Kako pristopiti do muhaste in uporne hčerke?

Vir: Shutterstock

Vprašanje, ki ga mame postavljajo v različnih socialnih omrežjih, svetovalnicah, med sodelavkami ali pa na klepetu s prijateljico ob kavi. Ker so najboljši recepti tisti iz izkušenj, smo za vas poiskali mnenja in izkušnje mam, ki so se tudi spopadale s tem.


“Če postane hči še bolj uporniška in agresivna, kot je ponavadi, to pomeni, da jo nekaj boli. Pa tu ne govorimo o telesni poškodbi, pač pa poškodbi njene duše. Lahko je bila deležna vrstniškega nasilja, lahko ji ne gre v šoli, lahko sta se skregali s prijateljico. Kar koli že je, poskušajte ji biti v podporo. Imejte v mislih, da je njeno vedenje le odsev nečesa globljega, kar se skriva pod njeno na videz trdo kožo, sama pa še ne ve, kako se ustrezno spopasti s tem.”

“Če sprejmete, da je hči oseba z močno osebnostjo, vam bo lažje. In to, da se zna dobro upirati, ji bo lahko v marsikateri situaciji prišlo še zelo prav.”

“Ko se strasti na obeh straneh pomirijo, dajte pozabiti na njen izbruh oz. vajin konflikt. Odklopita se. Imejte v mislih, da je njeno vedenje le odsev nečesa globljega, kar se skriva pod njeno na videz trdo kožo, sama pa še ne ve, kako se ustrezno spopasti s tem.Počnita skupaj nekaj zabavnega, veselega, nekaj s čimer krepita svoj odnos. Naj tudi v vajinem odnosu po nevihti posije sonce.”

“Naučite se več »preslišati« in »prepuščati«. Dobro premislite, katere so tiste stvari, ki so vam tako pomembne, da ne želite popuščati, kaj je pa tisto, za kar ni vredno, da se sploh prepirata. Morda pa za vas le ne bo konec sveta, če obleče strgane kavbojke in si lase pobarva na rdeče.”

“Ko vas otrok spravi na obrate, se soočite z lastno ranljivostjo. Včasih se čudimo, ko se to zgodi drugim in ne razumemo pretirane reakcije staršev na neko otrokovo dejanje. A enako se dogaja tudi nam, le da naš otrok pritisne na drug gumb – na tistega, ki je alarm za nas. V takem primeru se vprašajte, zakaj vas ravno ta stvar tako spravi iz tira. In poskušajte odkriti pravi vzrok vašega vznemirjenja. Saj veste, otrok ni vzrok, je le sprožilec. “

“Če dobro pogledate, se vaša hči pogosto do vas obnaša tako kot se vi do svoje mame. Oziroma ob njej čutite podobno stisko, kot jo je ob vas čutila vaša mama. Razmislite, kako bi si vi želeli, da bi vaša mama odreagirala, in poskusite tako odreagirati tudi sami.”

“Včasih pomaga, če v napeto situacijo vskoči kdo drug. Pokličite moža, če sami čutite, da se ne morete umiriti in ste tik pred tem, da eksplodirate nad hčerko. Odmor vam bo dobro del, očetje pa so običajno veliki potrpežljivi medvedi, ki znajo umirjeno čakati, da napad razjarjene hčerke mine.”

“Potrebno je, da v odnosu do hčere ohranjate primerno avtoriteto. Ko je neka stvar za vas pomembna in nujna, o njej ne boste razpravljali, ampak boste jasno in spoštljivo zahtevali, da to upošteva. Hčerka to tudi želi in pričakuje od vas.”

In nenazadnje zmolite k Svetemu Duhu, da vas vodi v modrosti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja