Mama dečka, rojenega brez nog in z eno roko: „Popoln je“

Vir: Youtube

29-letna Rosie Higgs, ki dela kot asistentka otrok s posebnimi potrebami, je v začetku nosečnosti izvedela, da ima dojenček, ki ga nosi, sindrom plodovnice (ABS). Gre za redek zaplet ob razvoju otroka, ob katerem so mladi mami svetovali splav. A odločitev, da zavrne splav, je bila po njenih besedah „najboljša odločitev v njenem življenju“.

ABS oz. sindrom plodovnice je redko prirojeno stanje, pri katerem se pasovi tkiva plodovnice zapletejo okrog otroka, kar lahko povzroči poškodbe zaradi zmanjšanega dotoka krvi ali onemogoči razvoj otroka – če se zaplete okrog posameznih organov oz. okončin, lahko prepreči njihovo rast ali privede do deformacij. Vrsta in resnost poškodb se pri ABS razlikujta, najpogosteje pa prizadane roke in noge.

“Čeprav Henry nima vseh udov, sem prepričana, da bo imel fantastično in polno življenje”

Tudi Rosie Higgs se je soočala z vprašanji prijateljev in družine, ali se bo odločila za splav, a kot je dejala, o tem „ni nikoli razmišljala“.

„Ljudje so opozarjali, da ima lahko težavno življenje, polno omejitev, vendar jih nisem poslušala. Čeprav Henry nima vseh udov, sem prepričana, da bo imel fantastično in polno življenje,” je dejala.

Njen partner Peter se je z strinjal. »S Petrom sva se odločila, da si Henry zasluži priložnost,„ je dejala in dodala, da jo je podpiral in sta vse odločitve sprejemala skupaj. „Vedela sva, da ne bi nosečnosti nikoli prekinila. Ob vsakodnevne delu z otroki s posebnimi potrebami sem vedela, da bo Henry v redu.“

Henry se je tako maja 2020 rodil brez nog in z eno roko. Rojen je bil s carskim rezom, kasneje pa so ga operirali, da so rešili njegovo drugo roko. 

„Popoln je,“ je dejala mama, ko je novorojenca po rojstvu prejela na svoje prsi. S tem so minile tudi skrbi, ki so Rosie morile ves čas nosečnosti.

Življenje invalidnih ne bi smelo biti vredno manj od življenj drugih ljudi

Od Henryjevega rojstva Rosie prejema podporo dobrodelne organizacije Reach , ki je specializirana za podporo otrokom s težavami zgornjih okončin. Ta ji pomaga in omogoča stik s starši s podobnimi izkušnjami. V prihodnje bo družina namreč postavljena še pred veliko izzivov, med drugim bo potrebno popolnoma prilagoditi tudi dom.

“Če dovolimo splav zaradi invalidnosti do rojstva, to pomeni, da je življenje invalidov vredno manj kot življenje drugih ljudi.”

Trenutno je sicer v Angliji, Walesu in na Škotskem splav v primeru ABS, pa tudi nekaterih drugih stanj kot je Downov sindrom, mogoč do rojstva, medtem ko je do 24 tedna mogoč splav vsakega otroka.

“Srčne zgodbe, kot je Henryjeva, kažejo, da je otrok otrok v maternici ali zunaj nje ter si zasluži, da z njim ravnamo z ljubeznijo in skrbjo. Dojenčki morajo biti zaščiteni po zakonu in ne smejo biti smrtno diskriminirani zgolj zato, ker imajo invalidnost. Če dovolimo splav zaradi invalidnosti do rojstva, to pomeni, da je življenje invalidov vredno manj kot življenje drugih ljudi,” je za Life News dejala tiskovna predstavnica organizacije Right to Life UK Catherine Robinson.

Peter in Rosie upata, da bodo po njuni izkušnji tudi drugi odrasli spoznali, da je v redu, če so njihovi otroci drugačni.

Vir: Life News, Mirror

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja