Menstruacija – moja učiteljica in vodnica

Foto: Shutterstock

Če ženskam omenimo menstrualni cikel, ne bodo pomislile na kaj več kot na to, da ne smejo pozabiti na vložke pa na kakšno tableto analgetika. Ampak cikel je več kot to. Je vznemirljivo potovanje, polno vzponov in padcev, takšnih in drugačnih izbruhov, plimovanj, idej in nenazadnje počitka. 

Naš notranji GPS nas vodi po poteh estrogena in progesterona, ki vplivata na vse: od razpoloženja, spanja, apetita, teže in naših interesov do naše kože, las in celo prebave. Pa seveda na našo spolnost, občutenje bolečine in tudi na to, kakšno obleko bomo izbrale, kateri moški bo pritegnil našo pozornost in kako bomo reagirale. 

Pa se tega zavedamo?

Verjetno ne, ker se svojega kompasa nikoli nismo naučile pravilno uporabljati.

Če ste se pripravljene podati na pot odkrivanja svojega kompasa, potem morate najprej sprejeti, da hormonska nihanja niso vaš sovražnik. Povejo vam namreč, kje na poti v vašem ciklusu ste in kako se lahko v trenutnem stanju najbolje podprete.  

  • Med menstruacijo in ovulacijo

V tem času glavno vlogo odigra estrogen. Zato imate izostren fokus, dober spomin in zlahka sprejemate odločitve. Super čas za razgovor za službo ali za zagon novega projekta. Zaradi obilja estrogena in testosterona ste optimistični, samozavestni in motivirani ter željni druženja. Verjetno boste opazile, da imate tudi lepšo kožo in bolj simetrične poteze, zaradi katerih izgledate bolj privlačne. V tem času bolje zaznavate vonje in okuse in se v svojem telesu počutite bolj domače. Energije imate za izvoz, zato je zdaj pravi čas za športe. V dneh pred ovulacijo je tudi največja želja po spolnosti. 

  • Okrog ovulacije

Vaše mentalne sposobnosti so na vrhuncu, zlahka rešujete razne probleme in se hitro učite. Polni ste energije, dobrega razpoloženja in optimizma, svoj prosti čas pa izkoristite za druženje in uživanje življenja. Ker imate energije na pretek, vas vleče v bolj družabne športe. Raje se družite kot razmišljate o hrani – za to je poskrbela naša evolucija, ko je v času ovulacije dala prednost iskanju primernega partnerja pred iskanjem hrane. V tem času je tudi spolnost največji užitek. Narava pač hoče poskrbeti za potomstvo. Iz omare boste potegnili seksi oblačila ali pa se podali v nakup za novimi. V tem času ste res neverjetno lepi in privlačni.  

  • Med ovulacijo in menstruacijo

Ob zaključku te faze je vaša energija na najnižji točki. Zato iščete tišino in želite imeti čas samo zase. Dajte si dovoljenje za počitek. Morda boste odkrile druge oblike kreativnosti, kot so pisanje ali umetniško izražanje. Na plan bodo pokukale tudi vaše nezadovoljene potrebe in frustracije, zato lahko nepremišljeno odreagirate. Pred menstruacijo estrogen pade, kar boste opazile po slabšem razpoloženju, pomanjkanju energije in občutku izpraznjenosti. Čustveno ste bolj napete, reaktivne, razdražljive in občutljive, zato niste ravno najboljša družba.

Velika pridobitev te faze pa je dobro spanje, za kar se morate zahvaliti rastočemu progesteronu. Seveda pa se tudi to tik pred menstruacijo spremeni, ko padec progesterona s sabo pripelje tudi nemirne sanje, včasih celo nočne more. Zdaj, ko ni več potrebe po iskanju princa na belem konju, postane hrana spet bolj mamljiva. Pa ne katera koli, najbolj vas privlači sladka in mastna hrana. Zdaj veste, zakaj se ne morete upreti čokoladi. Intenzivna vadba vam več ne ustreza, raje izberete kaj bolj nežnega. Želja po spolnosti ni ne vem kako velika, kar pa se lahko spremeni tik pred menstruacijo, ko je prekrvavitev v medenici večja, s tem pa občutki bolj intenzivni.

  • Med menstruacijo

Krvavitev vas kar potegne v upočasnjen ritem. Privoščite si več časa zase in se naspite. Energija se bo še prehitro vrnila. Spanje bo morda oteženo zaradi živih sanj, pomaga pa, če vas v spanec ponese meditativna glasba. Mnogim ženskah športanje v tem času ne ustreza, spet druge pa se počutijo boljše, če migajo, prav tako lahko primerna telovadba omili menstrualne krče. Zaradi nizkih hormonov, splošne utrujenosti in morebitnih bolečin, spolnost ni ravno visoko na vaši prioritetni listi. 

Zdaj, ko veste, kaj se z vami pravzaprav dogaja, boste svoje dnevne aktivnosti lažje sinhronizirale s svojim ciklusom.

Maja Vovk je tudi avtorica knjige Čudovita princesa, v kateri boste dobili spodbude in nasvete, kako svoji hčeri spregovoriti o menstruaciji na čim bolj sproščen in naraven način.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Čudovit clanek in čudovita razlaga menstrualnega ciklusa. Na iskreni.net vedo,da je ženska lahko zadovoljna sama s sabo,če doživlja sebe kot čudovito žensko,ki spremlja svoj menstrualni ciklus,ki opazuje sebe,ki opazuje svoja čustva,kako se spreminjajo skozi različne faze menstrualnega ciklusa.

    Priporočam v branje CUDOVITO PRINCESO za vse najstnice. Prav tako priporočam knjigo RDECA ZARJA od Vesne Juvan.

  2. “ženska [je] lahko zadovoljna sama s sabo, če doživlja sebe kot čudovito žensko” – če pa se tako ne počuti, pa to občutijo vsi okoli nje. Predvsem otroci. Marsikateri otrok, ki je odmaknjen po letih od ostalih sorojencev, pa je prišel na svet zaradi tega: “V dneh pred ovulacijo je tudi največja želja po spolnosti.” Za ustaljene zakonce je menda normalno, da se seksa malo ali skoraj nič. In po obdobjih suše v zrelih letih se tako sestavijo “planeti” samo v času ovulacij in je spolnost prisotna samo kak dan ali dva. Leta in redčenje ciklusov počasi odnesejo še ta zadnji ritual med možem in ženo in ju spremenijo v prijatelja. A ciklus ne izgine nenadno, mena se ponavadi bliža v valovih. Zato lahko ženo po daljši odsotnosti sleherne želje po moškemu nenadno povišanje hormonov prevzame kot najstnico in se za en dan spremeni v tigrico, ki nenadoma v možu vidi moškega. Preden se za zmeraj potuhne v vlogo babice. Za nekaj otrok takih “zadnjih izdihljajev” med mojimi vrstniki poznam. Z izjemo povsem nepričakovane zanositve, pa je zgodba tudi moja. Ker nam potem ne preostane drugega, kot da se dobivamo okoli bedastih konjičkov, kjer zabijamo naša čustva in denar. Recimo naš je navtika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja