Kako otroka vzgojiti v državljana, ki bo hodil na volitve

Thumbnail

Če malo spremljate predvolilno dogajanje v medijih, na socialnih omrežjih, tudi na plakatih in v pogovoru z ljudmi, ste lahko hitro razočarani nad slovensko politično kulturo. Vse statistike kažejo, da zlasti mladi sploh ne odhajajo več na volitve.

Če se tega zavedate ali ne, imate v svojih otrocih bodoče volivce. In v precejšnji meri je od vas odvisno, ali bodo vaši otroci hodili na volitve ali ne.

1. Izobrazite sebe!

Vsi se radi smejemo anketam, v katerih novinarji sprašujejo mimoidoče po imenih ministrov ali podobna osnovna vprašanja, povezana s politiko. Ampak koliko pa dejansko poznate slovenski politični sistem, koliko ministrov zadnje vlade znate našteti po imenu in priimku, koliko političnih strank in njihovih predsednikov znate poimenovati?

2. Pojdite na volitve

Najmočnejše vzgojno sredstvo je zgled. Naj bo to dogodek, ne le ena obveznost, ki ji ne posvečate pozornosti in jo opravite mimogrede. Vzemite otroka s seboj na volišče in mu razložite, kaj so volitve, kako potekajo, kaj je njihov smisel.

3. Učite jih zgodovino

Mi, ki smo sedaj mladi starši, se še spominjamo slovenske osamosvojitve, ali pa je bil duh navdušenja ob ustanovitvi lastne države še zelo navzoč, ko smo bili otroci. Našim otrokom pa je samostojna Slovenija nekaj povsem samoumevnega.

Papež Frančišek je rekel: »Če želimo svoje otroke usposobiti in pripraviti na prihodnost, ni dovolj, da jim posredujemo učne vsebine, ampak jih moramo tudi povezati in seznaniti z njihovimi koreninami. Samo tako bodo lahko visoko letali in ne bodo vklenjeni v vizije drugih.« Del njihovih korenin je tudi zgodovina našega naroda. Pripovedujte jim jo.

4. Odgovarjajte na vprašanja, ki jih otroci postavljajo v zvezi s politiko

Ne v smislu »Ah saj so vsi isti« ali »Ti tega še ne moreš razumeti«. Če jim boste v nedeljo pripovedovali o volitvah, bodo v ponedeljek zjutraj zagotovo želeli vedeti, kdo je zmagal, recimo. Predvsem pa boste za marsikakšen odgovor najprej morali dobro razmisliti sami. Dovolj enostavno, da razume tudi otrok, lahko razložite le tisto, kar res dobro poznate in razumete tudi sami.

5. Pred njimi ne kritizirajte oblasti

Ne valite krivde za vse neuspehe sebe in svojih bližnjih na državne ali lokalne voditelje. Gotovo tudi oni delajo mnogo napak, vendar v stalnem pritoževanju in nespoštljivem govorjenju o voditeljih države niste ravno dober zgled otrokom, predvsem pa jih s tem ne spodbujate, da so ponosni na svojo državo.

6. Pustite jih, naj razmišljajo

Državljanska vzgoja ni enako indoktrinacija. Že 5-letniku lahko predstavite nek aktualen problem, s katerim se trenutno sooča država in ga vprašate za mnenje ali predloge, kako bi se on lotil reševanja. Dekletom bodo bližje socialne teme, dečkom gospodarske in infrastrukturne. Naj vedo, da se jih vsaka sprememba, vsako novo določilo tiče, ker kroji njihovo prihodnost.

7. Molite z njimi za naše državne voditelje

Naj se zavejo, da naši predsedniki, ministri, župani in drugi funkcionarji niso le liki s televizije, temveč resnični ljudje, ki bi jim prav prišla vsaka podpora v iskanju pravih odločitev. Zato jih redno vpletite med molitvene namene pri skupni družinski molitvi.