Kdo bo mojo hčerko poučil o plodnosti?

Thumbnail

Moji hčerki odraščata. In čedalje bolj se približuje čas, ko jima bom morala razložiti, kaj se bo začelo dogajati v njunih telesih.

Seveda se o spolnosti pogovarjamo že sedaj. In ker imam le redko priložnost biti sama na stranišču, ne da bi kateri od otrok takrat nujno moral skočiti noter in mi povedati neodložljive zadeve, kot je denimo, kako dobro zna narediti stojo ali kaj smešnega je povedal sošolec, seveda tudi opazijo, da mami včasih teče kri iz “lulike”. In potem sledi letom primerna razlaga, zakaj se to dogaja.

Koliko povedati?

Pa vendar bo ob vstopu v puberteto treba povedati malo več. Vsebina me ne skrbi. Navajena sem o tem govoriti mladim, ženskam, zaročencem, parom, pa tudi mamam in njihovim hčeram. Jezik in izrazi so mi domači.

Pa vendar vem, da se bom, ko bo prišel tisti dan, spraševala: “Ali res mora vedeti vse to? Je to dovolj? Je morda preveč?”

Kot mama si seveda želim za svojo hčer le najbolje. In ko se pri poučevanju parov o njihovi plodnosti vedno znova srečujem z vprašanjem: “Zakaj nam tega niso povedali že prej? Če bi prej vse to vedela, bi ravnala drugače.”, je zadnja stvar, ki si jo želim, ta, da bi se moja hči kot odrasla ženska spraševala enako.

“Tehnično” znanje o ženskem ciklusu ni dovolj

Tudi sama sem o tem, kako pravzaprav deluje moje telo, izvedela šele kot odrasla oseba. Ob vseh spolnih vzgojah v šoli in učenju “tehničnih” podrobnosti o delovanju ženskega ciklusa, je manjkal tisti drobec, kako vse to povezati z dogajanjem v mojem telesu.

Če se spomnim spolne vzgoje iz naših časov, se je vse vrtelo okoli tega, kako se zaščititi. Ne spomnim pa se, da bi nam pripovedovali o tem, kako čudovito smo ustvarjeni, kaj vse je potrebno, da pride do spočetja novega življenja, da je lepo biti ženska in živeti skladno s svojim ciklusom.

Zato ni čudno, da sem odraščanje in menstruacijo dojemala kot žensko nadlogo in si določen čas celo želela, da bi bila raje moški. Dobiti menstruacijo pri 11 letih, ki jo spremljajo še boleči krči, res ni nekaj najbolj zabavnega, sploh če o njej veš le to, da je to pač nekaj, kar imajo vse ženske in s čimer boš morala živeti še nadaljnih 40 let.

Kdo bo vir informacij za moje otroke?

Zato si želim, da bi hči imela vse potrebne informacije o tem, kaj se dogaja z njo in da bi znala sprejeti prave odločitve. Te odločitve pa ne želim povsem prepustiti drugim.

Če se spomnim spolne vzgoje iz naših časov, se je bolj kot ne vse vrtelo okoli tega, kako se je treba zaščititi. Ne spomnim pa se, da bi nam kdaj kdo pripovedoval o tem, kako čudovito smo ustvarjeni, kaj vse je potrebno, da pride do spočetja novega življenja, da je lepo biti ženska in živeti skladno s svojim ciklusom.

Želim si, da bi bila jaz kot mama skupaj z možem primarni vir informacij za svoje otroke.

Čudovita princesa: delavnice za mame in hčerke pred puberteto

Ko smo snovali program Čudovita princesa, smo imeli v mislih prav to. Deklicam in njihovim mamam ponuditi priložnost za skupno učenje o odraščanju ter spodbuditi stalno komunikacijo med njima o neprecenljivem daru ženskosti.

Mame in hčere, vabljene, da se nam 20. maja pridružite na delavnici!
Delavnica je polna. Prijave niso več mogoče. 

Foto: marycgottschalk.com