Kako pa ti govoriš s svojim otrokom?

Foto: Shutterstock

Pred kratkim sem zasledila kratek video, v katerem se mlad moški do dojenčka obnaša kot do odrasle osebe. Pride v prostor, se rokuje z vsemi, tudi z dojenčkom. Dojenček v vozičku se zaleti vanj in on se pritoži neposredno njemu, ne pa mami. Nato še sedi ob njem na kavču in mu razlaga, da ima sicer čisto rad dojenčke, le da si svojega ravno ne želi.

Bil je skeč. Bilo naj bi smešno. In veliko odzivov je bilo res takih. »Ha ha, kako trapasto!«

A vmes je bil tudi en komentar, ki je rekel točno tisto, kar sem pomislila sama: a vi se NE obnašate do dojenčkov in malčkov kot do ljudi?

  1. anekdota: Dojenčico, prvorojenko, ki je imela kakih 8 mesecev, sem vprašala, če bi jabolko. »Ne bi, hvala« se je oglasil mož s kavča. Ko se je to zgodilo prvič, sem se tako smejala, da sem potrebovala kakšno minuto, preden sem mu uspela razložiti, da ni več edina oseba v gospodinjstvu, s katero se pogovarjam. A se je moralo nekaj podobnega pripetiti še vsaj petkrat, preden je mož dejansko dojel, da če govorim, ni nujno, da govorim z njim. Da za dojenčico ne uporabljam drugačnega tona kot zanj.
  2. anekdota: Tretjerojenka je bila malčica. Zagotovo je bila stara manj kot tri, saj ob dogodku še ni imela očal. Tega se res jasno spominjam. Na obisk je prišla moja najstarejša nečakinja, takrat devetošolka. Počepnila je pred mojo najmlajšo deklico in začela ljubeče čebljati male nesmisle. Punčka pa je nagubala obrvi, se obrnila k meni in vprašala: »Zakaj ona tako čudno govoli?«

Na marsikaj v svoji dosedanji starševski poti res ne morem biti ponosna. Ampak to, da sem se z otroci pogovarjala, kot da so LJUDJE že precej od začetka njihovega življenja, pa mislim, da je nekaj, kar mi je kar uspelo.

Normalno govorjenje z otrokom ugodno vpliva na njegovo inteligenco.

Tudi otroci so ljudje

Že od njihovih rojstev sem se trudila ozavestiti, da so to ljudje – samostojne osebe, svoje, edinstvene in meni zaupane le za kratek čas v varstvo in vzgojo. To sem najlažje gojila tako, da sem se z njimi tudi pogovarjala, kot da so osebe, ne pa hišni ljubljenček ali igračka.

Pa saj ne, da nisem nikoli čebljala s svojimi otroci! To res vsi počnemo. Sploh v trenutkih, ko smo se kaj hecali ali crkljali. A večji kot so bili, manj je bilo tega.

Foto: Shutterstock

Mnogo kasneje sem prebrala članek o raziskavi, ki naj bi potrdila, da normalno govorjenje z otrokom ugodno vpliva na njegovo inteligenco. Če je to res – super!

A meni se prej zdi, da je ugodno vplivalo na moj in možev celosten odnos do otrok. Ker sem z njimi komunicirala kot z osebami, sem jih dojemala kot ljudi. Do njih sem bila lažje spoštljiva. In imela do njih tudi visoka pričakovanja. Ker »saj je še majhen, saj ne razume« nikoli ni bil izgovor. Bilo mi je kristalno jasno, da zelo dobro razumejo, kaj govorim – saj so to vsakodnevno dokazovali.

Otroci so ljudje – samostojne osebe, svoje, edinstvene in meni zaupane le za kratek čas v varstvo in vzgojo.

O čem sem torej govorila z njimi? Kakšni so načrti za ta dan, kaj bomo jedli, kaj jim bom oblekla … Sprva nič posebnega. Čim so spregovorili, sem se lahko predvsem odzivala. Ponovila za njimi, kar so povedali in dodala še kaj zraven. Otroci imajo to zelo radi. Oz. vsaj moji so imeli – tudi če so tvorili komaj smiselne stavke kot »Maja tatu šiši« (Čebelica Maja ima traktor v hiši), so imeli radi smiselne in koherentne odgovore. Recimo: »Ne vem, če je traktor najbolj pametno spravit v hišo. Zgradi ji še garažo!« Morda je tudi to pripomoglo, da se znajo zdaj, ko hodijo v šolo, vsi precej dobro izražati.

Pa še eno pozitivno plat tega sem odkrila. Ker so pri starših vajeni, da se z njimi od nekdaj pogovarjava kot s polnovrednimi osebami, imajo vsi trije ničelno toleranco do ljudi, ki z njimi govorijo kakorkoli pootročeno oziroma jih na splošno ne jemljejo resno. In mislim, da jih bo to v življenju še daleč pripeljalo.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja