Kako zaceliti odnos po velikem zdrsu

Foto: Shutterstock

Vsak od nas je v odnosu s soljudmi že kdaj kaj zamočil. Napačne odločitve v napačnem trenutku na napačnem mestu so enostavno del človeške narave.

Težko pa je, ko zamočimo tako, da s svojimi besedami ali dejanji koga prizadenemo. Ko skrhamo odnos, ki nam je drag, pa naj bo to odnos z zakoncem, otroki, prijatelji ali samo znanci. Občutki, ki se pojavljajo v nas, nas hromijo in včasih res ne vidimo izhoda.

Premlevamo, kaj vse bi lahko rekli ali naredili drugače. Želimo si, da bi besede vzeli nazaj. Da bi lahko spremenili svoj za drugega boleč odziv. Kje in kako torej začeti?

1. Opravičite se in prosite odpuščanja.

To se res zdi morda kot najtežje opravilo v danem trenutku, toda po tem koraku gre vse lahko samo še navzgor. Kadar je nekdo prizadet po naši krivdi, mu dolgujemo opravičilo – brez olepševanja, dodatnih pojasnil ali obsojanja drugih in okoliščin. Zgolj opravičilo.

Prosimo tudi za odpuščanje, hkrati pa se moramo zavedati, da le-to ni samoumevno in da lahko traja dlje časa, da nam oseba odpusti. Toda svoj del odgovornosti za dejanje je potrebno prevzeti in potrebno je narediti prvi korak.

2. Odpustite sebi.

Pred nami je še vsa prihodnost. Le naslednjo stvar je potrebno narediti prav.

Veliko težje je za določena dejanja odpustiti sebi, kot pa storiti vse iz prejšnje točke, kajne? Toda kljub temu, da morda grdo zamočimo, smo do sebe preveč nepopustljivi. Trdi. Neusmiljeni.

Ljudje pač delamo napake. Čisto vsi smo že naredili ali rekli kaj takšnega, kar smo kasneje obžalovali. V tej izkušnji nismo edini, prav tako nismo ne prvi ne zadnji.

3. Ne obupajte in se ne bojte poskusiti znova.

Včasih se nam zdijo naše besede ali dejanja tako nesprejemljiva, da nam lahko vzamejo ves pogum. Prepričani smo, da je konec sveta, da ni več poti do dotičnega človeka, da ni več možnosti pozdraviti ranjenega odnosa. Toda pustiti preteklosti, da oblikuje našo prihodnost, prav tako nima smisla. Kar je (bilo), je (bilo), pred nami pa je še vsa prihodnost. Le naslednjo stvar je potrebno narediti prav. Ne smemo dovoliti, da nas hudič prepriča, da smo slabe osebe zaradi slabega dejanja. Ne ostanimo na tej stopnji, temveč se borimo za boljšega sebe.

4. Pustite času čas.

So stvari v življenju, ki potrebujejo svoj čas in tako je tudi z nekaterimi napakami, ki jih naredimo. Za besede in dejanja, ki bolijo, ni instant rešitev. Dajte sebi in drugi osebi prostor in čas, da odpuščanje dozori ter da lahko nekaj novega in navadno še bolj bogatega zraste na teh ruševinah. Nekega dne se boste gotovo lahko z mirno vestjo ozrli nazaj in z mirom v srcu ugotovili, da čez vse skupaj ni več tančice grenkobe.

5. Ne pozabite, Bog je že vse odpustil.

Vedno znova, v vseh težkih obtoževanjih sebe, se vračajte k misli: ne glede na to, kako močno sem zamočil, je njegovo odpuščanje večje od tega. Poglejte nase tako, kot vas vidi Bog. In vse skupaj se ne bo več zdelo tako črno …

Vir: club31women.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja