Kako se lotiti izločevalne diete?

izlocevalna_dieta

Ste tudi vi eni izmed tistih, ki se ne počutijo ravno najboljše? Ste utrujeni, imate probleme s prebavo, ne spite dobro ali pa imate težave s kožo? Morda se že tako dolgo počutite slabo, da niti ne veste več, kaj je dobro počutje.

Razlog za večino zdravstvenih težav je vnetje. In če že vneto raziskujete po svoji koži in iščete kakšno razjedo – ne gre za takšno vnetje, ki bi ga na zunaj zlahka opazili. In eden glavnih vzrokov vnetja je občutljivost na hrano. Tudi ta je bolj zakrita, zato verjetno niti ne veste, da vam nekatera živila povzročajo težave. Pa vendar hrana, ki jo jeste iz dneva v dan, lahko počasi uničuje vaše zdravje.

Izločevalna dieta je učinkovit način, da odkrijete, kaj vam povzroča težave, in to potem tudi izločite iz svoje hrane. S časom ko se vnetje zmanjša, pa se lahko pozdravi tudi telo, vi pa se boljše počutite. 

Zakaj izločevalna dieta?

Več kot 80% imunskega sistema se nahaja v prebavilih. Ko pojeste nekaj, kar vaše telo smatra kot grožnjo, bo odreagiralo z vnetjem. 

Izločevalna dieta je načrt prehranjevanja, ki za določen čas (ponavadi 4 tedne) iz vaše prehrane izloči določeno živilo, ki pogosto povzroča vnetja. Po tem pretečenem času začnete ponovno uvajati to živilo in opazujete reakcijo telesa. S spremembami, ki jih opazite, lahko ugotovite, kaj vam povzroča težave in kaj ne. 

Kako se lotiti?

  1. Izločite hrano, ki povzroča največ težav in je odgovorna za 90% vseh alergij in drugih občutljivosti. Sem spadajo: gluten (pšenica, pira, ječmen, rž), mlečni izdelki, sladkor, jajca (predvsem beljak), koruza, soja, rafinirana rastlinska olja, žitarice, oreščki, školjke, stročnice, določena zelenjava (paradižnik, krompir, melancani, paprika)

  2.  Jejte hrano, bogato s hranili. To so nepredelana polnovredna hranila. Zelenjava (predvsem ohrovt, cvetača, artičoke, brokoli, zelje, zelena, kumare, koromač, solata, buče), meso (pašne živali, prostoživeče ribe), sadje (z nizkim glikemičnim indeksom: jagodičevje, limone, grenivka, jabolka), dobre maščobe (avokado, kokos, oljke in oljčno olje), zelišča in začimbe (kurkuma, ingver, origano, bazilika, timijan, cimet), fermentirana hrana (kislo zelje, repa, kefir, jogurt, jabolčni kis)

  3. Dobro preberite etikete. Pomembno je, da živila, ki ga izločate, ne zaužijete niti v sledovih. Predvsem bodite pozorni, saj so nekatere snovi prisotne tudi v živilih, kjer jih ne bi pričakovali.

  4. Dobro si beležite vse spremembe na telesu. Začnite že pred izločevalno dieto, nadaljujte skozi celoten proces izločanja in ponovnega uvajanja živila. Pozorni bodite na izgled kože, na svojo prebavo (kako pogosto odvajate), spanje, bolečine, počutje pred obrokom in po njem, možnost koncentracije in dela. Med procesom izločanja beležite, če imate kaj več energije, se je koža izboljšala, se je spanje kaj spremenilo.

  5. Po dobrih 4 tednih začnite ponovno uvajati hrano. Če ste hkrati izločili več živil, jih ponovno uvajajte ločeno, vsako posebej. Če po uvajanju ne čutite sprememb, lahko to živilo ponovno vključite v svoje prehranjevanje. Če pa se pojavijo negativne spremembe, živilo izločite za daljše obdobje (vsaj še za dodatne 4 tedne) in poskusite ponovno. V kolikor se bodo težave spet pojavile, se je smiselno temu živilu povsem izogniti.

foto: storyblocks.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja