Mirjam Kopše: »Mami po porodu prinesite hrano, ne nasvetov«

Foto: Tadeja Kreč

Z Mirjam Kopše sva se srečali na letošnji Družinski dogodivščini našega zavoda. Simpatična, nasmejana babica, polna topline in veselja z velikim žarom mladim generacijam z botrinjo prinaša znanje o tem, kako skrbeti za otročnico – mamo, ki je pravkar rodila. Z množico receptov več generacij iz vse Slovenije izobražuje predvsem o tem, kaj jesti, kako ravnati …

Znanje preteklih generacij, ki se je prenašalo ob porodu

»Ko se mi je rodil prvi sin, je k meni prišla stara mama, prinesla kurjo juho in mi pokazala, kako je treba fantku negovat lulčka in mu kožico pravočasno dol potegnit. Ona je takrat samo rekla: Tako moraš narediti pa ne bo nobenih težav,« je dejala o tem, kako se je z izročilom skrbi za otročnice srečala sama.

Z botrinjo je nato začela pred leti, ko sta jo sinova poprosila, da bi kaj skuhala njunim prijateljem, ki so se jim začeli rojevati otroci. In tako je začela mamam kuhati hrano, ki jo je njej kuhala njena stara mama, kar je bistvo botrinje.

Mami kuhajte tisto, kar je rada jedla kot otrok.

Kot pravi, ne gre le za kuhanje in recepte, pa čeprav so ti izjemno pomembni, gre za dobre običaje, navade in vedenja, ki so se v preteklosti na naslednji rod prenašali ob porodu, danes pa se to znanje počasi izgublja. Ker gre za izročilo, ki ni zapisano, ga s pomočjo delavnic Botrinje sama prinaša med ženske po Sloveniji.

»Večino tega se ne da naučiti prek interneta, ker je tako presplošno,« je dejala in opozorila, da »človeka ne morete nahraniti prek interneta«. Medij zahteva, da so recepti kratki, a ker mnogi jedi ne poznajo, je, kot pravi gospa Kopše, ob prvi pripravi 50-odstotna možnost, da se jed ponesreči.

Dragocen »zlati mesec«

Mirjam Kopše se zavzema za ohranjanje t.i. »zlatega meseca« – šestih tednov po porodu, v katerih naj mama le je, doji in počiva. Če bi se to upoštevalo, bi imele ženske po njenih besedah manj težav, zanje pa bi v tem času poskrbeli drugi. To so lahko babice, tete, mame in botre, pa tudi prijatelji ali znanci, ki naj, kot pravi, prinesejo hrano, ne nasvetov.

Prvih šestih tednov po porodu naj mama le je, doji in počiva.

Kaj torej pripravljati mami v teh prvih tednih po porodu? »Mami kuhajte tisto, kar je rada jedla kot otrok. Te jedi jo bodo pomirile,« pravi Mirjam Kopše. V angleščini se temu reče comfort food. V praksi pa obstajajo jedi, ki ženski vračajo moč, dobro vplivajo na dojenje in imajo druge pozitivne učinke.

Kaj prinesti mami, ki je rodila?

Med njimi je kurja juha, krompirjeva juha, zeliščni biskvit, prosena kaša (dobro vpliva na rast las po porodu, ki je za telo stres), polenta … jedi se glede na pokrajine razlikujejo. Prav tako priporoča pripravo čaja iz plahtice, ki pripomore k hormonskemu ravnovesju, in čaja iz terjaka, ki pomaga dvigniti odpornost.

Nekoč so nosečnicam dajali najbolje, kar so imeli. Tako so na primer dobile mlečni kruh z jajci in smetano. Kljub temu pa pri prehranjevanju mamice velja tudi previdnost. »Ne sme svežega kruha, ker svež kruh napenja in preprečuje postopno naravno krčenje maternice. Prav tako ne sme kisa. In nič dvigovati,« med drugim svetuje gospa Kopše, ki poudarja pomen prehranjevanja z domačo, ekološko pridelano hrano.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

  1. Sem prebrala gornji prispevek in sem zelo hvaležna zanj. Sama sem daleč od doma rodila dva otroka in bila pravzaprav z njima od prvega dne prihoda iz porodnišnice sama v stanovanju. Mož je bil sicer na ‘porodniškem dopustu’ pri drugem otroku nekaj dni, česar sem bila zelo vesela in za njegovo pomoč zelo hvaležna, sicer pa sem morala vse postoriti sama. Zato zelo cenim take nasvete, ker se zavedam, koliko lahko pomagajo mamici v tistem času, če so tudi sicer uresničljivi.
    Hvala za modre misli v zapisih. Vse dobro še naprej, Marija

  2. Se opravicujem ampak nekateri nasveti tudi omenjeni v prispevku so zastareli. Danes že dodobra raziskani in napačni. Misel pa je dobra in pozdravljam idejo… zenske potrebujejo pomoč v poporodnem obdobju.

  3. Vsaka mama po porodu potrebuje pomoč. Ljudski rek pravi, da ima porodnica 6 tednov trugo pod posteljo. Ta rek še vedno drži, čeprav se porodnice zadnje čase ne pazijo dovolj. Že par dni po porodu gredo ven, v nakupovalna središča, po sprehodih.
    Včasih so za porodnice poskrbeli v širši družini: mame, tašče, tete, sestre…Ljudje so se zavedali, kako pomembno je zdravje in kakšen revež si, če ga izgubiš. Danes tega skoraj ni več, dopust ob porodu dobijo očetje. Nekateri so vešči nekaj skuhati, drugi ne.
    Če želite porodnici kaj pomagati, jo preprosto vprašajte, kakšno pomoč potrebuje. Morda kurjo juho, doma spečen maslen kruh, morda kakšno zelenjavno mineštro. Lahko je tudi pomoč pri likanju, čiščenju, ipd. Ne smemo pa biti preveč vsiljivi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja