Kako prekiniti umetno prekinitev nosečnosti?

Thumbnail

Ameriški zdravnik je razvil postopek, ki lahko ustavi postopek kemičnega splava s tableto.

Pri nosečnosti gre pogosto za tedne, ki jih je potrebno še »ujeti«, da se splav lahko opravi z zdravili oz. abortivno tableto, ki jo poznamo tudi pod imenom mifepriston ali RU 486. Umetna prekinitev nosečnosti je tako velikokrat odločitev, ki jo ženska izbere v naglici, nepremišljeno in v dvomih. Nemalokrat se zgodi, da se prav po zaužitju prve abortivne tablete ženska premisli in ne želi nadaljevati s splavom.

Z razvojem nove metode, ki učinkovito prepreči nadaljevanje umetne prekinitve nosečnosti je tako ameriški zdravnik in direktor zdravstvene ustanove Culture of Life Services v San Diegu v Kaliforniji, dr. George Delgado, priskrbel rešitev za takšne situacije.

Kemični splav oz. abortivna tableta

Kemični splav se v zgodnji nosečnosti (do sedmega tedna), v praksi pa tudi dlje, izvede s kombinacijo dveh tablet – mifepristona in misoprostola. Progesteron je hormon, ki vzdržuje zgodnjo nosečnost. Mifepriston (v Sloveniji ga poznamo pod imenom Mifegyne) deluje kot antiprogesteron, ki moti biološko funkcijo posteljice, da preneha vzdrževati plod s hranili. Dan ali dva pozneje pa mora nosečnica vzeti drugo tableto, ki izzove krčenje maternice in iztis ploda.

Klic v sili

Leta 2009 je dr. Delgado prejel telefonski klic prijateljice, ki ga je prosila za nasvet v zvezi s pacientko iz Teksasa. Vzela je namreč abortivno tableto mifepristona in odločitev nemudoma obžalovala.

»Začel sem razmišljati o svojih dolgoletnih izkušnjah s progesteronom, ki sem ga uporabljal z namenom, da bi skušal preprečiti spontane splave,« je dejal dr. Delgado na tiskovni konferenci ameriškega združenja ginekologov in porodničarjev za življenje. »Pomislil sem, če bi morda lahko z uporabo progesterona premagali mifepriston,« je še dejal. Rešitev je predlagal zdravniku nosečnice in – delovalo je.


dr. George Delgado

Razvoj »protistrupa« za splav                                        

Dr. Delgado se je nato povezal še z nekaterimi drugimi ginekologi in strokovnjaki in skupaj so razvili postopek, ki je bil opisan v članku, objavljenem v zborniku Annals of Pharmacotherapy decembra 2012. Načela, po katerih delujejo na svoji spletni strani, opisujejo tako:

  1. Razumljivo in primerno je spoštovati pravico ženske do odločitve za preprečitev medicinsko izzvanega splava.
  2. Nobena ženska ne sme biti prisiljena v začetek ali nadaljevanje postopka umetne prekinitve nosečnosti.
  3. Ljudje so neprecenljivi in jih je potrebno zaščititi na vseh stopnjah razvoja.
  4. Mifepriston ne vpliva pomembno na povečano možnost okvare ploda. Preprečiti umetno prekinitev nosečnosti z mifepristonom je razumna zdravstvena praksa.
  5. Progesteron lahko izniči učinek mifepristona in se ga varno uporablja v nosečnosti že preko 40 let.

Trenutno so razvili mrežo že 270 zdravnikov po vsem svetu, ki so po tem postopku pripravljeni pomagati materam izničiti učinek tablete za splav. Nekatere države v ZDA pozdravljajo delo dr. Delgada in njegove ekipe. V Arizoni so na primer pred tremi meseci sprejeli zakon, ki določa, da morajo ustrezne službe ženskam, ki se zanimajo za kemični splav, zagotoviti pravilne strokovne informacije o preprečitvi kemičnega splava, ki ni le mogoča, ampak pogosto tudi uspešna.

Polemike okoli uspešnosti metode

Dr. Delgadu sicer mnogo strokovnjakov nasprotuje, češ da progesteron nima nobenega učinka v takšnih primerih, saj da je splav zgolj z uporabo mifepristona uspešen pri le polovici primerov. Takšen odstotek pa je sodeč po raziskavah (tukaj in tukaj) nekoliko pretiran, saj te navajajo, da se nosečnost pri uporabi zgolj prve tablete mifepristona nadaljuje v le 7 do največ 40 odstotkih primerov.

Kljub temu je dr. Delgado v kratkem času s svojo metodo, ki vključuje injiciranje bioidentičnega progesterona, pred smrtjo uspešno rešil že 127 otrok. Vsi otroci so se rodili »normalni«. Uspešnost samega postopka preprečitve nadaljevanja splava pa je skoraj 60 odstotna.

Zgodbi o uspehu

Andrea Minichini je lani sedela v kliniki za splave z občutkom, da si v resnici ne želi pogoltniti tablete, ki jo je držala v rokah. Zdravnica ji je zabrusila, da je tableta draga in da se ji bo v rokah stopila, če je ne bo hitro vzela. Čeprav je še nikoli prej ni videla, ji je zdravnica zatrjevala to, kar sta si Andrea in njen fant dopovedovala že sama – da sedaj ni pravi čas za otroka. Vzela je tableto in odšla domov z drugo tableto, ki bi jo morala vzeti čez 24 ur. Po štiriindvajsetih urah je šla na urgenco v upanju, da bi svojega otroka lahko kako rešila.

Zdravniško osebje ji je dejalo, da se bo njen otrok rodil »deformiran«, če ne bo nadaljevala s splavom. Poklicala je dva ginekologa, ki ji nista znala pomagati. Nato je začela krvaveti z blagimi krči. Mislila je, da je prepozno, a je vendar našla spletno stran, kjer je bila opisana zgodba ženske, ki se je po abortivni tableti premislila in uspešno donosila. Poklicala je telefonsko številko centra za pomoč in dobila kontakt zdravnika, ki ji je nato dajal injekcije progesterona ter spremljal njeno nosečnost. Zadnjega decembrskega dne se je paru rodil zdrav in krepak deček po imenu Gabriel David.

Natasha je še ena od mladih mamic, ki je uspešno prestala postopek izničitve delovanja abortivne tablete. Danes se lahko veseli življenja svojega sina. Svoje občutke je opisala z besedami: »V življenju pridejo trenutki, ko se počutiš ujetega. Nekateri imamo napačno predstavo, da mora biti ženska »pripravljena« na otroka. Da ga mora načrtovati, da ne gre drugače. Spoznala sem, da ženska nikoli ne more biti pripravljena na materinstvo. Učiš se sproti … Materinstvo je neverjetna izkušnja … Ljubezen in veselje, ki ju občutiš, ko v rokah držiš svojega čudovitega dojenčka, sta nepopisni. Spoznala sem, da nikoli ne smeš dopustiti strahovom, da ti to odvzamejo.«

Viri: lifenews.com, medpagetoday.com, abortionpillreversal.com, szd.si

Foto: lipstiq.com, heiscomingblog.wordpress.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.