“Kdor sprejme enega takih otrok, mene sprejme”

Vir: Pixabay

Papež Frančišek je enodnevni obisk v Albaniji sklenil s srečanjem v Centru Betanija, kjer živijo otroci in mladostniki s posebnimi potrebami ter socialno ogroženi. Navzoči so bili tudi predstavniki in prostovoljci iz drugih dobrodelnih ustanov v Albaniji.

Papež se je zahvalil vsem, ki otrokom in mladostnikom vsak dan nudijo pozornost, nežnost in prijateljstvo. Spomnil je na besede iz evangelija: »Kdor sprejme enega takih otrok v mojem imenu, mene sprejme« (Mr 9,37).

Pohvalil je tudi dejstvo, da v Centru Betanija skupaj živijo ljudje različnih narodnih skupnosti in veroizpovedi.

Nasilje v imenu vere je bogoskrunstvo

Tudi sicer je minil obisk v Albaniji, ki je večinsko muslimanska država, v znamenju prizadevanja za mir in sožitje med narodni in religijami.

Papež je imel posebno srečanje s predstavniki petih največjih verskih skupnosti v državi: muslimani, bektaši (muslimanska skupnost, ki je še posebej močna v Albaniji), katoličani, pravoslavnimi in evangeličani.

Papež se je zavzel za versko svobodo in za dialog, ki pa mora temeljiti na lastni identiteti. Z ostrimi besedami je nastopil proti nasilju v imenu vere in ga imenoval bogoskrunstvo.

Med mašo, ki jo papež daroval dopoldne na trgu Matere Tereze v Tirani, pa se je spomnil vseh vernih, ki so trpeli ali bili umorjeni za časa komunizma, ne samo katoličanov, ampak tudi pripadnikov drugih ver.

Mladi, ne malikujte denarja!

Ob koncu maše je posebno pozornost namenil mladim. Pozval jih je, naj rečejo »NE« malikovanju denarja, varljivi svobodi individualizma, odvisnosti in nasilju.

Dejal jim je tudi: »Jezus nas pozna bolje kot kdorkoli drug; tudi kadar grešimo, nas ne obsoja, ampak nam raje pravi: ‘Pojdi in ne greši več!’«

Na eni strani katoličani, na drugi vsi ostali 🙂

Papež tudi na tem potovanju ni skrival svojega smisla za humor. Med srečanjem s predstavniki verstev je denimo dejal, ko je gledal po avditoriju: »Spominjate me na nogometno ekipo: na eni strani katoličani, na drugi vsi ostali!«

Med povratkom z letalom, ko se običajno razgovori z novinarji o najrazličnejših temah, pa je dejal, da tokrat sprejema vprašanja samo o Albaniji in novinarjem zabičal: »Jutri morajo biti novice samo o Albaniji!«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja