Kako se spremeni telo moškega, ko postane oče?

Vir: Shutterstock

Da, prav ste prebrali. Tudi moško telo se spremeni, ko moški postane oče. In ne, to se ne kaže v obliki »pivskega« trebuščka kot podpori nosečniškemu trebuhu.

Ker moški ne gre skozi številne spremembe, ki jih s seboj prinašajo nosečnost, porod in dojenje, tudi ni biološko in psihološko pripravljen na otroka tako kot ženska. Zato je manj samozavesten in se bolj sprašuje o tem, če bo znal biti dober oče, če se bo znal povezati z dojenčkom in če bo vedel, kaj sploh narediti.

Pa vendar tako pri moških kot pri ženskah pride do sprememb, ko postanemo očetje oz. mame. To se kaže v hormonskih spremembah in spremembah v možganih.

Padec testosterona

Testosteron, poznan kot moški hormon, igra pomembno vlogo pri razvoju moškega. V veliki meri je odgovoren tudi za to, da si moški najde partnerko. In kot kažejo raziskave, naj bi bili moški z višjimi vrednostimi testosterona bolj privlačni nežnejšemu spolu.

Biti dober oče pa pomeni, da se osredotočiš na družino in se upreš temu, da bi iskal novo partnerko. S tem naj bi bil povezan tudi padec testosterona. Raziskave kažejo, da naj bi do padca testosterona prišlo pred ali kmalu po rojstvu prvega otroka.

Spremembe v možganih

Tudi v možganih pride do sprememb, ki pripomorejo k pridobitvi ustreznih starševskih veščin. Nevroznanstveniki so opazili anatomske spremembe v delih možganov, ki so pomembni za povezovanje, negovanje, empatijo, sposobnost za interpretacijo otrokovega vedenja.

Zanimivo je, da so pri mamah najbolj aktivni deli možganov, ki so odgovorni za negovanje, skrb in prepoznavanje nevarnosti, pri očetih pa predvsem kognitivni predeli, odgovorni za razmišljanje, ciljno usmerjenost, načrtovanje in reševanje problemov.

Ker se v očetovih možganih aktivirajo drugi predeli kot pri mami, to odraža tudi različno vlogo, ki jo imamo kot očetje oz. mame. Zato ni čudno, če otrok priteče k mami po tolažbo in k očetu po zabavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja