Michelle Williams na zlatih globusih natrosila kup neresnic o splavu

michelle_williams_-_kopija

Igralka Michelle Williams je v nedeljo prejela zlati globus za glavno vlogo v TV seriji Fosse/Verdon. V zahvalnem govoru je med drugim izrazila hvaležnost, da živi v družbi, v kateri se je lahko odločila za splav, ko se ji je to zdelo potrebno.

Povedala je, da s podelitvijo kipca igralec dobi priznanje ne le za svojo igro, temveč tudi za odločitve, ki jih je sprejemal v življenju. »Kot ženske, kot deklice vemo, da se lahko našemu telesu zgodijo stvari, ki niso naša izbira,« je nadaljevala. Zatrdila je, da se je vedno trudila sama usmerjati svoje življenje, ga napisati z lastno roko, ne pa ga jemati kot nekaj, kar se ji je preprosto zgodilo. »Česar ne bi mogla, če se ne bi poslužila svoje možnosti izbire. Izbire kdaj bom imela otroke in s kom.«

Dodala je še, da vse mame vemo, da se bo tehtnica našega življenja, ko bomo imele enkrat otroke, vedno nagnila proti njim, kot je tudi prav. In da ve, da se marsikdo ne strinja z njeno izbiro: »Toda hvala Bogu, ali h komurkoli že molite, da živimo v državi, utemeljeni na načelih, kjer lahko vsak živi po svoji veri.« Zaključila pa je s povabilom žensk na volišča.

Izkoristila je svojih pet minut, da je natrosila kup neresnic

V njenem govoru je nekaj napačnih trditev. Najprej to, da kdorkoli s katerokoli nagrado podpre še kaj več kot igralčevo delo v konkretnem projektu. V nasprotnem primeru se bo Williamsova namreč strinjala, da je ameriška filmska akademija njenemu nekdanjemu partnerju Heathu Ledgerju s posthumnim oskarjem za vlogo Jokerja v Temnem vitezu izrazila pohvalo, da je vzel prevelik odmerek zdravil in umrl. Recimo.

Tudi ne drži, da se ženskam in deklicam lahko v telesu »zgodijo« stvari, ki niso naša izbira. Razen če govori o menstruaciji. Tega si res ne izberemo same … Nosečnost pa se nikdar kar ne »zgodi«. Vsaka odločitev za spolni odnos je, ne glede na zaščito, dopuščanje možnosti za zanositev s to osebo. Dopovedovati deklicam z govorniškega podija na podelitvi nagrad, da je to nekaj, kar se »zgodi tvojemu telesu«, je zavajajoče odvzemanje kakršnekoli odgovornosti za spočetje z njihovih ramen.

Predvsem pa je v velikem neskladju z nadaljevanjem govora, kjer pravi, Tudi ne drži, da se ženskam in deklicam lahko v telesu »zgodijo« stvari, ki niso naša izbira.kako si je svoje življenje hotela krojiti sama. Seveda je to super, čeprav nekoliko arogantno, ker nikdar človek nima vseh niti svojega življenja v rokah popolnoma sam, toda – zakaj potem ni mogla teh krojaških škarij vzeti v roke še preden bi zanosila z moškim, s katerim ni želela imeti otroka, ob času, ko se ji to ni zdelo primerno?

Kolikor je lep in poetičen del, v katerem pravi, da se v življenju mater tehtnica vedno nagne k otrokom, pa je v njem tudi marsikaj grenkega. Je hotela reči, da ni mogoče imeti izvrstne kariere in otrok hkrati? Kako se ob tem počuti njena 14-letna hči, Matilda Rose? Kot ovira, da njena mama v določenem obdobju ni bila še bolj uspešna? Morda bi ji kaj o tem lahko pojasnila Meryl Streep, ki je ob bleščeči igralski karieri rodila in vzgojila kar štiri otroke …

Govor, ki je sprožil val komentarjev …

Med mnogimi se je oglasila tudi borka za pravice nerojenih otrok, Lila Rose, in tvitnila, da je očitno trofeja vredna več od človeškega življenja. Žrtvovati lastnega otroka, da bi sledile sanjam, je ravno nasprotno od opolnomočenja žensk.

»Če ne bi takrat naredila splava, zdaj ne bi stala tukaj,« bi lahko na kratko povzeli zahvalni govor Michelle Williams. Kar morda drži, morda tudi ne, imela pa bi čudovitega otroka, ki bi jo imel brezpogojno rad.

Splav je odločitev, ki jo je vedno težko sprejeti. Všeč mi je, da je Williamsova v svojem govoru vsaj posredno to tudi priznala. Toliko pohvale ji lahko dam.

A zahvalni govori na podelitvah nagrad so slavnostni trenutki, ki jih v prenosu gleda milijone ljudi. Tudi veliko mladih, ki si zvezdnike vzamejo za zgled in vzor. Zato se mi zdi javno izražanje hvaležnost, da se je lahko znebila lastnega otroka, ko se ji je to zdelo potrebno, v teh okoliščinah še posebej sporno. In še bolj žalostno, če držijo govorice, da je pravkar ponovno noseča.

Vir: edition.cnn.com
Pa še nekaj za tiste, ki imate radi črni humor: babylonbee.com 

Komentarji

  1. Jaz Michelle ne bi obtožil…
    Jaz Michelle ne bi obtožil trosenja kupa neresnic, ker potem lahko enako berem tale članek. Recimo raje milejše, da tako Michelle, kot članek opisujeta svoje stališče le s svoje perspektive; pristransko, z izpuščanjem druge plati.

    Nagrajenec dejansko dobi priznanje za vse njegove odločitve do tedaj (katere so vplivale na konkretno vlogo). Recimo, da je šel v igralsko šolo, da se je prijavil na avdicijo za vlogo in nenazadnje, da je splavila zarodek, če jo je to pri tem oviralo. Tako jez razumem njene “odločitve”. Pač kariero je dala pred materinstvo. Med tem se ji je “zgodila” zanositev, ki je bila nenačrtovana in neželena. Tudi sam sem bil mnogokrat “napaden” z vprašanji, če se je “zalomilo”, “zgodilo”, “ponesrečilo”, da jih imam toliko. Jaz razumem, da se je nosečnost zgodila njej, ne njenem telesu. Njej in tedaj. To je treba skupaj jemati.

    Besede lahko obračamo v nedogled. Naj se zdim pikolovski in ciničen, a nisem bolj, kot ta članek, ki se usede na vsako vejico in piko. Saj smo lahko prepričani, da je imela “škarje in platno” v rokah že z izbiro zaščite. Pač se ji je zgodil tisti % kjer le-ta odpove. Če bi bil vmesni naslov “Izkoristila je svojih pet minut, da je poveličevala splav”, bi bil članek povsem super. Tudi meni se zdi malce neokusno govoriti o splavu na tem mestu. Ne vem, no… očitno je goreča zagovornica pravice do splava. »Če ne bi takrat naredila splava, zdaj ne bi stala tukaj,« bi lahko na kratko povzeli zahvalni govor Michelle Williams. Drži. Vaš članek pa bi lahko povzeli “Zgražamo se nad splavom in tem, da je o tem govorila v zahvalnem govoru za nagrado, zraven smo pa še fino zabelili zgodbo, da je članek dovolj dolg in dodali udarne naslov za klikbejt.” E, tudi jaz se zgražam nad njeno odločitvijo. Ampak se tudi nad pretiravanjem medijev, za dosego popularnosti; sploh ko je vsebina ravno tako cinična in enostranka. “kup neresnic” je hudo pretiravanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.