Mama, pusti očetu, da naredi stvari po svoje!

Foto: Shutterstock

Pogosto je opaziti mlade družine, v katerih glede vzgoje absolutno dominira mama. Prav moteče je videti, kako stalno opozarja, poučuje, kara – svojega partnerja, ki ne zna dobro držati, obleči, uspavati, hraniti, zabavati, umiti, opomniti … svojega otroka. Razumen človek se vpraša, zakaj si je vendar izbrala tega moškega za svojega partnerja in zakaj ima s tem nesposobnežem sploh otroka.

To so večinoma res le mlade družine. Pozneje se moški vdajo in tiho žulijo svoje pivo ter se več ne mešajo v vzgojo. Ali pa zakon in družina razpadeta.

Mamica, ki meni, da bodo otroci na slabšem ali oškodovani, ker jim očka ne bo nudil tako popolne oskrbe, kot sama misli, da je najboljša, ali kot mislijo članice še ene FB skupine, se presneto moti. Otrok bo oškodovan bolj, kot če bo pojedel vsak dan dva črva, bil preoblečen samo dvakrat na teden in nošen kot vreča cementa, če bo videl prvo najpomembnejšo osebo v svojem življenju, kako zaničuje in v nič daje drugo najpomembnejšo osebo v njegovem življenju.

Mama, ne kradi očeta otroku!

Očetov način obravnave otroka se razlikuje od maminega, in to z razlogom. Otrok ne rabi prave mame in še ene malo bolj kosmate mame, ki v vsem uboga prvo mamo. Otrok rabi mamo, ki vzgaja na svoj način, z vso skrbnostjo in ljubeznijo, in rabi očeta, ki vzgaja drugače, manj skrbno, a zato bolj drzno. Tudi če gredo mami pokonci lasje, ko opazuje otroka in očeta, ni njena naloga, da očeta korigira. Nikakor pa ne pred otrokom. Otrok potrebuje tudi moško vzgojo, čeprav je po maminem mnenju povsem neprimerna.

Vzeti očetu dobro ime pred njegovimi otroki je, če ste verni ali niste verni, greh. Stalno pritoževanje, nerganje, popravljanje, neodobravanje … je vse to. In ne gre samo za to, da jemljemo dobro ime moškemu, gre tudi za to, da jemljemo dobrega očeta svojim otrokom. Nihče ni idealen in tudi mame nismo, ampak tega moškega smo si same izbrale. Pokažimo mu nekaj spoštovanja.

Ne gre samo za to, da jemljemo dobro ime moškemu, gre tudi zato, da jemljemo dobrega očeta svojim otrokom.

Oče pelje otroka v svet

Vloga očeta je, da otroku predstavi svet, in tudi, da svetu predstavi svojega otroka. Oče ga pelje ven, mu predstavi meje in pravila, ki veljajo zunaj in znotraj družine. Da oče svojo vlogo dobro opravi, nujno potrebuje spoštovanje svoje žene in mame svojega otroka. Danes smo ženske zaradi mučne zgodovinske vloge in tudi osebnih slabih izkušenj velikokrat nastrojene proti moškim. Nanje gledamo zviška in o njih velikokrat govorimo s posmehom. Priljubljena je krilatica, ki pravi, da si je spoštovanje treba zaslužiti. Seveda. Ni treba, da brezpogojno spoštujemo vse moške, sploh ne. Spoštujmo pa vendar svojega moškega, ker smo si ga same izbrale. In če pljuvamo po njem, posledično pljuvamo po sebi in svoji presoji. Na žalost pa tudi po svojih otrocih.

Če je res potrebno, je mesto za kritiko v sobi na štiri oči

Seveda to ne pomeni, da se očka nikoli ne zmoti in da mora mama vsemu, kar on stori, nekritično zaploskati. Toda mesto za pritoževanje ni pred otroki, tudi ne pred javnostjo, pač pa na samem. Velja seveda tudi obratno. Vendar če smo zelo iskreni, je primerov v obratni smeri videti precej manj.

Ni treba, da brezpogojno spoštujemo vse moške, sploh ne. Spoštujmo pa vendar svojega moškega, ker smo si ga same izbrale.

Seveda, če gre za hude in resne stvari, ki jih počne eden od staršev, je vsekakor naloga drugega starša, da na to opozori in če je potrebno otroka tudi zaščiti. Toda tukaj govorimo o normalnih ljudeh in o normalnih odnosih. Videti je veliko povsem spodobnih in povprečnih moških, ki imajo svoje otroke radi in ki so s strani svojih partnerk obravnavani kot napol idioti, ponižani in zatrti kot nesposobni ali celo škodljivi.

Zato je na mestu razmislek za vsako mamo, ki se zaloti, da oče njenih otrok ne dela dobro tistega, tega in onega … Morda moramo samo stopiti korak nazaj in pustiti otroka in očeta, da vzpostavita svoj odnos, brez našega neprestanega vmešavanja. Otrok bo imel več od samozavestnega očeta, ki ga bo včasih pozabil preobleči in bo morda v naših očeh prestrogo prepovedal prehranjevanje v avtu, kot od očeta, ki je copata in ne govori več, ker tako ali tako ne sme in ga nihče ne posluša …

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Ja, očetje radi mečejo majhne otroke v zrak, kar je popolnoma nespametno. Se je že zgodil primer, ko je otrok padel na tla in bil potem za celo življenje nesrečen. Ne početi tega!
  Zakaj pa moramo tudi na iskreni gledati tetovaže? A jih ne že vsepovsod dovolj?

 2. Samo barcaffe,odlično napisano! Mnoge prakse iz preteklosti so v sedanjih očeh nespametne.

  Pa tudi to lahko recem: mama,ne kradi otroka očetu. To lahko rečemo samo za “normalne druzine”,kjer je razumevanje,toplina,varnost in zaupanje.
  Povsod drugod,kjer so težke preizkušnje,ne moremo biti tiho in ne moremo nam biti vseeno.
  Zgodbe iz Slovenije so tudi strašne. To velja tako za mame kot očete.

 3. Velik problem je že,ker je veliko otrok takih “mater”že odraslih po letih in popolnoma nesamostojnih.Vedno računajo na mamico,ki vse ve in bo vse uredila,da jim v življenju ne bo težko.Če pa so pri tem,ko so hotele samo dobro,slučajno storile napako pa pride na pomoč psihoterapija.So pa poskrbele za vzpon kolesarstva v Sloveniji.Veliko jih raje goni kolo,kot da posluša stalno nerganje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja