samo približno 10% žensk zazna padec bazalne temperature. In ko se temperatura dvigne, je skoraj zagotovo, da se je jajčece že sprostilo. V večini primerov pride do ovulacije še pred dvigom temperature, v redkih primerih pa tudi šele po dvigu temperature.
 9. Zaskrbljenost zaradi izostanka menstruacije povzroči še večjo zamudo le te.Stres ne more povzročiti zamude menstruacije, lahko pa zakasni ovulacijo. Vendar ko do ovulacije enkrat pride, je že določeno, kdaj bo prišlo do menstruacije. Z drugimi besedami, čas od ovulacije do menstruacije se le malo razlikuje od cikla do cikla.
 10. Vaginalni izločki navadno kažejo na okužbo.Vaginalni izločki so brez dvoma nekaj, kar vse ženske občasno opazijo na spodnjem perilu. Ker ne vejo, kaj to pomeni, mislijo, da imajo kakšno infekcijo, ki jo morajo zdraviti ali sprati stran. Vendar niso bolne ali umazane, pač pa neobveščene.
 11. Do oploditve pride v maternici.Do oploditve pride v zunanji tretjini jajcevoda, in ne v maternici, kot mnogi mislijo. Razlog za to je, da je jajčece živo le 12-24 ur, in v tem času uspe prepotovati le zunanjo tretjino jajcevoda. Šele ugnezdenje oplojenega jajčeca se zgodi v maternici.
 12. Spermiji so sposobni preživeti maksimalno 3 dni.Pravzaprav spermiji lahko preživijo v ženskih rodilih do pet dni. To je razlog, da je ženska plodna približno 1 teden na cikel, čeprav je jajčece živo le 12-24 ur – pet dni za preživetje spermijev, plus dva dni za možnost sprostitve dveh jajčec v določenem ciklusu.
 13. Menstrualni cikel je tako skrivnosten, da ga ni mogoče razumeti.Narobe! Veliko nas je bilo zavedenih v prepričanje, da je menstrualni ciklus tako zapleten, da bolje da njegovo obravnavo prepustimo strokovnjakom. V resnici pa ženska lahko brez težav prevzame nadzor nad svojo plodnostjo z razumevanjem lastnega ciklusa na vsakodnevni osnovi.
 14. Stres povzroča neplodnost.Pravzaprav je vpliv stresa na plodnost dokaj zapleten. Stres sam po sebi ne preprečuje zanositve, vendar pa lahko odloži ovulacijo z zaviranjem hormonov, ki so potrebni za to, da do ovulacije pride. Če par verjame mitu, da do ovulacije vedno pride na 14. dan, in ima spolne odnose ob nepravem času, se lahko hitro ujame v začarani krog in verjame, da je stres tisti, ki povzroča neplodnost. Spremljanje cikla omogoči nadzor in pregled nad ženskim plodnim obdobjem.
 15. Neplodnost je prvenstveno ženski problem.V resnici je to v približno 40% problem žensk, v 40% moških, v 20% pa obeh.
 16. Neplodnost je odraz seksualnosti osebe.V resnici sta plodnost in seksualnost popolnoma nepovezani. Plodnost se nanaša na sposobnost oploditve. Seksualnost je popolnoma neodvisna od te sposobnosti.
 17. Ženskam v meni zmanjka jajčec.Narobe. Ženska so rodi z več kot 400.000 jajčeci. V meni se žensko telo preneha odzivati na hormone, ki povzročijo zorenje jajčec v jajčniku, preden se sprostijo med ovulacijo.
 18. Naravno načrtovanje družine je koledarska metoda.To ne drži. Koledarska metoda je zastarela in neučinkovita metoda ugibanja, ki napoveduje plodne dni v prihodnjih ciklusih na podlagi preteklih ciklusov. Naravno načrtovanje družine na drugi strani pa je znanstveno potrjena, učinkovita in naravna metoda, ki vključuje dnevno spremljanje treh primarnih znakov plodnosti, tako je možno plodne dneve natančno določiti. Trije primarni znaki plodnost so bazalna temperatura, sluz in položaj materničnega vratu. Metoda temelji na delovanju estrogenov, progesterona, luteinizirajočega hormona in rumenega telesca.

Viri: Taking Charge of Your Fertility, American Infertility Association

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja