Ko družina “posvoji” družino

Thumbnail

V Italiji se širi inovativen način pomoči družinam v stisku, s pomočjo katerega ogrožena družina lahko ostane skupaj.

 

“Neke dne me je neki otrok vprašal, zakaj pomagamo samo njemu, ne pa tudi njegovim staršem,” se spominja italijanska socialna delavka Francesca Danese. A danes je drugače, saj je Danesejeva del inovativnega italijanskega projekta pomoči ogroženim družinam “Družina za družino”, v katerem v središču ni več zgolj otrok, ampak njegova celotna družina.

Otroci pomagajo otrokom, starši staršem

Po 12 letih uspešnega dela, s katerim so dosegli že okrog 500 družin v šestih italijanskih provincah, so v letošnjem poletju s projektom “Družina za družino” pričeli tudi v Rimu. Zamisel, s katero je leta 2003 v Torinu pričela fundacija Paideia, pri tem pa sodeluje tudi z italijansko Karitas, je razmeroma preprosta – družina, ki to zmore, eno leto v vsakodnevnih stvareh pomaga družini, ki je trenutno v težavah. Lahko gre za srečanja, telefonske pogovore, pomoč pri vzgoji, praktično podporo, skupna praznovanja, obisk dogodkov, druženje ipd.. Otroci lahko pomagajo otrokom pri domačih nalogah in učenju, se igrajo in družijo, medtem ko starši nudijo staršem potrebno podporo in pomoč pri vprašanjih vzgoje in organizacije družinskega življenja.

Družina je postavljena v središče

V začetku tega povezovanja se z obojestranskim sporazumom določijo temeljni cilji, način in čas trajanja podpore, obe družini pa spremlja tutor, ki skupaj z lokalnim centrom za socialno delo bdi nad celotno zadevo. Družine, ki nudijo pomoč, svoje izkušnje delijo tudi na mesečnih srečanjih. 

“S tem projektom smo končno postavili družino kot protagnostko v središče podporne mreže mesta, namesto da bi bila zgolj prejemnica podpore,” je ob vzpostavitvi projekta v mestu Rim dejala Danesejeva. Gre za osvajanje novih veščin ob pozitivnem zgledu druge družine in za pridobivanje zaupanja vase in v družbo. Družine se pogosto znajdejo v stiski tudi zaradi pomanjkanja podporne mreže, ki je v sodobnem svetu pogosto oslabljena. Med družinami, ki potrebujejo pomoč, so pogosto enostarševske družine in družine priseljencev. Projekt “Družina za družino” pa jim ponuja pot iz socialne izključenosti ter vso potrebno pomoč, zaradi katere družina v stiski lahko ostane skupaj.


S projektom skupajo še pravočasno zaznati ogrožene družine in jim ponuditi pomoč, da skrajni ukrepi, kot je odvzem otrok, ne bi bili potrebni. Cilj celotne pomoči je ohraniti družino skupaj.

Izjemna izkušnja za obe družini

Poleg tega, da je tovrstna pomoč zelo dragocena z družine v stiski, pa tudi družine, ki pomoč nudijo, izkušnjo opisujejo kot izjemno tako za starše kot za otroke.

 

Viri: fondazionepaideia.it, romareport.it, outcome-network.org

Foto: video Una familia per una familia Parma

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja