Mi bo koronavirus odvzel možnost lepega poroda?

novorojen1

Dan D, ki je za nosečnice predstavljal težko pričakovani trenutek vznemirjenja, ko bosta skupaj s partnerjem spoznala malo detece, ki je vse te mesece rasel v trebuščku ter delila srečo in povezanost, se je za mnoge pomešal z občutki tesnobe, strahu in občutka krivice.

Večina žensk porod že tako ali tako pričakuje z nekaj strahu, saj je resnično močna in tudi transformativna izkušnja, obenem pa tudi popolnoma nepredvidljiva, vsekakor pa si nobena ženska ni predstavljala poroda, kjer se ob vsem tem še ne bi mogla nasloniti na partnerja, ali pa poroda z delom misli in skrbi glede možne okužbe z virusom. Kljub temu, da virus, kot kaže, za zdrave nosečnice in novorojenčke ni nevaren, je vsekakor ena skrb več v zanje precej neugodnem trenutku in je popolnoma normalno, da se ob tem porajajo občutki strahu, žalosti in celo jeze.

Roditi brez moža?

Kot vemo, smo v Sloveniji zaradi preprečevanja širitve okužbe s koronavirusom sprejeli kar nekaj previdnostnih ukrepov. Sprva so prepovedali spremstvo obporodnih spremljevak (doul), kar je bil za tiste, ki so računale na to vrsto podpore med porodom, že prvi šok, temu ukrepu pa je sledila Ob misli na ločitev v tako ranljivem trenutku me spreleti srh, v pljučih se naredi velika kepa in oči se mi napolnijo s solzami.prepoved prisotnosti partnerja ob porodu, ta ukrep pa so sprejeli v večini porodnišnic. Prepovedani so tudi obiski partnerja v porodnišnici v prvih dneh po porodu, kar za mnoge predstavlja dodaten stres. Za nosečnice, ki imajo predviden datum poroda v naslednji dneh je tako zagotovo, da bodo v porodnišnici rodile brez partnerja, za tiste, ki dojenčka pričakujejo v naslednjem mesecu ali dveh pa je čas pričakovanja prepleten z negotovostjo, saj v resnici nihče od nas ne ve, kaj lahko pričakujemo vnaprej.

Ne morem si točno predstavljati, kako se počuti ženska v trenutku ločitve od partnerja, ko se prične aktiven porod in se odpravita v porodnišnico. Ne morem si niti predstavljati, kako se počuti očka, ki svojo partnerko odda pred bolnišnico in vso skrb, podporo in tiste nekaj nadzora, kar ga ima, prepušča bolnišničnemu osebju. Pa vendar je pomembno, da si to situacijo predstavljam čim bolj Zelo je pomembno, da si nosečnice priznamo strah, ki ob tej situaciji napolni vsako kost v telesu.živo in ob tem začutim vsa čustva, ki se pojavijo. Ob misli na ločitev v tako ranljivem trenutku me spreleti srh, v pljučih se naredi velika kepa in oči se mi napolnijo s solzami. Zelo je pomembno, da si nosečnice priznamo strah, ki ob tej situaciji napolni vsako kost v telesu. Pomembno je, da ob misli na to krivico (za katero pa ne moremo kriviti nikogar dotičnega, niti ni to namen) začutimo žalost in jezo, ker situacija je krivična. Nobena ženska se ne bi v tem svetem času smela ukvarjati s takimi skrbmi in vsem staršem pripada trenutek povezanosti ob rojstvu novorojenčka.

Podpora med porodom je izjemno pomembna in partner je pogosto tisto najbolj pomembno sidrišče v trenutkih, ko ženska zaradi bolečine odplava, se ji morda upira ali pa jo prevzame strah. Pomembno je, da priznamo, da je za mnoge ženske partner ali pa obporodna spremljevalka med aktivnim porodom varna baza, še bolj pomembno je, da o tem govorimo. Pa ne le s prvo reakcijo, ko bi želeli strah porodnice zmanjšati in ji s tem pomagati, v smislu, ja tako zdaj je, ker iskreno, to ne pomaga. V tem primeru gre namreč le za zanikanje realnih občutkov in s tem je narejene mnogo več škode kot koristi. Vsak posameznik se lahko potrudi, da žensko v tej situaciji empatično začuti in ji iskreno prizna, da je tole pa res težko. Šele ko si sama nosečnica vsa ta čustva prizna in ji pri tem pomaga tudi okolice, jih lahko tudi vsaj nekoliko izpusti in se prepusti toku dogajanja, z vero v višji namen, z delom na zaupanju vase, v dojenčka, babice in v to, da se bo na koncu vse dobro izteklo. 

Najti ravnovesje med nadzorom in prepuščanjem

To je namreč to, kar nam skupaj s primerno informiranostjo v tem trenutku ostane – iskati ravnovesje med nadzorom in prepuščanjem: vsekakor je smiselno, da  si v teh dneh pridobimo nekaj dodatnega znanja o samem porodu in dojenju, ki predvsem podpre zaupanje vase in v svoj materinski čut.

Vendar je enako pomembno, da se toku, ki nas vodi, prepustimo in ob tem zaznamo, kje je dogajanje V moči nosečnice je odločenost, da njej, njenemu telesu in njenemu otroku v resnici lepega poroda in rojstva ne more nihče odvzeti, niti virus!in nadzor še v naši moči. Najpomembneje v teh dneh pa je, da delamo na zaupanju, saj se bo ženska, ki zaupa, mnogo lažje prepustila samemu porodu, ker se bo počutila varno, to pa bo sprostilo njeno telo in pomembno prispevalo k ugodnemu poteku porodnega procesa. Občutka lastne moči nam ne more odvzeti nihče – ženske namreč zmoremo roditi in med porodnim procesom se nam ni potrebno prav za nič opravičevati. V moči nosečnice je odločenost, da njej, njenemu telesu in njenemu otroku v resnici lepega poroda in rojstva ne more nihče odvzeti, niti virus! Ko bodo med porodom prišli težki občutki, naj si jih ženska vsekakor prizna, vendar naj ne dovoli, da jo preplavita strah in panika oz. naj si za takšne primere zamisli način, ki bi jo pomiril in pripeljal nazaj v njeno telo.

Kam se lahko še obrnem?

Situacija zdaj je takšna kot je in takšno moramo tudi izpeljati, obžalovanje želja drugačnega poteka in predstav namreč ženski med porodom ne bo pomagalo. 

Nosečnice se podprimo z znanjem, podpornimi ljudmi, s katerimi lahko o svojih občutkih komuniciramo tako zdaj kot morda celo v porodnišnici (po telefonu), s sabo v porodnišnico lahko vzamemo tudi kakšen domač predmet, ki nam bo pomagal v težkih trenutkih (lahko si kaj narišete na kamen, list in vzamete s seboj, vzamete partnerjevo oblačilo, si pripravite sebi ljubo glasbo, ki vas pomirja, …). Glede same priprave se je v zadnjih dneh aktiviralo kar nekaj babic, doul, psihoterapevtk in svetovalk za dojenje, ki si prizadevajo, da bi ženskam v tej situaciji pomagale z napotki za porod in dojenje ter besedami podpore.

Tako je facebook preplavilo nekaj video posnetkov in pisanih prispevkov, ki jih lahko poiščete in si jih pogledate. Sama sem zasledila slednje na facebook straneh: svetovalka za dojenje in doula Alenka Benedik na strani Porod in dojenje govori tako o porodu kot o prvih dneh z dojenčkom; psihoterapevtka Tara Hughes na strani Čustvena priprava na porod govori o čustveni pripravi na porod brez partnerja; diplomirana babica Klavdija Slapar, ki jo najdete na strani Ataleya – svetovanje ter priprava na porod, dojenje in starševstvo je v zaprti skupini prav tako delila nekaj uporabnih napotkov glede poroda brez partnerja; na strani Veva.si doula Marina P. Frangež poda nekaj nasvetov za porod brez partnerja, svetovalka za dojenje Urška Repnik pa nekaj napotkov za uspešno dojenje; v zavodu Indo Anai je samostojna babica Teja Škodič Zakšek svoj prispevek glede poroda brez partnerja objavila v nedeljo, za poslušanje pa je pri njej možno dobiti tudi potrdilo o opravljeni šoli za starše; zakonska in družinska terapevtka Katja K. Knez Steinbuch pa je v sodelovanju s terapevtko Sašo Golob na strani Inštituta Vita Bona v teh dneh posnela serijo posnetkov, ki govorijo o tesnobi in strahu glede korona virusa na sploh, poslušanje slednjih pa vsekakor priporočam tudi nosečnicam. Obrnete se lahko tudi na doule in samostojne babice, ki vam bodo s svojo podporo z veseljem pomagale, v kolikor le niso prezasedene (toplo priporočam samostojno babico Nino Radin, obporodno spremljevalko Špelo Peternel in druge). Sicer sem zasledila tudi nekaj zakonskih in družinskih terapevtov, ki nudijo on-line podporo zaradi prebujenih občutkov tesnobe (npr. Alenka Lanz, Teja Bandel Castro, Katja K. Knez Steinbuch … ). Knjige, ki v tem času pridejo prav pa so Skozi nosečnost z Jezusom, Modrost rojevanja, Želim dojiti, 10 p-jev za dojenje in mnogo internetnih prispevkov, v primeru težav z dojenjem po porodu pa ne oklevajte s klicem svetovalk za dojenje.

Prav vsaki nosečnici v tem času želim, da bi našla nek smisel v tej situaciji tudi zase in za svojo družino. Morda bo ravno ta situacija prinesla več povezanosti v njun odnos s partnerjem zaradi celotne priprave in čutenj, ki so prišla zraven. Vsekakor bo odprla kakšno novo globel strahu ali nepredelanih občutkov, vendar je to vse lahko le dobro, saj jo potem lahko tudi prebrodimo in zapremo. Morda je to priložnost za vse ženske, da poiščemo še več zaupanja vase, v svoje telo in v svoj instinkt ter da vsekakor poskrbimo zase z iskanjem podpore drugih tam, kjer to čutimo. Morda je to trenutek, ko lahko ženske začutimo, česa smo resnično vredne – in lep porod je vsekakor eden izmed njih.

 

Komentarji

Komentiranje je onemogočeno.