Kako z (nes)pametnimi urami škodujemo našim otrokom

Foto: Freepik

Trg pametnih ur je že zadnjih nekaj let v silovitem porastu. Samo za leto 2024 se ocenjuje, da bo v uporabi več kot 228 milijonov pametnih ur, na novo prodanih pa več kot 180 milijonov. Številke, ki nakazujejo, kako popularen je ta tehnološki dodatek v večini držav po svetu. Popularen, a obenem izjemno nevaren, le da se nevarnosti tehnologije, ki je temelj pametnih ur, prepogosto ne zavedamo dovolj. Na kaj moramo še posebej biti pozorni starši?

Pametne ure so varnostna nočna mora

Vsaka naprava, ki omogoča povezavo z internetom, predstavlja tudi določeno varnostno tveganje. Pametne ure niso nobena izjema. Še več, ob nezadostni varnostni podpori so pametne ure enostaven plen za tretje osebe, ki se lahko vrinejo v komunikacijo med starši in otroki, otrokom pošiljajo tekstovna in glasovna sporočila in tako otroka zavedejo oz. pripravijo do ravnanj, ki so lahko tudi skrajno tvegana in nevarna. Posamezne pametne ure nimajo nikakršne enkripcije (zaščite), ne zahtevajo avtentikacije in samo IMEI* podatek naprave (pametne ure) je dovolj, da hekerji s serverja dobijo vse podatke, ki jih je ura posredovala (lokacija, sporočila, fotografije itd.). In seveda obratno – ko imajo enkrat dostop do serverja, kamor ura pošilja podatke, lahko hekerji pošiljajo podatke v uro in otrok sploh ne bo opazil, da ga na določeno lokacijo vabi popolni neznanec in ne starš.

Konkretno to pomeni, da lahko starš (ali pa heker) na daljavo vklopi snemanje zvoka okolice in posluša, kaj vse se dogaja v otrokovi bližini.

Zvočno in slikovno snemanje okolice, ki je lahko tudi kaznivo dejanje

Nekatere pametne ure omogočajo snemanje zvoka v okolici naprave. Konkretno to pomeni, da lahko starš (ali pa heker) na daljavo vklopi snemanje zvoka okolice in posluša, kaj vse se dogaja v otrokovi bližini. Absolutno nevarno je, če to počne heker, toda enako sporno in obenem nezakonito je, če to počnejo starši. Primer: starš lahko vklopi snemanje zvoka na otrokovi uri in posluša, kaj se dogaja v otrokovem razredu. S tem stori več prekrškov, povezanih s šolskim redom, pa tudi izpolni znake kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja (137. člen KZ-1). Nekatere ure pa celo omogočajo slikovno snemanje okolice, kjer se otrok nahaja, kar v primeru, da se snema ostale osebe, ponovno pomeni kaznivo dejanje (138. Člen KZ-1).

Motnje pozornosti

Pametna ura je tudi velik faktor pri motnji pozornosti otrok. Otroci, podobno kot na mobilnih napravah, lahko na pametnih urah uporabljajo aplikacije za komunikacijo, pregledujejo fotografije, spremljajo sporočila itd. Vse to vodi do točke, ko otroci uro uporabljajo tudi med poukom ali med drugimi organiziranimi dejavnostmi in pozornosti ne posvečajo snovi, ampak odgovarjajo na prejeta sporočila, podobno kot bi vseskozi uporabljali pametni telefon.

Nenehen nadzor

Prodajalci pametne ure reklamirajo kot odličen pripomoček za spremljanje lokacije otrok in s tem kot dejavnik povečanja varnosti otrok. Zgoraj smo že omenili varnostni vidik takšnega spremljanja, če v uro vdre tretja oseba, obenem pa se moramo zavedati, da s takšnim nadzorom izjemno škodimo otroku. S pametno uro starši želijo biti v konstantnem stiku z otrokom, želijo vedeti, kje je, kaj počne, tudi s kom se druži ipd. Sebastjan Kristovič je za RTV SLO opozoril, da otrok pod takšnim nadzorom ne more več vzpostaviti lastne avtonomije, nima občutka, da mu starši zaupajo, in to je lahko zelo nevarno. Kristovič dodaja tudi, da so starši zaradi takšnega nadzora, ki ga izvajajo nad otroki, še bolj anksiozni, raztreseni, v skrbeh in to se prenaša na otroke.

Odlična knjiga, ki nam pomaga na novo zastaviti naš odnos do digitalnih naprav je Digitalni minimalizem. Priporočamo v branje. 

Osebna izkušnja

Moj najstarejši sin je prvo pametno uro dobil, ko je bil star 10 let. Omogočala je spremljanje njegove lokacije in njegovih aktivnosti, z njo je lahko fotografiral itd.  Ura ni imela SIM kartice in ni omogočala povezovanje na splet prek Wi-Fi, toda že vse ostale možnosti so bile dovolj, da je bila njegova pozornost ob nošenju ure namenjena tem motilcem pozornosti, ki mu jih je ura omogočala. Le nekaj tednov po začetku uporabe je uro odložil in smo jo zamenjali z drugo, preprostejšo, a še vedno dovolj pametno uro (ki »le« kaže čas, šteje korake …).

Zavedajmo se, da so časi, ko so ure predvsem kazale čas, dokončno mimo. Sedaj so vse drugo kot to, predvsem pa so lahko zelo nevaren pripomoček na zapestjih naših otrok.

Vem, da se bomo slej kot prej znašli na točki, ko se bodo otroci odločali za novo (boljšo?) pametno uro. In takrat moramo biti starši pozorni na sledeče:

  • Preverimo, ali ura omogoča povezovanje s spletom (prek Wi-Fi ali mobilnih podatkov).
  • Preverimo, ali ura omogoča zvočno in slikovno snemanje in možnosti njegovega vklopa na daljavo.
  • Preverimo, ali ura omogoča sporočanje GPS lokacije.
  • Preverimo stopnjo zaščite ure (enkripcija, avtentikacija itd.).
  • Ne nasedajmo obljubam prodajalcem o tem, da bomo z nenehnim nadzorom otrok skrbeli za njihovo varnost.

To so le osnovni ukrepi, na podlagi katerih se lahko odločimo, ali otroku kupimo določeno pametno uro. Ob tem pa se je treba z otroki tudi pogovoriti in jih jasno seznaniti, da je prek pametnih ur možen vdor tretjih oseb, ki jim lahko pošiljajo sporočila, jih zvabijo na določene lokacije, vklopijo na daljavo snemanje zvoka in videa in te posnetke potem objavijo itd.

Zavedajmo se, da so časi, ko so ure predvsem kazale čas, dokončno mimo. Sedaj so vse drugo kot to, predvsem pa so lahko zelo nevaren pripomoček na zapestjih naših otrok.

*Številko IMEI vaše naprave uporabljajo omrežja za prepoznavanje veljavnih naprav. Kot enotna identifikacijska številka vsebuje podatke o proizvajalcu naprave, znamki, modelu in specifikacijah ter zagotavlja pristnost naprave.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja