Med letošnjimi počitnicami bomo veliko časa doma – počivali

Vir: Shutterstock

Počitniceeee! Več kot dva meseca brezskrbnega uživanja in dogodivščin, za katere je med letom zmanjkalo časa. A »brezskrbno uživanje« se hitro spremeni v neobvladljiv kup aktivnosti in počitnice se sprevržejo v eno samo dirkanje, v katerem zmanjka časa za bistveno …

Na začetku poletja delam spisek, kaj vse bomo počeli. Najprej bomo obiskali vse, ki jih med letom nismo uspeli (seznam je dolg). Raziskali bomo vsa naravna kopališča v okolici Ljubljane (in malo dlje). Večkrat bomo šli na bazen. Za nekaj dni bomo šli v hribe in za nekaj dni ob kakšno reko. Obiskali bomo več zanimivih muzejev. Naredili same krasne izlete. Izkoristili bomo na stotine brezplačnih predstav, koncertov in delavnic. V koledarčku je že vse črno.

Težava je samo – kako nam bo vse to uspelo, če so počitnice tako kratke?! In kaj nam bo od počitnic sploh ostalo?

 

Počitnice – čas za oddih?

Vem, da nam ne bo uspelo. Ker bomo ugotovili, kako prijetno je, če na vrtu postavimo bazenček, organiziramo bitko z vodnimi balončki in rišemo s kredami. Ker se v vročini nikomur ne bo ljubilo voziti na predstavo/ delavnico/ koncert, ampak bomo v senci rajši srkali limonado in lizali sladoled. Ker lahko v šotoru spimo kar na domačem vrtu in nam ni treba vsakega vikenda preživeti drugje. In ker bomo ugotovili, da med počitnicami potrebujemo točno to – počitnice. Čas za umiritev, druženje, povezovanje, igro. Čas, da v miru zadihamo.

Med počitnicami potrebujemo čas za umiritev, druženje, povezovanje, igro. Čas, da v miru zadihamo.Vem, da bom imela slabo vest. Vsako leto jo imam. Zdelo se mi bo, da poletja nismo dovolj izkoristili. Lahko bi počeli več stvari, obiskali več krajev, več prireditev in več ljudi. Na koncu poletja bo vsaj polovica mojega seznama ostala neobkljukana. Kot vsako leto bom zavzdihnila in vse neopravljene aktivnosti prenesla na naslednje počitnice – ko bomo gotovo imeli več časa.

Kaj bo na koncu poletja zares štelo?

Kaj bo tisto, česar se bomo z veseljem spominjali, ko bomo konec avgusta gledali nazaj? Družinskih dogodivščin, gotovo. A če jih bo preveč, se bodo spojile v velikansko gmoto, od katere bo nazadnje ostal: »Mami, a se spomniš tistih rogljičkov, ki smo jih jedli takrat na tistem zidu? Pa čofotanja v potoku? Pa ko smo spali kar na terasi?«

Privoščili si bomo dogodivščine. Odkrivali bomo nove kraje in obiskali stare prijatelje. Ampak vmes bomo veliko počivali in se igrali. Poskusili bomo manj hiteti – za to imamo dovolj časa med letom. Če si bomo znali vzeti čas za umik, bomo lahko cenili vse, kar se nam bo zgodilo posebnega. In kaj bo na koncu poletja največ štelo? Da bomo spočiti, polni energije in pripravljeni na nove izzive. Ter predvsem, da se bodo naše družinske vezi okrepile in bomo v september lahko zakorakali še bolj trdno povezani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.