Mame, skupaj smo v tem!

skupaj_zenske

Ko se tvoj novorojenček sredi noči zbudi in prižgeš luč, da bi laže videla, kako ga pristaviti, ko ob tem komaj gledaš in se držiš pokonci, saj si tako utrujena in si želiš le spati … Ko v trenutku slabosti pomisliš, kaj ti je bilo tega treba in da ti tega ne boš zmogla … Ko tvoje malo dete ponoči joka, ti pa ne veš kako bi ga umirila in se v enem trenutku le odločiš, da zbudiš moža in mu ga predaš …

Ko tvoj enoletnik še ne prespi noči in poslušaš tisoč nasvetov, iskanja razlogov, morda celo očitajočih pogledov… Takrat se spomni: na svetu je milijon prižganih lučk v sobah, kjer mamice svoje otročičke dojijo, pripravljajo adaptirano mleko, objemajo malčke v solzah nočne more. Milijon lučk, ki ti povedo, da nisi sama.

Ko tvoj malček zopet pade ven, ti pa vsa izgubljena skačeš okrog njega in poskušaš z raznimi besedami, objemi in metodami … Ko se bratca skoraj stepeta zaradi podrtega stolpa iz kock … Ko ti je Takrat se spomni: na svetu je milijon prižganih lučk v sobah, kjer mamice svoje otročičke dojijo, pripravljajo adaptirano mleko, objemajo malčke v solzah nočne more.vsega preveč in zavpiješ … Ko se opravičiš in se ti zdi, da je to edino, kar v zadnjem času počneš konstantno …

Ko ti vzgojiteljica pove, da je tvoj fantek zopet ugriznil sošolca … Ko podvomiš vase kot mamo, v vaju kot starša in se ti zdi, da sta že vse zafrknila … Ko v roke skeptično vzameš knjigo o vzgoji … Se spomni: ravno zdaj je naokrog mnogo malčkov, ki so padli ven zaradi sladoleda, igračke ali narobe zapetih paščkov na sandalih in ob njih mnogo mamic, ki izgubljeno dvomijo vase, se opravičujejo in iščejo nove rešitve v knjigah, pri prijateljicah in na spletnih forumih. Mnogo mamic, ki se kot ti trudijo in nobena ni sama.

Ko se voziš iz vrtca v službo, pa iz službe v vrtec … Pa v trgovino in naprej na rojstni dan, medtem ko že zamujate na trening nogometa … Ali pa ko si sama doma z otroki in se ti zdi, da samo še čistiš, miriš, postavljaš na svoje mesto, pereš, zlagaš, objemaš, daješ … Ko se ti zdi, da toliko daješ, da ničesar več nimaš in si prazna … se ustavi in vedi, da nisi sama. Mnogo ženskam okrog tebe se ta trenutek dogaja enako. Prav tako kot ti se je mnogo žensk že izgubilo in zopet našlo … izpraznilo in zopet napolnilo. Mnogo nas je, nobena ni sama.

Skupaj smo v tem!

Morda naše izkušnje niso iste in se med seboj zelo, zelo razlikujejo. Morda se razlikujejo naši vzgojni pristopi, mnenja in situacije. Ena ima izzive s spanjem, ena z dojenjem, ena s postavljanjem meja tašči, ena s partnerjem, ki je ne podpira. Prav vsaka ima svoje težave, izkušnje, zmage, svojo pot in resnico. A vse smo v tem, da čutimo, se trudimo, vztrajamo in se poberemo tudi kadar je neznansko težko. V tem smo skupaj in me si lahko največ damo. Zato začutimo to podporo drugih žensk in mater – žensk, ki so bile tukaj pred nami ali pa so z nami ravno zdaj, v tem obdobju. Poiščimo te ženske, sezimo po podpornem pogovoru na sprehodu, ob čaju ali v klepetu preko telefona. Mišljeno je bilo, da smo ženske, še posebej mame, skupaj, da si pomagamo, se podpiramo in dopolnjujemo, kadar eni zmanjka. Nikoli ni bilo mišljeno, da smo fizično tako izolirane, kot smo zdaj, zato naj nam štiri stene ne preprečijo, da bi začutile in videle pravo resnico, ki je v vsaki od nas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.