Kakšno moč imamo mame, ki skupaj molimo!

Kdaj ste se s prijateljem (ali prijateljico) nazadnje pogovarjali o svoji molitvi? Večina bo ob tem vprašanju skomignila z rameni, češ – res se ne spomnim. Razen če seveda ne sodelujete v programu Fiat90 ali Exodus90, potem ste pogovorov o duhovnem življenju deležni v izobilju. 🙂

Večina kristjanov pa nas spada med tiste, ki o molitvi ne govorimo kaj dosti. Dojemamo jo kot nekaj osebnega in intimnega, zato težko delimo svoje duhovno veselje, težave, sušo, sadove. Toda Claire de Féligonde, avtorica uspešnice Mama moli, mama petih otrok in navdušena molilka, nas spodbuja ravno k temu. »Prijateljici zaupamo cel kup drugih reči, ne pripovedujemo pa ji o tistem, kar nam omogoča dihanje?« nas sprašuje. Kristjani nujno potrebujemo mrežo, ki nas spodbuja, ko omagujemo, ki moli za nas, kadar sami ne zmoremo, ki se veseli z nami, ko se čutimo povezane z Bogom. Ustvarjeni smo za občestvo!

Slavljenje iz množice ženskih src

To seveda velja tudi za mame. Ravno to – skupna molitev ter medsebojna spodbuda v duhovnem življenju – je bil namen večera za mame, ki ga je ob izidu knjige Mama moli organizirala Založba Emanuel. Dvorana glasbene šole na Rakovniku je pokala po šivih, okrasitev z rožami, svečami in belimi prti pa je izdajala, da gre za dogodek s pravo žensko dušo.

Mame smo večer začele s slavljenjem, ki je izžarevalo žensko energijo in povezanost v molitvi. Sledil je pogovorni večer, na katerem se je Marjana Debevec z Radia Ognjišče o molitvi pogovarjala z Agato Hren, Darjo Ovsenik, Heleno Rozman, Natašo Rupena in mano (kot prevajalko knjige). Ugotovile smo, da si v družinskem ritmu ni enostavno vzeti časa za molitev, vendar sta ravno molitev in odnos z Bogom tista, ki ju želimo postaviti za temelj svojega življenja. Dan je povsem drugačen, če ga že navsezgodaj izročimo Bogu! Kadar ne zmoremo daljše molitve, je zjutraj lahko dovolj že pet minut ali samo nekaj sekund, v katerih se zbrano pokrižamo. Na tak način Jezusa povabimo v vse, kar bomo tisti dan počele. Kakšna razlika!

Molitev kot temelj materinskega vsakdana

Helena Rozman je izpostavila, da molitev vpleta v vse, kar počne čez dan. Ko se tušira, prosi Boga, naj z nje izmije grehe. Ko se liči, ga prosi za čist pogled, ušesa, ki bodo znala poslušati, in usta, ki govorijo lepe stvari. Ob peki tort moli za mladoporočence, ki so jim namenjene, čeprav jih sploh ne pozna.

Darja Ovsenik se je ustavila ob zahvaljevanju. Čudenje nad Božjim stvarstvom, vsakdanjimi malenkostmi in drobnimi blagoslovi družinskega življenja so tisto, kar v nas vžiga še večjo hvaležnost. Bolj ko se zavedamo svoje hvaležnosti, več priložnosti za zahvaljevanje vidimo.

Agata Hren je podelila zgodbo o tem, kako je svoje otroke v zahtevnih in nevarnih situacijah začela izročati Bogu in Mariji. »Kadar vidim, da me stvari presegajo in nimam kontrole nad situacijo, rečem Mariji: To je tvoj otrok, ti poskrbi, da bo z njim vse v redu.« Zaradi takšne drže lažje ostaja mirna in v zaupanju. Ravno tako vsak dan moli za svetost svojih otrok.

Nataša Rupena pa je svoj odnos z Jezusom opisala kot veliko ljubezensko zgodbo. Od preizkušnje popolne izgorelosti, ko več mesecev ni bila sposobna niti najkrajše molitve, razen izgovarjanja Jezusovega imena, je dozorela v obdobje, ko je molitev vsak njen vdih.

Okrogli mizi je sledil najdaljši in najslajši del – druženje ob čaju in domačih dobrotah. Če se na kupu zbere takšno število mam, se večer res ne konča zgodaj! Ob odhodu je marsikatera med njimi vprašala: »Kdaj bo naslednjič kaj podobnega? Mame potrebujemo takšne večere …«

Celotnemu pogovoru boste lahko prisluhnili na Radiu Ognjišče v torek, 21. februarja (dan pred pepelnično sredo), ob 20h.

Foto: Založba Emanuel

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja