Kako porabiti beljake?

Foto: Shutterstock

Veliko receptov zahteva le rumenjake. Krofi, potice … In ker smo seveda varčni in ekološki, je prav, da beljakov ne zavržemo, ampak jih prav tako porabimo za nekaj drugega. Ker pa je receptov, ki vsebujejo le beljake precej manj kot takšnih, ki zahtevajo cela jajca ali samo rumenjake, smo se za vas potrudili in jih nekaj poiskali. Tudi nekaj manj znanih.

Kako torej porabiti beljake?

 1. Ni jih treba porabiti! Recepti se obnašajo, kot da je to, da spečeš potico ali krofe nekaj takega, da lahko mimogrede spečeš še ledene vetrce. Morda za katere gospodinje je, večina pa nas je vendarle takih, ki nam je eno pecivo na dan in ena razmetana kuhinja povsem dovolj in nismo nameravale še poleg glavnega peciva mimogrede speči še dodatnega. No, dejstvo je, da so beljaki precej obstojna zadeva, če jih zamrznemo in da tudi vam ne bodo niti najmanj zamerili, če jih boste v zaprti posodi lepo pospravili v hladilnik in jih porabili jutri ali celo pojutrišnjem. Če vam ne bo uspelo, jih boste zavrgle z veliko lažjim srcem, kot ko so še sveži :). Šalo na stran. Tukaj je nekaj resnih predlogov, kako jih uporabiti in si ne nakopati še ur dela.
 2. Juha: beljaki so odlična zakuha v skoraj katerokoli juho. Če imate 4 beljake in jim dodate še 1 celo jajce, razžvrkljate, lahko vse skupaj mirno vmešate v gosto ali bistro juho. Prežganko, zelenjavno, korenčkovo z zdrobom …
 3. Jajčne jedi: podobno kot pri juhi, čez nekaj dni dodate še celo jajce ali dva in naredite omleto, palačinke, šmorn …
 4. Majoneza: da se jo pripraviti tudi samo iz beljakov. Pa še veliko lažja je. RECEPT
 5. Okrasitev piškotov: Royal icing je priljubljen način okraševanja piškotov. Glede na to, da lahko beljak kak dan počaka v hladilniku, vam ne bo zameril, če boste piškote pekli kak drug dan. RECEPT
 6. Pavlova: vrhunska sladica. Želodec pa vam skoraj zagotovo ne bo hvaležen, če boste isti ali drugi dan jedli Pavlovo in potico ali krofe … lahko pa jo pripravite dan prej in pojeste drug dan. RECEPT
 7. Dobri, ampak grdi: to so piškoti, ki so dejansko tako dobri, da se je težko zadržati že med pripravo, da ne poješ pol mase. RECEPT Tudi avtorica recepta je na splošno precej kul ženska.
 8. Ledeni vetrci: klasika.
 9. Piškoti Amaretti: sanjsko dobri italijanski piškoti. RECEPT
 10. Šamrole: dobre, hitre in preproste RECEPT
 11. Penice Marshmallows: zelo enostavno za pripravo in zelo okusno in obstojno. RECEPT

Boste letos namenili del svoje dohodnine ali jo boste pustili v proračunu? Če jo boste darovali, se zelo toplo priporočamo, da podprete naše delo. Oddate jo na TEM obrazcu brez kakršnekoli prijave ali certifikata. Vzame vam zgolj nekaj sekund. HVALA.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja