Ko ne smeš v Emavs: Nasveti za preživetje medobčinskih zaljubljencev

Foto: Shutterstock

»Hej, se obrnem in pridem pote?« sem klicala fanta, ko sem tisto nedeljo zvečer ob odhajanju od njega v avtu po radiu slišala, da bomo od polnoči do nadaljnjega zamejeni na občine. Videla sva se po več kot 14 dneh, ko sva preventivno oba čepela zaprta v svojem domačem čošku – ker bi prej prav lahko novi koronavirus že kje pobrala.

Ker ni mogel z mano, sem pristala med medobčinskimi zaljubljenci na distanci. Med nama je ravno pravljično nesrečnih 13 občin. Res sva že izkušena v odnosu na daljavo in sploh nama gre super. A zdravo ni. Ko na kakšnem (katoliškem) portalu te dni preberem, kako dobra priložnost za rast odnosa med fantom in punco je čas karantene, avtorja v mislih vedno nekam pošljem.

V času, ko se ne smeš dotakniti niti najboljših prijateljev, bi močno pomagala že navzočnost, kaj šele dotik, objem ali poljub. Ljubeča fizična bližina sprošča oksitocin in posledično zmanjšuje tesnobo in stres in krepi imunski sistem ter pripomore k dobremu duševnemu zdravju in splošni sreči. Vse to pa so močno iskane reči tega časa. Zato za trenutek vsaj malo zavidam vsem parom, ki so se poročili pred tole dramo in so sedaj veselo skupaj ter – priporočajo poroko.

»Ne dotikaj se me«

Tudi Jezus, ki je z dotikom ozdravljal, delal čudeže in objemal, je po vstajenju Mariji Magdaleni dejal »Ne dotikaj se me!« (Jn 20,17). Njegovo darovano telo je bilo drugačno. Dotaknil se ga je lahko samo Tomaž. Pa še on se je dotaknil le Kristusove rane. Kakšna skrivnost vseh odnosov je dotakniti se rane, da bi lahko verjel v resničnost ljubezni!

Ko letos na velikonočni ponedeljek namesto »poti v Emavs« med prijatelji in znanci ostajam doma, močneje slišim klic »Ne bodi neveren, ampak veren!«, še močneje razumem, da je včasih ljubezen mogoče čutiti prek dotika ran, spet drugič jo dokazujemo z odsotnostjo dotika, da bi tako reševali pred telesno smrtjo.

Naše potovanje v Emavs je tokrat le in samo z Jezusom, ki ga še vedno lahko poslušamo in iščemo odmev njegovih besed v sebi in pustimo, da nam odpirajo oči, da bi ga lažje spoznali na vseh svojih poteh.

Kako preživeti?

Po tednih užaloščenega negodovanja nad situacijo sem lepega dne sklenila, da je optimističen pristop v množični akciji varovanja drug drugega z izogibanjem boljši od slabe volje. Začela sem vsak dan Ko na kakšnem (katoliškem) portalu te dni preberem, kako dobra priložnost za rast odnosa med fantom in punco je čas karantene, avtorja v mislih vedno nekam pošljem.veliko več moliti za naju. Ker nekoliko več časa v ta namen vseeno imam. Na dolgo bi lahko razlagala, zakaj to res priporočam, ampak mislim, da v vsakem srcu deluje drugače, zato priporočam lastno izkušnjo.

Potem pa sva iskala alternativne načine za zmenke v živo. On je povsem neizvirno predlagal pogovor. Neizvirno zato, ker se pogovarjava že sicer vsak dan. Nisem mislila, da bo res tako zanimivo, ampak potem sva na neki spletni strani našla 101 vprašanje za spoznavanje. Če jih zmanjka – brez skrbi, takšnih spletnih strani je kar veliko, prav kmalu vama tem za pogovor gotovo ne bo zmanjkalo. Tudi če sta kdaj že poskusila, nič zato, vsakič lahko odkrijeta nekaj novega, saj se par skozi čas spreminja. Midva se pogovarjava ob nekaj vprašanjih na dan in v resnici je debata vsakič znova res zanimiva in zabavna. Pa potem še kam zajadrava. Zadnjič sva na primer s pomočjo Googla na dolgo in široko preučila ženske in moške spolne hormone, njihove funkcije, delovanje, nastanek, nihanja, bolezni … strašno zanimivo in uporabno znanje, ki ga je dobro kdaj obnoviti. In neskončno bolj je zabavno o tem brati in razpravljati v dvoje, kot sam.

Lotila sem se tudi pisanja ljubezenskega pisma. Po dolgem času. Pa pesmi. Prav tako po res dolgem času. In tudi to priporočam. Morda komu pomaga tudi skupno igranje igric na daljavo, pogovor o filmu, ki si ga oba ogledata. Ali članku, ki ga oba prebereta. Morda celo ob knjigi. Midva sva bila celo »skupaj« na enem koncertu s kavča. Prav lahko gresta tudi »skupaj« k maši ali molitvi.

Boljša zase in drug za drugega

Morda se lahko vsak zase naučita nečesa, kar vama bo pomagalo, ko bosta skupaj. Na primer dajanja komplimentov, hvaležnosti, besed vljudnosti, opravičevanja, pomoči itd. Izredne razmere so najboljši poligon za trening.

Prav tako se lahko sedaj priučita praktičnih veščin, kot so kuhanje, pranje, likanje, skrb za osebne finance ali pa za zadostne količine spanja, športa in zdrave prehrane. Bodoči jaz bo za to zelo hvaležen. Sploh če je še kdo v karanteni ugotovil, da je lenoba večji problem kot pomanjkanje časa.

Splet premore tudi mnoge odlične vloge, podcaste in webinarje in druge vsebine na temo odnosov, osebne in duhovne rasti. Tudi ti lahko pripomorejo k temu, da bosta boljša zase in drug za drugega. Lahko tudi skupaj načrtujeta prihodnost, na primer čas po izolaciji, počitnice ali skupen zakon. Mimogrede, tudi priprava na zakon je odlična investicija v odnos. Tudi na Iskrenih so dodatno pripravili eno, primerno tako za za dislocirane zaljubljence, kot tudi za vse tiste z več sreče. 🙂

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja