Katere navade uničujejo vajin zakon?

Thumbnail

Mislite, da že poznate navade, ki lahko uničujejo vajin zakon? Morda bodo tudi naštete za vas déjà vu. Pa vendar se je vseeno dobro vsake toliko časa spomniti nanje in pomisliti, ali so se  ̶  tako mimogrede in nenačrtno  ̶  prikradle v vaš zakon.

Dvignjen pokrov WC školjke

Malo za šalo, malo za res. Kar je bistvo pri »dvignjenem pokrovu WC školjke«, ni sam pokrov ali školjka. Je neobčutljivost na prošnje in želje partnerja. Bodisi so to neodnešene smeti, zobna pasta na ogledalu, umazan avto … Vaš zakonec ima želje in pričakovanja. In če jih ne slišite in vedno ostanejo neupoštevane, se ob vas ne bo počutil dobro.

Tudi v zakonu potrebujemo nekaj zabave. Ne ujemimo se v svet »moral bi«, v katerem nam nad glavo večno visijo opravila.

Večni negativizem

Se je v vaš zakon prikradlo večno negodovanje? V ničemer ni zabave, zgolj večno jamranje in negativne misli? Včasih jemljemo svet okoli nas in celo sebe preveč resno. In to ne vpliva dobro na zakon. Tudi v zakonu potrebujemo nekaj zabave. Ne ujemimo se v svet »moral bi«, v katerem nam nad glavo večno visijo opravila. Moral bi še pomiti posodo, moral bi zamenjati gumo, moral bi popraviti stroj … Včasih se moramo nekoliko sprostiti, pozabiti na vse in se preprosto zabavati.

Lenoba in samoumevnost

Če v zakonu nismo pripravljeni prevzeti svoj del odgovornosti, to uničuje naš odnos. In z lenobo lahko povežemo še pomanjkanje hvaležnosti; lenoba s seboj pogosto prinese neobčutljivost za drugega in neopažanje, kaj naš partner stori za najin zakon ali družino. Vse je samoumevno; opravljene vsakodnevne naloge, dokončanje drobnih obveznosti … Lenoba in samoumevnost uničujeta zakon.

Izbira sovraštva

Ko smo si na poročni dan obljubili zvestobo, smo si obljubili tudi, da se bomo medsebojno ljubili. A včasih se v zakon prikrade tihi uničevalec, sovraštvo. Namesto da bi v dejanjih izbirali ljubezen, izbiramo sovraštvo. Ob tem ne pomislimo na to, kaj drugi misli, kakšni so bili njegovi nameni, kaj je hotel reči. Preprosto sklepamo, da je mislil slabo. Da je nekaj naredil zanalašč. Da nas tako ali tako ne ljubi. In razvijamo slabe misli ter se jih oklepamo in o zakoncu mislimo slabo. In nenazadnje nas k temu nagovarja še ponos, ko je lažje na vsak način obdržati svoj prav kot priznati svojo zmoto. Ko v zakonu sovraštvo prevladuje nad ljubeznijo, ga to uničuje.

Preteklost

Preteklost je lahko spodbudna za zakon, ko se spominjamo lepih trenutkov in obujamo hvaležnost. A žal se v marsikateri zakon prikrade duh preteklosti, ko ob vsaki priložnosti »privlečemo« dogodek iz zgodovine in ga postavimo v sedanjost z namenom, da bi lahko dokazali svoj prav zakoncu. Pogosto je to zaradi nekega neprijetnega dogodka v preteklosti, ki smo ga morda celo preveč osebno doživeli. Če za vse skupaj okrivimo zakonca in se vidimo kot žrtev, je to velikokrat rana, ki jo odpiramo, čeprav bi morala biti že zdavnaj zakopana.

Morda je težava tudi, da pogosto opazimo slabe strani zakonca, svoje pa medtem pridno pometamo pod preprogo.

Ste v zgoraj naštetem našli svojega zakonca?

Za katerega lahko naštejete vsaj tri ali štiri stvari, ki jih dela napačno? Oziroma kjer bi se lahko nekoliko poboljšal? Morda je tudi to težava. Da pogosto opazimo slabe strani zakonca, svoje pa medtem pridno pometamo pod preprogo.

Naj bo zgoraj našteto izziv za nas, ne za našega zakonca. Začnimo najprej delati na sebi, bodimo tisti, ki prvi naredi korak. In gotovo bo naš zakonec kmalu posnemal naša dejanja.

Več navad, ki lahko uničujejo vaš zakon, lahko najdete na povezavi dr. Paula Jenkinsa, ki je psiholog, govorec in avtor knjige Pathological Positivity (Patološka pozitivnost). Na svojem Youtube kanalu ljudi spodbuja k pozitivizmu, jih nagovarja, da najdejo svoj smisel in svoje veselje. Verjame, da vsak človek lahko živi življenje, ki mu bo v veselje.

Foto: londondisability.com

Komentarji

  1. lahko pa stvar pogledamo iz…
    lahko pa stvar pogledamo iz druge perspektive; če za hip pozabimo na to, kaj je za nas normalno. Tudi mož ima želje in pričakovanja. Morda ravno to, da je pokrov školjke dvignjen, da njega ne moti umazan avto, zakaj bi se mogel ravno on prilagoditi v vseh teh stvareh, ko mu že ena sprememba navade pomeni OGROMEN trud, dostikrat pa je dolgoročno skoraj neizvedljivo. Tako kot za ženske npr. med kuhanjem kosila in zraven čuvanja enega ali dveh malčkov bi vas mož rad imel par minut zase, ali mu res vedno izpolnemo to veliko željo? tudi če občasno jo, nam je težko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.