Kar mi nihče ni povedal o materinstvu

Thumbnail

Materinstvo je vedno polno novosti. Po vsakem porodu mamica z otrokom odide domov. Brez receptov. In tam, v vsakdanu, se pričnejo številna presenečenja.

Kaj je bilo ob spoznavanju materinstva kot celote najbolj presenetljivega, so nekatere mame opisale takole:

“Po rojstvu mojega sina Luciana me je najbolj presenetilo spoznanje, kako zelo sem potrebovala svojo mamo. Vedno sem si predstavljala, da jo bom doživljala v vlogi babice, ki prihaja, ker želi spoznati svojega vnučka. Nikoli pa si nisem predstavljala, kako zelo bom v resnici sama potrebovala njeno skrb. Čeprav je moj mož izredno pozoren in dejaven, je opora in pomoč lastne mame nezamenljiva. Ker je poskrbela za nekatere osnovne potrebe, sem se lahko popolnoma posvetila svoji vlogi materinstva.”
Jordana, mama Luciana

“Nikoli si nisem predstavljala, da bosta moja otroka tako različna med seboj. Razlike so bile očitne od prvega trenutka naprej. Zame, kot starša, je to velik izziv, saj je za vsakega potreben popolnoma drugačen pristop. Ob njiju sem postala veliko bolj pozorna na vse razlike okrog sebe.”
Asha, mama Mimi in Luke 

“V trenutku, ko sem zagledala obrazek svoje hčerkice, sem odkrila, da ni podobna ne meni ne očetu, temveč gre za popolnoma novo in samostojno osebo. Vedno me presune, ko to spoznam. Rada opazujem svojo 18-mesečno hčerko, ki razvija svoje ideje in potrebe, popolnoma drugačne od mene. Vendar me še vedno zdrzne, ko mi zna to »moje bitjece«, ki sem ga nosila, rodila in se nanj v vsem odzivala, sedaj zavihati nosek in reči: »Nič objemov!«”
Kylie, mama Beatrix

“Neverjetno, kako je zame beseda »umazano« postala povsem relativna. Predno sem postala mama, sem si redno umivala roke, skrbela za čistočo, sedaj pa se zmorem ob sobi, polni igrač, kavču, pomazanem s čokolado, in s svojimi rokami, še vsemi od pire krompirja, le nasmehniti.”
Yuzhi, mama Ellie

“Nihče mi ni povedal, da morda ne bom imela dovolj mleka za svojega otroka in da to ne pomeni, da sem slaba mama. Nihče mi ni povedal, da se to zgodi mnogim in da se s tem, ko moram otroku dodajati umetno mleko, ne ogrozi moja povezanost z njim. Šele ljubeče besede nekaterih modrih ljudi so me osvobodile krivde, da sem se tako zmogla ponovno, z vsem žarom posvetiti otroku.”
Heather, mama Hazel

“Presenečena sem ugotovila, da je materinstvo lažje, kot sem si mislila. Toliko strašljivih zgodb sem slišala o kroničnem pomanjkanju spanja, pomanjkanju časa za prijatelje, tonah plenic in nihanj v razpoloženju. Vendar zame res ni bilo tako stresno. Mislim, da otrok odgovori na tvoje počutje in čustva. Če si vesel, sproščen in umirjen, bo tak tudi otrok. Upam, da bo to za našega veljalo še naprej!”
Susan, mama Trevorja

“Ob svojem otroku sem se res naučila poskrbeti zase. Prve dneve sem poskušala biti “supermama”. Vsak dan sem kuhala, telovadila, čistila in skrbela za otroka. Dokler se nisem skoraj zlomila. Potem sem ugotovila, da lahko opravila delim z možem, nekaterim pa sem se preprosto odpovedala. To me je res rešilo – fizično in psihično.”
Rajasre, mama Maye

“Nehala sem načrtovati. Kajti vsaj prvih 6 mesecev vse ureja dojenček. »Prepustiti se toku« in nehati načrtovati ali poskušati kontrolirati me je popolnoma osvobodilo. Tako je živčnost ob presenečenjih zamenjala fleksibilnost.”
Jessika, mami Courtney

“Nihče mi ni povedal, da se bom od svojih otrok naučila največjo modrost glede soočanja z življenjem. Skoraj vsako jutro se moja dva sinova zbudita vesela v pričakovanju vsega, kar jima bo dan prinesel. In ko ju zvečer vprašam, kaj je bilo najboljše, mi odgovorita: »Vse!« Navdušen otroški svet nagovarja in spreminja!”
Kimberly, mama Michaela in Seana 

Vir: parenting.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja