7 področij, kjer naša družina prihrani

Foto: Shutterstock

Po poroki, in še posebno po rojstvu prvega otroka, naju je večkrat zanimalo, kje vse nama denar po nepotrebnem polzi iz rok. Redno beleženje vseh družinskih prihodkov in stroškov nama omogoča boljši pregled nad družinskimi financami. Tako lahko sproti mesečno in navsezadnje na letnem nivoju vidiva, kje sva dejansko prihranila. Našla sva kar nekaj takih področij. Izbirava rešitve, ki so cenejše, a kljub temu kakovostne. Večkrat sva prišla do spoznanja, da je manj pogosto več. Želim vam predstaviti, kje naša družina prihrani:

1. Bančni stroški

Mesečni stroški vodenja računa in spletne banke, plačil položnic na okencu ali preko spleta, se za družino (oziroma par) gibljejo tudi do 20 €  po plačilu vseh mesečnih obveznosti. Tem stroškom sva se popolnoma izognila, saj nekatere večje evropske spletne banke ponujajo vse te storitve zastonj.

2. Elektrika

Pri ponudnikih električne energije se običajno vežemo za eno leto. Običajno nam prvo leto ponudnik elektrike omogoči cenejšo elektriko, nato pa ceno v drugem letu dvigne. Po preteku vezave, ki si jo zabeleživa v koledar, letno preveriva ponudbo na trgu. Prihranki so vsaj 5, lahko tudi do 20 € na mesec na gospodinjstvo. Primer: Če živimo na Štajerskem, imamo lahko prvo leto ponudnika prodaje elektrike Elektro Celje, drugo leto Elektro Primorska, tretje leto Elektro Gorenjska. Prodaja elektrike namreč ni povezana z elektro podjetjem, ki je pri nas zgradilo omrežje.

3. Stroški telefona, televizije, interneta

Ponudniki storitev iz njihovih statistik vedo, da večina uporabnikov oziroma družin menja ponudnika storitev povprečno na 7 let. Zato so pripravljeni v prvem ali prvih dveh letih ponuditi storitev, ki bo veliko cenejša kot v naslednjih letih. Tako sva na starih računih preteklega leta preverila, kakšno porabo klicev, sporočil in prenosa podatkov sva imela na mesec. Na trgu sva našla ponudbe, ki za 7 ali 8 € na mesec zajamejo potrebe pogostega uporabnika telefona. Zamenjala sva operaterja in za polovico zmanjšala stroške. Znanec, na primer, ki v enem mesecu kliče le uro in pol, plačuje približno 4 € mesečno.

Redno beleženje vseh družinskih prihodkov in stroškov nama omogoča boljši pregled nad družinskimi financami.Pri paketih televizije in interneta največ k ceni doprinese internet. Poleg osnove, ponujajo celo vrsto programskih shem televizije, a moramo dobro razmisliti o naših potrebah. Pri nas smo se odločili, da ne bomo gledali televizije, ker lahko vse potrebno izvemo preko interneta ali radia. Tako smo si zmanjšali tudi RTV prispevek: za televizijo in radio bi skupno znašal 12,75 €, samo za radio znaša le 3,77 €.

4. Domači vrt in nakupovanje na bližnjih kmetijah

Zelenjavo in sadje se v čim večji meri trudimo pridelati na domačem vrtu. Dragocen nam je skupni čas, ki ga preživimo ob tem. Ko zmanjka domačih dobrot, jih poiščemo pri kmetih. Po mleko gremo trikrat tedensko na bližnjo kmetijo. Iz njega velikokrat naredimo kefir ali kislo mleko. Tudi meso kupimo pri kmetih, ki jim zaupamo. Včasih se ustavimo v bližnji ribogojnici in mlinu. Ko kupujemo bolj lokalno, se nam stroški niso povečali. Živila so bolj polnovredna, polnomastna in posledično pojemo manj, poleg tega vemo, da je hrana bolj kakovostna.

5. Nakupujemo z listkom na 14 dni, še raje enkrat na mesec

Pred dvema letoma sem spremljal letake z ugodnostmi in bil zaradi tega prisiljen, da sem hodil v trgovino dvakrat tedensko. Le tako sem lahko ujel večino »ugodnih« cen izdelkov, ki smo jih potrebovali. Poleg dodatnega časa in goriva za avto, me je v trgovini večkrat premamilo, da sem kupil preveč na zalogo ali povsem nepotrebne izdelke.

Sedaj z ženo načrtujeva vnaprej in si dlje časa manjkajoče stvari piševa na listek. To so sedaj predvsem sestavine, ki jih pri kmetih ali na tržnici ni. Obisk trgovin na 14 dni je mogoč, saj doma vložimo več sadja in zelenjave in pečemo domači kruh. Manjkrat, ko gremo po nakupih, manj je skušnjav in manj nepotrebne embalaže, ki jo zavržemo. V trgovino hodimo z vrečkami (tudi za npr. banane), ki so iz blaga in s tem še nekaj naredimo za naravo, ki jo že tako ali tako preveč onesnažujemo.

6. Peka kruha

Zaenkrat naša družina poje veliko kruha. Če bi ga kupovali v trgovini, bi kupili za 24 do 30 € kruha mesečno. Povprečna prodajna cena za kilogram kruha je bila v letu 2018 po podatkih statističnega urada Slovenije 2,13 €. V primeru, da ga pečemo sami, s sestavinami in elektriko vred, potrebujemo za kruh le 8 do 9 € na mesec. Lahko rečem, da pri nas samo s kruhom prihranimo vsaj 15 € na mesec.

Izbirava rešitve, ki so cenejše, a kljub temu kakovostne.V kolikor se družina sama loti peči kruh, kar naenkrat ni potrebno hoditi v trgovino na manj kot 14 dni. Pri nas smo si le to olajšali še z aparatom za peko kruha, s katerim ne porabimo več kot dve minuti za pripravo. Kruh se peče čez noč in nas za zajtrk pričaka svež. Žena večkrat pripravi v njem tudi kisel fermentiran kruh. Investicija v običajen aparat za peko kruha se je pri naši 3-članski družini povrnila prej kot v štirih mesecih.

7. Zavarovanja

Avtomobilska zavarovanja se izplača vsako leto preveriti pri več ponudnikih. Poleg popustov brez škode, ki po navadi pridejo do -50%, lahko pridobiva tudi do dodatnih -50% pri komercialnih popustih pri zavarovalnih agentih. Obstajajo tudi mobilne aplikacije zavarovalnic, ki nagrajujejo s popustom pri zavarovanju, če vozimo po prometnih predpisih.

Življenjska zavarovanja so zelo pereča tema. Tu je možno največ prihraniti. Že več znancem so ponudili prenizko zavarovalno vsoto za preveliko mesečno premijo ob določeni družinski izpostavljenosti (večja je ob stanovanjskih kreditih, majhnih otrocih …). Poleg zavarovanj, velikokrat vsebujejo tudi varčevanja. Pri zavarovalnicah le zavarujeva in nikoli ne varčujeva, ker se matematično ne izplača.

Zavarovanja premoženja, predvsem hiše so lahko zelo ugodna (cca. 70 €/leto) in ta hkrati dovolj dobro zavarujejo pred največjimi izgubami. Ne smemo se pustiti prepričati, da bi morali zavarovati hišo pred poplavami, če živimo na poplavno neogroženem območju. Vedno morava dobro prebrati drobni tisk, za kaj mesečno ali letno namenjava denar.

Tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje prinaša finančne ugodnosti in nagrade v primeru, da vsako leto menjamo ponudnika. V našem primeru pri menjavi prihraniva od 40 do 50 € na leto.
Izmed vseh zavarovanj, zavarujeva le tisto, kar resnično potrebujeva.

8. Vsaka družina ima še svoje možnosti, da privarčuje

Vsaka družina ima svoje lastnosti in potrebe, zato so področja, kjer lahko prihranimo, različna. Neka družina ne more živeti brez televizije, medtem ko druga lahko. Zelo smiselno je, da si beležimo družinske finance, saj le tako vemo, pri čem smo. Prihranimo lahko na način, da ne izgubimo kakovosti. S tem, ko prihranimo nekaj denarja pri bolj ali manj materialnih zadevah, ga lahko toliko več namenimo za družinske izlete, duhovne vikende ali pa ga vložimo za večje, dolgoročne cilje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Tudi veliko časa porabita za…
    Tudi veliko časa porabita za to, ampak ko se 1x navadiš in veš kaj iščeš potem gre lažje. Priti do tega pa težje.
    Morebiti bi lahko v kakem članku bolj podrobno opisal posamezno temo.
    Ideja pa je vsekakor za premislit in za preveriti kaj in kako.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja