Lahko tudi drugače!

Foto: Shutterstock

Dež, dolgo popoldne, naveličan triletnik … Vse bi bilo lažje, če bi lahko šel malo ven, a kaj, ko ne more. “Zakaj ne more?” me je vprašal mož. “Ker vendar dežuje!” sem ga začudeno pogledala. “Ja in?” je rekel on, otroka dobro oblekel in poslal ven pred hišo. Ko sem čez 10 minut opazovala presrečnega otroka, kako v dežju preliva vodo iz kanglic v luže in ob tem ves blažen še prši naokrog s pršilko, se mi je posvetilo, da sem si doslej življenje po nepotrebnem oteževala, otroke pa prikrajšalo za marsikatero vodno radost. Več kot očitno se lahko gre otrok igrat ven pred hišo tudi v dežju (brez dežnika). V moji glavi se je zgodil premik.

Z drobnimi premiki v glavi si lahko marsikaj olajšamo, pridobim vsaj malce svobode in doživimo mnoga drobna veselja.In potem sem ves teden malce natančneje opazovala, koliko je moji glavi trdno zasidranih prepričanj (sploh o majhnih stvareh), ki niso nujno edina pravilna, edina možna ali ki morda sploh niso koristna. Huh, ni jih malo. In starejša, kot sem, manj se mi zdi, da sem pripravljena svoj um obračati in pretegovati v različne smeri.

Poleg tega sem po naravi malce trmasta. Ravno te dni sva se z možem prerekala, kdo od naju je bolj trmast (v negativnem smislu). Ker sem očitno bolj trmasta, sem mu uspela dokazati, da je bolj trmast on (on se sicer ne strinja). A v tej brezplodni debati mi je vendarle uspel lepo pokazati, kako me nekatera moja fiksna prepričanja (predvsem o tem, kaj in kako bi morali delati in živeti ljudje okrog mene), po nepotrebnem obremenjujejo in mi preprečujejo, da bi se lahko sprostila in umirila. In če zelo iskreno pomislim, niso obremenjujoča le zame, ampak znajo biti včasih prav strup za odnose z najbližjimi.

Spomladansko čišenje torej – ven s fiksnimi idejami, ki ne služijo ničemur!

Ampak princip vikend čistilne akcije na tem področju ne deluje ravno najbolje. Sploh ne deluje. Potrebni so drobni, vztrajni, vsakodnevni koraki. Prahec za prahcem, smetka za smetko.

In tako sem si zadala nalogo, da skušam vsak dan najti eno stvar, ki jo lahko naredim (ali mislim) drugače. In ugotavljam, da je pri tem ključno, da zares poslušam in opazujem druge ljudi, ki mi pogosto kažejo nove poti, pa jih ne slišim ali vidim vedno. Ne vem, kako dolgo bom uspela vztrajati, a v zadnjem tednu sem s pozornim opazovanjem in poslušanjem uspela prepoznati kar nekaj zanimivih stvari, ki jih je mogoče početi drugače.

Hm, marsikaj je mogoče početi drugače …

  • Ugotovila sem, da lahko tudi sama sešijem preprosto majico, namesto da jo kupim, in tako sem po ogledu nekaj youtube posnetkov sešila svoji prvi dve majici (idejo sem dobila, ko sem brala pogovor drugih mam na mailing listi mamic)

  • Ugotovila sem, da lahko v našem avtu (karavan) čisto lepo prespijo tri osebe in tako smo si privoščili poceni pobeg na lepše (idejo je možu dal sodelavec)

  • Ugotovila sem, da je tudi vrtnarjenje lahko včasih učinkovita oblika rekreacije (idejo sem dobila, ko sem naslednji dan prisluhnila svojemu telesu in čutila, da so se nekatere mišice kar nagarale)

  • Ugotovila sem, da lahko recepte za nove jedi iščem tudi na italijanskih spletnih straneh (namesto zgolj v angleščini in slovenščini), in si tako odprla nova kulinarična obzorja (idejo sem dobila ob opazovanju italijanske tržnice)

  • Ugotovila sem, da je lahko tudi ogled umetnostne galerije (sploh z veliko količino sakralne umetnosti) molitev, saj me odpira in dviguje k Bogu (idejo sem dobila ob opazovanju obrazov svetnikov na podobah)

  • Ugotovila sem, da se da po Sloveniji čisto lepo potovati tudi peš, in z možem že načrtujeva nove izlete (idejo sem dobila, ko sem se pogovarjala s Tajvansko kavčsrferko, ki bo v nekaj dneh prehodila pot čez celo Slovenijo)

Vse to so mala preprosta spoznanja, ki pa vnašajo pestrost in bogastvo v moje življenje. Rutina starševskega vsakdana je lahko včasih utrujajoča in utesnjujoča. In zunanjih okoliščin večinoma ne moremo spreminjati, lahko pa si z drobnimi premiki v glavi marsikaj olajšamo, pridobim vsaj malce svobode in doživimo mnoga drobna veselja.

Čaka me predvsem še veliko vprašanj in premikov glede tega, kaj vse pričakuje in hočem od ljudi okrog sebe. Je res čisto vse potrebno, dobro in koristno?

Verjetno ne, zato pa se bom že jutri spet vprašala: Kaj lahko danes naredim ali mislim drugače?

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja