10 finančnih spoznanj, zaradi katerih bolje skrbim za svojo družino

hranilnik

Moj mali sin me konstantno spominja, da brez raziskovanja ne prideš do novih veščin in spoznanj, ki mi pomagajo razumeti svet. Čeprav mi branje nikoli ni bilo pretirano v veselje, sem ugotovil, da bom z uporabnimi knjigami na dolgi rok prišel do dobrega finančnega znanja za našo družino.

Denar ni najpomembnejši, vendar postane še kako pomemben, kadar ga je premalo, da bi ohranjali varno okolje za družino. Zato se čutim dolžnega, da se z njim naučim dobro upravljati, služiti in investirati. Poleg tega me nagovarja prilika o talentih (Mt 25, 14-30), da moram oplemenititi premoženje (duhovno in tudi materialno) po lastnih zmožnostih. S tem želim pomagati bližnjim in vsem, ki potrebujejo takšno pomoč. 

1. V prvi vrsti je dobrobit za človeštvo, nikoli samo zase

Avtor knjig in tretji najbogatejši zemljan Warren Buffett, investicijski genij, se je zaobljubil, da bo do svoje smrti razdal 99 % svojega premoženja (veliko ga je že). Sebi v svojem življenju nikoli ni privoščil razkošja, kot bi si ga lahko. On mi je vzor, da razdajam svoje znanje in darujem potrebnim, tudi če nisem premožen. Tudi gospod Buffet je razdajal svoje že v času, ko sam ni imel dovolj. 

2. Razumi, kje in kako se tvoj denar plemeniti

Moja pot navdušenega bralca se je začela, ko sem prebral knjigo uspešnega Slovenca Roberta Roliha. Takrat sem resnično ugotovil, da so tisti neodvisni finančni svetovalci, ki so nama z ženo sklepali naložbene pogodbe, pomagali predvsem sebi. Preko knjige in tudi kasneje preko pogovora z avtorjem (po njegovem seminarju, ki sem se ga udeležil) sva z ženo odkrila skrite, za naju drage, detajle finančnih produktov, ki sva jih imela sklenjene. 

Gospod Rolih uči, kako sam upravlja z lastnim premoženjem in preko seminarjev podaja svoje znanje. V knjigi so temeljito predstavljene podrobnosti o stroških določenih finančnih produktov. Vedeti moramo, da so pri pasivnem upravljanju stroški vedno nižji, saj je vključenih manj zaposlenih. Poleg tega skoraj nihče ni tako dober, da bi fizično (z aktivnim upravljanjem) prinesel višje donose, kot jih prinaša trg. Zgodovinski statistični podatki so pokazali, da se tudi najboljši upravljavci motijo povprečno 77 % časa. Zanimivo je, da so donosi mnogo višji, če »računalnik ali opica« naključno izbirata, kam vložiti, kot če upravljavci dolgoročno aktivno premetavajo naložbe sem in tja. 

3. Porabi manj kot 90 %  za mesečne stroške in poskrbi, da imaš »varnostni« kupček denarja

Nemški avtor Bodo Schäfer me nagovarja z nasveti, kako priti do finančne neodvisnosti. To pomeni, da delaš zaradi lastne želje in ne zaradi preživetja. Najprej moramo ustrezno zavarovati sebe, družino in premoženje (npr. hišo). Ustrezno pomeni ne preveč in ne premalo. Nato prihranimo varnostno rezervo za šestkratnik povprečnih mesečnih izdatkov, v primeru, da smo zaposleni. Če smo samostojni podjetniki, še več. To shranimo na varčevalni račun za rezervo, ko nas doleti kakšen večji dogodek, kot je okvara avta ali izguba službe. Takrat nas reši varnostni kupček, da ne bi v tem primeru prodajali dolgoročnih naložb, npr. za pokojnino, ali jemali kredita.

Mesečna poraba ne sme presegati 90 % prihodkov. Uspešni so že takrat, ko še niso imeli veliko premoženja, živeli z minimalnimi izdatki (manj kot 60 % prihodkov) in ves preostanek namenili oplemenitenju premoženja. Dobro obrestovane investicije lahko na dolgi rok prinesejo veliko premoženje. Albert Einstein ni rekel kar tako: »Obrestno obrestni račun je osmo čudo sveta.« Ko smo se v srednji šoli učili o njem, nas ni nihče naučil njegove praktične vrednosti.

4. Povečaj prihodke tako, da ti ostane dovolj časa za družino

Uspeha ne merimo po količini skupnega premoženja ali ugleda v svetu. Uspešen je tisti, ki ima poleg časa, ki ga nameni delu, dovolj časa za družino, medsebojne odnose, prijatelje in skupnost. Prihodkov ne želim povečevati s tem, da bi pretirano veliko časa delal in s tem kradel družinski čas. Želim povečati učinkovitost dela. Iščem možnosti zaslužka, ki bi mi prinašale dohodek tudi po dokončanem delu – npr. knjige, posneta izobraževanja, najemnine oddajanih stanovanj.

5. Vztrajaj

Kljub temu da rezultati niso vidni takoj, moram v službi in pri delu, ki ga opravljam, delati vztrajno, kvalitetno, odgovorno in veselo. Večkrat nagrajeni Robert Kiyosaki me nagovarja, da če narediš en korak več, kot bi ga večina ljudi, postaneš izjemen, kompetenten za neko strokovno področje. Hkrati pravi, da je šola pomembna, vendar ne da dovolj znanja, da bi v življenju uspel. Moramo se sami naučiti vztrajnosti pri neuspehih (kot otrok, ko se uči hoditi in pada in pada, dokler mu ne uspe shoditi) in čim višjega nivoja finančne pismenosti.

6. Več se druži z ljudmi, ki so veseli in uspešni 

Bodo Schäfer pravi, da nekdo, ki samo tarna, kako mu je hudo, vsem okoli sebe škodi. Prispodoba nam kaže nekoga, ki želi nekaj narediti. Ta stoji na mizi. Vsi ostali, ki tarnajo, ga poskušajo povleči z mize. Mislite, da je lažje, da uspešni človek nezadovoljneža potegne na mizo ali da le-ta potegne uspešnega z mize? Gravitacija pomaga slednjemu, zato ni dobro preživljati veliko časa s takimi ljudmi.

7. Poslušaj mnenja drugih in jih ovrednoti

Ray Dalio v svoji knjigi zelo uspešnega vseživljenjskega investiranja povzema, da je nujno skrbno poslušati strokovnjake, tudi če se v prvi vrsti ne strinjamo z njimi. Vsako mnenje ima iz svoje perspektive neko težo. Lahko, da se mi motimo in to ugotovimo šele, ko se postavimo v kožo tistega, ki je nekaj izjavil. To je gospodu Daliu odločilno pripomoglo pri finančnih odločitvah. Tega načela se želim držati tudi sam. Dobro je spremljati ljudi, ki so prehodili pot, ki jo želim prehoditi.

8. Povečaj svoj časovni horizont

Knjižni avtorji Ray Dalio, Trace Mayer, Robert Kiyosaki in Mike Maloney odlično poznajo finančno zgodovino. Dlje kot vidiš v preteklost, boljše odločitve boš sprejemal pri naložbah. Podobno kot stoletni potres, ki se zgodi približno enkrat na 100 let, se tudi v družbi, ki trenutno bazira na kreditih, lahko tekom časa zgodi popolna preobrazba finančnega sistema. V primeru, da ne povečaš svojega časovnega horizonta, te prevečkrat doletijo stvari, ki jih ne pričakuješ. Zgodovina denarja se ne ponavlja, rima se.

9. Neprenehoma se izobražuj

Vsi avtorji, ki sem jih bral, so si enotni in tudi sam se zavedam, da je potrebno neprestano raziskovanje. Količina vloženega časa je sorazmerna z razumevanjem, povezovanjem prebranega in slišanega. Tudi pol ure na dan je dolgoročno veliko časa, ki vodi k boljšim odločitvam.

10. Moli k Svetemu Duhu za prave odločitve

Moje glavno vodilo je Sveto pismo, iz katerega črpam vsak dan. Želim zaključiti z odlomkom iz Lukovega evangelija: »In rekel jim je [Jezus]: »Pazíte in varujte se vsake pohlepnosti, kajti življenje nikogar ni v obilju iz njegovega premoženja.««

foto: storyblocks.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Donosi, donosi, donosi…
    Donosi, donosi, donosi. Kolikočasa bodo DONOSI še krojili naš svet. Zaradi teh donosov, to je pasivnega služenja denarja moramo trpeti vsi in na vseh nivojih, tudi teh, ki jih opisuje ta portal: hiperprodukcija hrane trpinčenje živali, uničevanje okolja, onesnaženje, izumiranje ljudstev). Razkroj družinskih vrednost. Sužensjtvo v moderni dobi v službah na minimalcu (66% Slovencev ima minimalca. To je “plača”, kjer oba zaslužita za enega, otroci pa samorastniki, ki se zatekajo k ulici in internetu – pornografiji in drogam, ko cerkev izgublja sleheren v pliv, ko nas naenkrat peščica muslimanov ogroža – MINIMALEC!). In drugo.

    Denar dela denar, je že dolgo mantra tega sveta. Samo bogati lahko bogatijo. Kaj bo revež s sto evri (1000 EUR?) naredil na finančnem trgu?

    Dokler bo mesečna poraba 200% prihodkov (minimalca), bo slovenski narod težko neodvisen, varen in (telesno in umsko) zdrav. Razvijal se bo populizem, kmalu bomo povsem zasužnjeni od germanskih (evropskih) narodov, kot je bilo še ne dolgo tega. Životarjenje v borbi za vsak dan ne bo vzgojilo intelektualcev, ne trdne družbe. Ne pozabimo, da finančna neodvisnot nekoga pomeni deset suženj za blagajno trgovskega centra na drugi strani. Pri pouku zgodovine se mi je zdelo nadvse nepravično, da so morala dajati desetino. Danes OBDRŽIMO le desetino. Da lahko navaden državljan kupi program Iskreni.net (festival družin), mora delati en teden. Če bi seveda vse dal na stran, a v resnici ima vedno premalo. Se mora “znajti”. Robert Kiyosaki je obogatel s prodajo knjige, ki govori kako obogateti. Dejansko dober trik, ki pa uspe le enkrat. Drug avtor mora najti drugo temo: Recimo Harry Potter ali Illuminati (Dan Brown).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja