Kam in kako vlagati družinske prihranke?

Foto: Shutterstock

Želela sva odgovorno ravnati z najinimi privarčevanimi financami, zato sva si ob prvem privarčevanem denarju že postavila vprašanje, kam investirati. Takrat sva še zaključevala študij, začela z gradnjo hiše in v nekaj letih načrtovala otroka. Ob vsem tem natrpanem urniku sva se, po priporočilu, obrnila na profesionalne ekonomiste, ki so naju z odličnim marketinškim pristopom in etično zavezanostjo prepričali, da so pravi naslov za skrbnike najinega finančnega portfelja (to je skupek vrednostnih papirjev, ki jih ima posameznik v lasti) za pokojnino in za doto za otroke.

V poplavi različnih možnosti, kje in kako plemenititi denar, se nama ni niti približno sanjalo, kam bi bilo za naju primerno investirati na dolgi rok. Vedela sva, da bi denar na banki le kopnel zaradi inflacije, da so obveznice manj tvegane in manj donosne, ter delnice bolj tvegane in bolj donosne, še posebej na dolgi rok.

Naredili so nama finančni načrt

Odločila sva se, da bova pri omenjenih finančnih svetovalcih naredila načrt, usklajen z najinimi cilji. Ob tem sva upoštevala, da morava imeti nekaj denarja vedno na razpolago kot izredni fond, ki ga ne smeva investirati in nama je na voljo, če se nama zgodi kakšen izreden dogodek (npr. okvara avta, večjih kuhinjskih aparatov, izguba službe …).

V primeru, da znate prihraniti in ste si pripravljeni vzeti čas za izobraževanje ter za analizo in načrt, imate sami priložnost na dolgi rok priti do finančne svobode.Preko svetovalcev sva najin denar vložila v prostovoljno pokojninsko zavarovanje, vzajemne sklade za kratkoročne cilje, do 10 let, in za dolgoročne cilje, za več kot 10 let.

Po dobrem letu mesečnega vlaganja v te finančne produkte (obvezniški, delniški, mešani vzajemni skladi in prostovoljno pokojninsko zavarovanje), sem v prostem času začel spremljati spletne seminarje o finančnih tematikah. Kmalu sem ugotovil, da me to področje zanima, zato sem ob pridobljenih novih informacijah še enkrat preveril tudi vse najine finančne produkte.

Marsikaj izmed tega, kar so nama svetovali, me je presenetilo: 

  • Mesečno plačevanje za skrbništvo najinega portfelja, ki sva ga plačevala za primer, če bi bilo potrebno portfelj kako prilagoditi, se mi ni zdelo več smiselno, saj so finančni svetovalci zagotovili, da nihče ne ve, kaj se bo dogajalo na finančnih trgih.
  • Večina najinih produktov oz. finančnih naložb je imela vstopne stroške, ki jih ne bi plačala, če bi (povsem enake produkte) sklenila osebno pri borznoposredniški hiši.
  • Vsi naložbeni produkti so imeli tudi visoke mesečne upravljavske provizije, ki bi nama na dolgi rok vzele lahko tudi več kot polovico donosa.

Če bi se sedaj sama odločala, teh svetovanih produktov s strani svetovalcev-ekonomistov, predvsem zaradi visokih upravljavskih provizij, ne bi izbrala.  

 

Iskanje najine prave finančne poti

Od tedaj redno berem knjige za osebne finance, prebiram monetarno zgodovino (t.j. zgodovino denarne politike, ki pove, kako se denar ustvarja, služi in izposoja), ki se zelo pogosto rima (ne popolnoma ponavlja, a je zelo podobna med različnimi obdobji zgodovine). Spremljam nekaj uspešnih ljudi na različnih finančnih področjih in pogledam kakšen spletni seminar.

S finančnimi svetovalci sva tako z ženo prekinila vse pogodbe in sama prevzela nadzor nad upravljanjem in investiranjem najinih osebnih financ. Nekaj mesecev, dokler nisva pridobila dovolj znanja, nisva spreminjala naložb, ki so nama jih sklenili. Za tem sva svetovane naložbe razdrla (kar ni bilo poceni, vendar zelo potrebno na dolgi rok), ter na to z mirno vestjo denar vložila tja, kjer sva popolnoma razumela, kaj se je s temi naložbami dogajalo v zgodovini in kjer vidiva dovolj razlogov, da se bo vrednost naložbe ohranila in oplemenitila na dolgi rok.

Vsakomur, ki bi rad pametno vlagal svoje prihranke svetujeva, da se na finančne svetovalce obrne, če nima časa in volje, da bi se sam ukvarjal z raziskovanjem tega področja. Hkrati so potrebni tudi tistim, ki živijo od plače do plače, saj pomagajo k spremembam slabih finančnih navad.

V primeru, da znate prihraniti in ste si pripravljeni vzeti čas za izobraževanje ter za analizo in načrt, imate sami priložnost na dolgi rok priti do finančne svobode. Le-ta pa ni mogoča, če naš denar upravljajo drugi. Vsak posameznik oziroma družina mora namreč sama opredeliti svoje finančne želje in cilje ter sestaviti časovni finančni načrt vlaganja in koriščenja sredstev. Vsak naložbeni razred ima namreč svoje pasti, v katere se lahko ujameš, če jih predhodno ne preučiš.

Pred kratkim me je nagovoril odlomek: »Obogateli boste dovolj za vsakršno radodarnost« (2 Kor 9,11). Opominja me, da nisem osredotočen le na koriščenje svojih talentov zase, temveč želim deliti in predajati svoje znanje. Naj vam bo v pomoč.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja