Kdaj so menstrualni krči normalni?

Vir: Unsplash

Ker je menstruacija naraven proces, ki se dogaja v našem telesu, bi pričakovali, da poteka brez bolečin. V veliko primerih je temu res tako. Pri nekaterih pa se pojavljajo bolečine, ki so lahko blage ali pa precej hude. Kaj od tega je še normalno? 

Bolečine, ki se pojavijo ob menstruaciji, s strokovno besedo imenujemo dismenoreja. Te bolečine so lahko blage in jih omilimo s preprostimi zdravili (ibuprofen), dodatki (cink) ali ustrezno prehrano (brez mlečnih izdelkov). V kolikor omenjeni posegi nimajo učinka, je vzrok bolečin drugje. 

Normalne menstrualne bolečine (primarna dismenoreja) so blažji krči v spodnjem medeničnem delu trebuha ali v križu. Pojavijo se v prvih dveh dneh krvavitve (lahko že tudi dan ali dva prej) in izginejo ob jemanju ibuprofena ali kakšnega podobnega nesteroidnega analgetika. Tako tudi ne motijo vsakodnevnih aktivnosti. Vzrok za te bolečine je v sproščanju prostaglandinov, ki povzročijo krče maternice. Te bolečine se običajno z leti omilijo, pogosto po porodu tudi povsem izginejo. 

Močne menstrualne bolečine (sekundarna amenoreja) so zbadajoče, pekoče bolečine, ki nastopajo v valovih in se lahko pojavijo tako med menstruacijo kot tudi v času, ko krvavitve ni. Pri teh bolečinah je ibuprofen neučinkovit, pogosto jih spremljata tudi slabost in bruhanje, močno vplivajo na vsakodnevne aktivnosti. Vzrok teh bolečin je v različnih zdravstvenih stanjih, kot so endometrioza, adenomioza ali patološki procesi v mali medenici. S starostjo se po navadi poslabšajo. 

Kako nad bolečine?

Pri normalnih menstrualnih bolečinah si lahko pomagamo:

 • Prehrana: Veliko ženskam težave povzročajo mlečni izdelki, ki povečajo vnetje in s tem tudi menstrualne bolečine. Nekatere so občutljive na gluten (predvsem pšenico), spet drugim se krči ojačajo ob uživanju sladkorja, kofeina, alkohola. 
 • Magnezij: Ta sprošča mišice in zmanjša tvorbo prostaglandinov ter s tem blaži krče.
 • Cink: Tudi zmanjša prostaglandine in izboljša prekrvavitev. 
 • Kurkuma: Blaži bolečine in omili močne krvavitve. 
 • Čaji: kamilica, plahtica, rman.
 • Gretje trebuha.
 • Z nesteroidnimi antirevmatiki: paracetamol, ibuprofen, ketoprofen, naproksen.

Kaj če nič ne pomaga?

Potem je lahko vzrok v endometriozi. Ta prizadene veliko žensk. Gre za stanje, kjer se koščki tkiva maternične sluznice naselijo po drugih telesnih organih in tam krvavijo. Tako gre za obsežno vnetno bolezen. 

Najpogostejši simptom endometrioze so pogoste bolečine v predelu medenice. Poleg bolečine so pogoste tudi krvavitve, ki se lahko pojavijo tudi, ko ni menstruacije, bolečine med spolnimi odnosi, težave z mehurjem in črevesjem (pogosto krvavitve in bolečine iz mehurja in črevesja v času menstruacije). V tem primeru potrebujete pomoč. So ženske, ki jim pri endometriozi bolečine omili ustrezna in striktna dieta. Nekaterim pomaga operativni poseg, drugim ustrezna terapija. Poiščite, kaj je tisto, kar pomaga vam. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Maja, zelo hvala za obrazložitev.

  Bom jaz še dodala svojo zgodbo. Kot prvo želim povedati, da sem stara 42,5 let, sem mama skoraj 7-letnemu sinu. Prvo menstruacijo sem dobila pri 16. letu. Ker je bila pri nas to tabu tema, se z mamo nikoli nisem pogovarjala o menstruaciji, tudi o ostalih stvareh ne. Še danes mi je hudo. Ampak na žalost je tako, da še danes obstajajo družine, kjer se ne pogovarjajo o svojih čustvih, strahovih, menstruaciji, seksu, spolnosti itd.
  Torej ko sem dobila menstruacijo, sem si pomagala s knjigami, sošolkami. Do študentskih let nisem imela redne menstruacije, imela sem jo na par mesecev, kar mi je bilo zelo hudo, saj sem vedela, da imajo ostale sošolke redno in tudi veliko prej so jo dobile. Počutila sem se kar malo čudno.
  Ko sem bila že študentka, sem pri svojem 21. letu šla prvič na pregled k ginekologinji (nisem še imela spolnih odnosov). Zdelo se mi je, da mi bo ginekologinja prav svetovala, kaj in kako. Takrat še nisem sebe poznala, se nisem raziskovala, nisem se ukvarjala sama s sabo itd. Bila sem tudi sramežljiva (glede na vzgojo doma nič čudnega). Ginekologinja mi je takoj predpisala hormonske tablete – beri kontracepcijske tablete, ki sem jih jaz uporabljala za to, da bi začela imeti redno menstruacijo, nisem jih uporabljala za zaščito pred nosečnostjo, saj takrat še nisem imela spolnih odnosov. Pri prvem pregledu tudi ni ničesar kazalo na to, da bi imela kakšne težave kar se tiče maternice, jajčnikov itd, nobene endometrioze itd. Pred uporabo teh hormonskih tablet nisem imela bolečih menstruacij.
  Ko sem začela jemati tablete, so se začele težave v smislu bolečin, res je da sem imela redno menstruacijo, če se lahko to reče, ker to ni prava menstruacija,ampak krvavitev sprožijo tablete. Vsakič preden sem dobila menstruacijo, sem imela grozne krče, zato sem vedno vzela najprej lekadole, ko mi to ni več pomagalo, sem imela ostale protibolečinske tablete. Ginekologinja mi je rekla, da mi pač izbrane hormonske tablete ne pomagajo, zato mi je predpisala druge. Nič bolje ni bilo, zato sem se odločila, da neham jemati tablete. Moram povedati, da se tudi čustveno nisem najbolje počutila, vedela sem da je z mano nekaj narobe, nisem bila v stiku s sabo. Sedaj razumem, da ti hormonske tablete spremenijo mišljenje, čustva, ker takrat sem bila za nekatere stvari otopela, razumem tudi, da s kontracepijskimi tabletami ne razmišljaš, s kom boš šel na zmenek in kje se bo to končalo. V bistvu hormonske kontracepcijske tablete ti ne dajo občutka odgovornosti, ampak te napeljujejo na svobodno spolnost.
  Ko sem nehala jemati hormonske tablete, so se šele začele prave težave. Niti enkrat ni menstruacija minila brez groznih krčev, na koncu sem jemala že ketonale. Vsi so mi govorili, da bom morala roditi in s tem bo konec mojih težav. Dvakrat sem pristala na urgenci, ker se mi je razbolelo in mi tablete niso zagrabile. Kamorkoli sem šla, sem imela vedno s sabo protibolečinske tablete, saj nisem vedela, kdaj me bodo krči zagrabili. Zamenjala sem si ginekologinjo, dobila dr. Dimnik, ki me je dala na nekaj preiskav, tudi za ščitnico sem preverila kri, pa niso nič odkrili.
  Ko sem spoznala zdajšnjega partnerja, je vse vedel o meni, in tudi o tem, da bom mogoče težko zanosila, saj nimam rednih menstruacij. Doživela sva izvenmaternično nosečnost in spontani splav. Ko sva se pogovarjala o otrocih, sva bila mnenja, da na biomedicinsko oploditev ne greva. To je vedela tudi moja ginekologinja. Po izvenmaternični nosečnosti in spontanem splavu so mi odkrili pregrado in to so mi odstranili. Moram tudi povedati, da so mi pri izvenmaternični nosečnosti odstranili desni jajcevod. In da sem imela samo 50% možnosti za zanositev. Z Božjo pomočjo je uspelo in rodila sem sina. Ker sem ga dolgo dojila, nisem imela menstruacije do njegovega leta in pol starosti. Potem kot po čudežu sem začela imeti redne menstruacije, ki so bile minimalno boleče. Hvaležna sem bila za to.
  Nakar sem dve leti nazaj izgorela, bila pod stresom zaradi veliko stvari, imela gastritis, ki sem si ga pozdravila s prehrano in učenjem obvladovanja stresa, nikakor pa se nisem dobro počutila v svoji koži, saj sem skoz imela v grlu nekakšen cmok. Moja osebna zdravnica me je končno dala tudi na pregled – ultrazvok vratu. Tam so mi odkrili izrastke v ščitnici, napotena sem bila na polikliniko, kri ni nič pokazala, ko so mi naredili biopsijo, smo odkrili tumor. Lani poleti sem dala ven ščitnico, torej sem sedaj brez, jemljem euthyrox do konca življenja. Vendar ne boste verjeli, menstruacija je natančna do minute, vem kdaj imam ovulacijo, čutim se, spremljam se, v bistvu se mi je po operaciji ščitnice zavrtelo življenje in sem kot prenovljena.
  Zato dekleta in ženske, ki imate boleče menstruacije, veliko se da narediti s prehrano (zagotovo izločitev mlečnih izdelkov, in tudi glutena, stran s predelano prehrano), z gibanjem. In seveda pejte pregledat ščitnico. Z nepravilnim delovanjem ščitnice se lahko vse zakomplicira, ker ščitnica deluje na vse. Če bi jaz to prej vedela, če bi bila bolj pogumna, če bi bolj raziskovala svoje telo, mogoče v preteklosti ne bi imela takih težav. AMpak moralo se je to zgoditi, da sem spoznala sebe.

  In našla sem čudovite probiotike, ki jih priporočam vsem puncam in dekletom, preverjeno pomagajo:

  https://zenska.eko-skrnicl.si/herbiotic-petra?gclid=EAIaIQobChMIw8e519We8wIVBud3Ch3M1wAiEAAYAiAAEgIohvD_BwE

 2. Zakaj bruham ob hudo močnih menstrualnih bolecinah zdaj že 2 meseca temu kar opazim nenadno spreminjanje bolečin ob menstruaciji….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja