Le z dolgotrajno vzgojo v pravo smer bodo mladi vstopali v zdrave odnose #Praviladejtanja

zmenek_pravila

Zmenki so se mi že kot najstnici zdeli res lepo polje svobode. Starši pogosto še vedno nadzorujejo velik del najstnikovega življenja, tega, v koga se mladi zaljubljamo, pa ne morejo. Zadeva je sicer prav lahko velika past za marsikdaj naivno zaljubljeno dušico, vseeno pa gre za področje, ki se ga v puberteti ne da več prav uspešno omejevati s pravili, moralnimi pridigami ali domačimi kaznimi. Le zakaj bi torej mladi sedaj brali pravila, ki jim jih za dejtanje preko nevladne organizacije predpisuje država?

Kampanja, ki se problema nasilja v odnosih mladostnikov loteva na napačnem koncu

Pravila dejtanja, nov projekt, ki ga financira ministrstvo za delo, se mi zdi brezvezno metanje davkoplačevalskega denarja stran. Saj sama na sebi niso tako nesmiselna, a so predvsem sama sebi Glede na dejstvo, da smo davkoplačevalci za #Praviladejtanja namenili na tisoče evrov, iskreno upam, da bo zadeva komu dala vsaj misliti – kaj več je namreč težko pričakovati.namen, zadeve pa se lotevajo na napačnem koncu in krivca vedno iščejo v drugem. Glede na dejstvo, da smo davkoplačevalci za #Praviladejtanja namenili na tisoče evrov, iskreno upam, da bo zadeva komu dala vsaj misliti – kaj več je namreč težko pričakovati.

Dekle, ki spoštuje samo sebe, ne bo (prav dolgo) hodilo z nekom, ki jo bo zaničeval, bo do nje fizično, psihično ali spolno nasilen. Znala in zmogla bo pustiti fanta, ki se do nje obnaša neprimerno in nasilje prijaviti. Vem – to je na papirju lažje kot v realnosti, pa vendar. Mlade bi morali od malega vzgajati, da v odnose z nasiljem sploh ne bi vstopali oz. bi jih bili sposobni zapustiti še preden je resnično hudo oz. prepozno. Z eno kampanjo je namreč nemogoče presekati psihološke vzorce, zaradi katerih mladi končajo v odnosih zlorab.

Vzgoja za (samo)spoštovanje in odgovornost

Mlade moramo najprej naučiti spoštovanja in odgovornosti do sebe in drugih, da bodo sploh sposobni vstopati v zdrave ljubezenske in druge odnose. (Mlad) človek mora znati sebi in drugim postaviti jasne meje, sicer je zanj in za druge bolje, da je samski. Vzgoja za to se mora začeti, ko otrok shodi, ne šele takrat, ko prihaja do posilstev, zlorab in nasilja. Ključno pri tem je izobraževanje staršev, da se bodo tega zavedali, množica vrtcev in šol ima že danes tovrstne vsebine. Vprašanje je, ali jih ima dovolj in ne gre le za lekcije natikanja kondomov. In ali mladim starši in šola že od malega postavljajo jasne meje – predvsem, ko gre za nasilje.

Žal se otroci zavedajo svojih neštetih pravic in komaj kakšne odgovornosti ter marsikdaj odrastejo v brezobzirne ljudi, za katere so potem predpisana “pravila dejtanja” povsem brezvezna. Ker tisti drugi, vzgojeni, takšnih pravil tako ali tako ne potrebujejo. Saj je vendar že vsakemu normalnemu otroku jasno, da gre za nedopustne prakse …

Zavedanje teže lastnih odločitev je v puberteti in mladostništvu lahko zelo odločilno. Ne gre le za to, ali “dejtaš” ali ne, temveč tudi za to, kakšno družbo si izbiraš, kakšne so tvoje alkoholne meje in meje uživanja drog, kakšnega partnerja in v kakšnem stanju izbiraš, kako pomanjkljivo oblečena hodiš po svetu, kako jasno daš fantu vedeti, ali ti nekaj ustreza ali ne …

Treba je povedati, da so pravila dejtanja krivična do fantov oz. moških. Prav vsa namreč poudarjajo, da je krivda na strani fanta oz. pri moškem spolu in čeprav na malo le sporočajo, da pravila veljajo za oba spola, je projekt jasno usmerjen proti moškim. Čeprav so fantje in moški žrtve v marsikaterem odnosu. A njih se žal ne opolnomoča, da ne bi zaradi tega zapadli samomorilnost in številne oblike odvisnosti. Žal je že čisto preveč običajno, da so projekti nevladnih organizacij s “področja enakih možnosti žensk in moških”, povsem enostranski.

Lahko bi se podrobneje spustili tudi v vsebino in debatirali o tem, kje so meje tega, kar fant “sme oz. ne sme”. O dovoljenjih za moške dotike, o vprašanju fantove svobode pri prisilni uporabi kondoma, o tem, kaj je že “žaljenje” in kaj še ne, kako fant sploh lahko ugotovi, ali dekletu v nekem trenutku “paše” poljubljanje ali ne …

Živimo zdrave odnose in povejmo mladim, da jih imamo radi in smo nanje ponosni

Mladostnik mora vedeti, zakaj z nekom “hodi”, mora se zavedati, da je za odnos ključno vzajemno spoštovanje in zaupanje ter da nasilje ne sme imeti mesta v odnosu. In mora (vsaj približno) poznati vse dimenzije in posledice spolnosti, še preden se vanjo spušča. Pa seveda odnos potegne za seboj številne dimenzije in podrobnosti, zaradi katerih se je v paru pomembno najprej res res dobro spoznati. In mladi to razumejo, samo nekje prvih deset let življenja morajo to tako pogosto slišati, da se jim nekam vtisne.

Nadvse pomembno: Sami živite zdrave odnose, saj z njimi mnogo bolj kot tujci iz Istagrama in straniščna pravila (kampanja se izvaja po ženskih straniščih lokalov) ustvarjate odnose svojih otrok. In povejte svojim otrokom, še posebej pubertetnikom in mladim, da so lepi, čudoviti, da je z njimi vse v redu, ste nanje ponosni in jih imate radi. Potem ne bodo iskali ljubezni in potrditve za vsako ceno, ampak bodo z jasnimi standardi iskali ljudi, s katerimi bodo lahko živeli zdrave odnose.

Komentarji

  1. Skrajno ponižujoče za OBA…
    Skrajno ponižujoče za OBA spola. In še nikogar ne moreš kontaktirat, da bi se spihal. Ponižujoče za fante, ki so prestavljeni kot največji debili, kreteni, neoteasanci in spolni iztirjenci, grobijani in piijanci. Ponižujoče za dekleta, ki menda ne znajo prešteti do 2, sploh pa ne uporabiti besede NE. Bljak za take projekte in well done IISkreni da ste to zdiggali na brajtness.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja