Kako pravilno nositi otroka v nosilki?

Foto: Shutterstock

Smo v mednarodnem tednu nošenja otrok. Veliko staršev pa nad nošenjem obupa, še preden zares začno, ker so pri vsem skupaj negotovi ali celo deležni kritičnih opazk … Kako sploh prav nositi, kakšno nosilko izbrati?

Po rojstvu otroka slišimo kar nekaj nasvetov o tem, kako kar najbolje rokovati z otrokom (baby handling), da podpiramo njegov zdrav razvoj – kako ga pravilno pestovati, dojiti, previjati … Vedno več se tudi govori o prednostih nošenja za otroka in za starše, bolj malo pa je nasvetov o tem, kako otroka dobro namestiti in pravilno nositi v za to namenjenih nosilkah. Ali pa so si ti nasveti celo nasprotujoči!

Tudi nosilk je na trgu vsak dan več in včasih se je med njimi težko znajti. Žal marsikatera od njih ni najbolje prilagojena anatomiji otroka in ga sili v nenaraven položaj, mnoge od njih pa imajo zelo pomanjkljiva navodila za uporabo.

Otroci so ustvarjeni za nošenje!  

 

Nošenja pa nas pravzaprav ne bi smelo biti strah, saj veliko telesnih (poleg psiholoških) znakov naših novorojenčkov kaže na to, da so pravzaprav ustvarjeni za nošenje in tesen stik ob materinem telesu:

 • Prijemalni refleks in Morojev refleks – otrok se v primeru padca poskuša oprijeti materinega (nekoč bolj poraščenega) telesa
 • Navznoter obrnjena stopala (noge na O) – mu omogočajo boljši oprijem telesa
 • Naprej zasukana medenica – kot nalašč za sedenje na maminem boku
 • Ko otroka dvignemo s podlage, refleksno pokrči noge navzgor v položaj žabice – se pripravi za optimalen položaj pri nošenju

Poleg tega se otrok v tem tesnem stiku počuti najbolj varnega in pomirjenega, se laže doji, bolje spi, manj joka in zato laže opazuje svet okrog sebe (zgodnje učenje). Otrok, ki ostane sam, začne z jokom klicati na pomoč, počuti se življenjsko ogroženega, saj sam ne more preživeti.

Naša zahodna kultura je z najrazličnejšimi pripomočki in težnjami po (pre)zgodnji samostojnosti otrok ta naravni stik močno okrnila in njegove prednosti ponovno odkrivamo šele v zadnjem času. Ko se moramo nošenja na novo učiti …

Po biološki razvrstitvi mladičev na tri tipe (po B. Hassensteinu) – tiste, ki po rojstvu mirno čakajo v gnezdih (ptice, zajci), tiste, ki po rojstvu takoj samostojno sledijo staršem (telički, kozlički) in med tiste, ki kot nošenčki naokrog potujejo na telesih svojih staršev (opice) – ljudje sodimo med slednje, čeprav se je v prejšnjem stoletju zmotno mislilo, da so otroci sposobni mirno ležati in čakati v svojih gnezdecih (posteljicah, sobicah, vozičkih). Naši dojenčki so biološko gledano »nošenčki«.

Kulture po vsem svetu so našle različne načine, kako imeti otroka varno ob svojem telesu in pri tem opravljati nujna vsakdanja opravila. Večinoma je šlo za neko obliko nošenja otroka ob telesu v preprostih nosilkah. Naša zahodna kultura je z najrazličnejšimi pripomočki in težnjami po (pre)zgodnji samostojnosti otrok ta naravni stik močno okrnila in njegove prednosti ponovno odkrivamo šele v zadnjem času. Tako se moramo nošenja – tudi v skladu z novimi znanstvenimi spoznanji – na novo učiti

 

Kako prepoznati dobro nosilko?

Ker ni vsaka nosilka dobra nosilka in vsak ponujen način nošenja primeren, moramo ob izbiri najprej preveriti, ali podpira pravilen položaj in razvoj otroka. Preverimo, ali omogoča:

1. Zadostno oporo glavici in vratu

To je še posebej pomembno pri novorojenčkih in dojenčkih, ki še nimajo dovolj razvitega mišičnega tonusa za samostojno kontrolo glavice (približno prve tri mesece); pomembno pa je tudi kasneje v času, ko otrok v nosilki spi. Otrokova glava v spečem položaju ne sme viseti nazaj ali vstran, rob nosilke pa ne sme pritiskati na otrokov vrat. Nekatere nosilke in načini nošenja to omogočajo z zadostno količino blaga v predelu vratu, druge imajo posebej za to namenjene »kapuce« oz. podaljške.

2. Dobro podporo in zaobljen položaj otrokove hrbtenice v obliki črke C

Dojenčkova hrbtenica je naravno nekoliko zaokrožena v obliki črke C in se šele postopoma razvija v obliko S, ki je značilna za odrasle. Tudi otrokova medenica je v tem obdobju zasukana nekoliko naprej (če otrok leži na hrbtu, lahko opazite, da je zanj najbolj naraven položaj, da ima noge nekoliko razširjene in pokrčene predse in ne izravnane na podlagi) in se šele kasneje zasuče navzdol v položaj, ki omogoča gibanje nog naprej in nazaj.

Nošenje v nosilki mora omogočati ta naravni položaj, v katerem so noge pokrčene naprej, hrbtenica in ritka pa lepo zaobljeni. Telo otroka ne sme biti povsem izravnano in noge ne smejo viseti ravno pod telesom. Pri ohranjanju zaokrožene oblike pa moramo paziti, da nosilka otroka dovolj tesno objema in podpira, da se otrok ne seseda vase ali vstran.

3. Zdrav razvoj kolkov v položaju, ko so nogice razširjene in pokrčene navzgor

Položaj otroka v nosilki mora posebej v zgodnjem obdobju, ko je zorenje kolkov najbolj intenzivno, omogočati pravilen položaj kolkov, da preprečimo morebiten izpah ali nepravilen razvoj. Za dojenčkov kolčni sklep (prileganje glave stegnenice v ponvico medenice) je optimalen položaj nogic, ko sta ti razširjeni, da je med njima kot približno 90˚in pokrčeni navzgor pod kotom 90-120˚. V takšnem položaju je otroku tudi najbolj udobno in mu omogoča pravilno držo celotne hrbtenice.

 

Da pri nošenju dosežemo takšen položaj, morajo biti nogice razširjene ob starševem telesu (ob boku, trebuhu ali hrbtu) in pokrčene tako, da so kolena višje od ritke (vsaj v višini otrokovih kolkov, idealno pa v višini popka). Blago nosilke mora otroku segati (in ga podpirati) do pod kolen obeh nogic. S tem ustvarimo nekakšen žep, v katerega se »pogrezne« otrokova ritka v nižji položaj od kolen.

 

Vse to je mogoče v dovolj prilagodljivih nosilkah s širokim razmikom med nogami (trakovi, ring slingi, pouchi, mei tai, mehke strukturirane nosilke ipd.). Optimalno je nošenje v pokončnem položaju s trebuhom ob telesu starša (ne nosite otroka s pogledom naprej).

 

Kaj pa nošenje leže?

Bolj priporočljivo od nošenja v ležečem položaju je nošenje pokonci. Določeni tipi nosilk (vrečaste nosilke z elastičnim robom) so lahko v tem položaju celo nevarni za otroka. Pri nošenju v tem položaju posebej pazite in upoštevajte naslednje:

 • Pazite, da ne bo otrokova bradica potisnjena proti prsim (otežuje dihanje).
 • Bodite pozorni na to, da je otrok vedno v položaju, ko vidite njegov obraz in lahko nadzorujete dihanje (ne sme se pogrezniti globlje v nosilko). Posebej problematičen je vrečast tip nosilk (primer takšne nosilke na sliki)
 • Položaj ni optimalen za razvoj kolkov, saj so noge stisnjene skupaj in pogosto iztegnjene, zato ne nosite v tem položaju dlje časa oz. ne nosite tako otrok, ki imajo kakršnekoli težave z zorenjem kolkov.

Če vam otrok sporoča o svojem neudobju v tem položaju ali se na ta način ne želi (dlje časa) nositi, ne obupajte nad nošenjem, ampak raje poskusite s pokončnim položajem.

 

Povsem drugače je, če otroka v takšnem ležečem položaju (položaj lunice) pestujete na rokah, kar pediatri priporočajo. V tem primeru otrokov položaj večkrat (nezavedno) spreminjate, popravljate, blago ne more ovirati otrokovega dihanja in glavice pritiskati v neprimeren položaj, noge so lahko bolj razširjene …

Nasprotno pa nošenje v pokončnem položaju brez pomoči nosilke dojenčkove hrbtenice in glavice ne podpira tako dobro, kot jo tesno in pravilno prilegajoča se nosilka, zato je nošenje v dobrih nosilkah primerno pokonci tudi že za dojenčke, pri katerih pediatri še odsvetujejo pestovanje v pokončnem položaju.

Ali otrok v nosilki lahko diha?

Čeprav je strah, da bi otrok (ki je v nosilki v pravilnem pokončnem položaju) s stiskanjem ob telo starša ne dobil dovolj kisika, odveč, pa je potrebno paziti, da mu ne otežimo ali onemogočimo dihanja, zato:

 • otrokovih dihalnih poti ne prekrivano z blagom;
 • mora imeti otrok v primeru neudobja ali dihalne stiske vedno možnost sam premakniti glavo v položaj, ki mu omogoča lažje dihanje;
 • otrokova brada ne sme biti pritisnjena ob otrokove prsi ali kakorkoli potisnjena naprej (naredite preprost preizkus in se prepričajte sami – sklonite glavo naprej, z brado čim bliže prsim in poskusite dihati).

Kaj pa hrbtenica staršev?

Zaradi naših telesnih razlik in posebnosti vsakemu ustreza drugačen tip nosilk. Nekatere omogočajo večjo prilagodljivost (trakovi, ring slingi, mei tai), druge so že bolj strukturirane (mehke nosilke, pouchi, t. i. štorklje). Nekateri z veseljem nosijo na boku, drugim je daljše nošenje v tem položaju neudobno in želijo simetrično obremenitev telesa. Idealno je, če lahko pred nakupom preizkusite različne nosilke.

Za zdravje hrbtenice tega, ki nosi, pa je pomembno:

 • da otroka nosi dovolj tesno ob telesu in dovolj visoko – tako visoko, da lahko otroka brez težav poljubite na glavico (če vas ob nošenju boli križ, je zelo verjetno, da nosite prenizko);
 • da nosilka omogoča čim bolj enakomerno in simetrično porazdelitev teže po telesu tistega, ki nosi (čim večja površina, čim manj točk pritiska, ozkih naramnic ipd.);
 • da upoštevate opozorilne znake, ki vam jih daje telo (si privoščite počitek);
 • da po možnosti otroka nosite od začetka dalje, pri čemer se obremenitev (in sposobnost telesa za nošenje) postopoma povečuje.

 

Pazite na temperaturo!

Še eno opozorilo je pomembno, predvsem v zimskem času – med nošenjem vedno pazite na to, kakšna je otrokova telesna temperatura, posebej če otroka ne nosite pod svojimi oblačili. Vaš občutek je namreč lahko varljiv – medtem ko vi sopihate v klanec in vam je vroče, je lahko otroku, ki med nošenjem bolj miruje, hladno – v največji nevarnosti so njegove nogice. Idealno je, da oblečete nekoliko širša (ali posebej za to nošenje namenjena) vrhnja oblačila, v katera se oblečete z otrokom vred. Tako bo zagotovo na toplem, ob vstopu v toplejši prostor pa ga ne bo treba dati iz nosilke, da bi se slekli. Pazite pa tudi na to, da se otrok pod oblačili ne pregreje!

In kako bi vi raje sedeli eno uro – tako ali tako? 🙂

 


Več o eni najboljših, najbolj praktičnih in najbolj prilagodljivih nosilk izveste s klikom na povezavo spodaj …

https://www.iskreni.net/trgovina/boba-x-nosilka/

Ob nakupu vam podarimo udeležbo na posebni delavnici nošenja otrok v nosilkah!

Na delavnici boste izvedeli, kakšen je pravilen (ergonomski) položaj otroka in kako pravilno nositi. Pogovarjali se bomo o prednosti nošenja – tako za mamo oziroma očeta kot za otroka, ogledali in preizkusili bomo različne tipe nosilk ter jim med seboj primerjali, da boste lažje izbrali primerno nosilko zase in za svojega otroka.


Opomba: Članek je bil na iskreni.net prvič objavljen leta 2012.  

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja