Kako okrepiti imunski sistem pri otrocih?

Thumbnail

Starši v strahu pred boleznijo otroke zavijamo v vato. Otroke izoliramo stran od smrkavih in prehlajenih otrok, misleč, da potem pa otrok ne bo zbolel. Ključ do zdravja pa ni v izolaciji, ampak v močnem imunskem sistemu otroka. Otroci so neprestano izpostavljeni bakterijam virusom in parazitom, ampak to še ne pomeni, da bodo zboleli. Močan imunski sistem otroku pomaga, da se naravno bori proti boleznim. Če je otrokov imunski sistem šibak je hitreje dovzeten za prehlad, gripo in druge težave.

Kako pomagati otroku okrepiti imunski sistem na naraven način?

Dojenje

Mamino mleko je zdravo, krepi imunski sistem otroka in pomaga v boju proti boleznimi. Prav tako oskrbuje otroka z vsemi potrebnimi hranili, vitamini in esencialnimi maščobami. Zelo pomembno je, da se potrudite dojiti otroka, pa če tudi le nekaj mesecev. Če dojenje ni mogoče, lahko pripravite doma narejeno mleko iz rjavega riža, ki je zdrava alternativa.

Organska hrana

Poskrbite, da vaš otrok je čim več organske oziroma ekološko pridelane hrane, ki je lokalnega izvora. Dnevno naj bo na jedilniku čim več svežega sadja in zelenjave, oreščkov, semen, stročnic in polnozrnatih žitaric.

Otroci radi posegajo po prigrizkih. V današnjih časih pa je večina prigrizkov visoko obdelanih z veliko sladkorja, konzervansov in barvil (piškoti, čips, kosmiči, gazirane pijače…). Ti dodatki v hrani slabijo otrokov imunski sistem! Poskrbite, da otroci posegajo po zdravih prigrizkih kot so: palčke iz sadja in zelenjave, kruhki z namazi, domači smoothiji, praženi oreščki in semena.

V prehrano vključite tudi kvalitetno olivno in sezamovo olje in doma pripravljene sladice. Hladna hrana lahko slabi imunski sistem, zato jo ponudite občasno.

Poglejte si svoj dnevni jedilnik. In ne pozabite, otrok sledi svojim staršem. Poskrbite, da imate sami zdravo ravnotežje v prehranjevanju. Ne bodite prestrogi ali preveč popustljivi pri otroku, najdite pravo ravnotežje.

Alergije

Če ima vaš otrok zgodovino vnetij ušes, prebavnih težav, kolike, alergije na hrano in druge težave je dobro, da pogledate njegovo sedanjo prehrano. Mlečni izdelki, sladkor, hladna hrana, sladke pijače, meso, pečena hrana in preveč sadja lahko le še poslabša težave. V nekaterih primerih mora biti določena prehrana izločena, dokler si sistem ne opomore. To so npr.: pečena hrana, mastna hrana, pšenica, sveže sadje in zelenjava, kis, sojini izdelki. Če niste prepričani, katera hrana bi lahko povzročala alergije pri otroku, vam intoleranco na določeno hrano preverijo na bioresonačni terapiji.

Poskrbite, da otrok zaužije dovolj zelenjave sladkega okusa kot so: buče, korenje, zelje, pastinak in čebula.Rahlo kuhana vodna kreša je lahko zelo dobrodošla v prehrani. Prav tako morska zelenjava, ki telo oskrbuje z minerali in pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Nori alga je zelo koristna pri otrocih in se lahko uporablja redno.

Zelišča

Zelišča se uporabljalo že več stoletij po celem svetu za preprečitev ali zdravljenje bolezni. Določena zelišča, vključno z Ameriškim slamnikom, dokazano krepijo imunski sistem. Ta zelišča podpirajo telo, da ostaja v vitalnosti.

Ustvarite breztoksično okolje

Izpostavljanje kemikalijam škodi imunskemu sistemu in mu otežuje, da se bojuje proti virusom in tudi drugim boleznim, kot npr. raku. Čeprav so toksini vse okrog nas, lahko naredite korak naprej in zmanjšate količino toksinov, kjer so otroci. Na voljo imate alternativne nadomestke za gnojila, čistila in domačo nego, ki so naravni, brez toksinov. Prav tako poskrbite za naravno pohištvo, tkanine, oblačila, hrano in pijačo.

Izogibajte se nepotrebnim antibiotikom

Otrokom se predpisuje (pre)velike količine antibiotikov. Antibiotiki lahko resno oslabijo imunski sistem otroka, ki pa postaja tudi vedno bolj odporen na zdravila. Cepljenje lahko prinese imunost na določene bolezni, ampak ne povečuje imunskega sistema pri otroku. Veliko majhnih otrok je cepljenih z večjim številom cepiva pred petim letom starosti. To je čas, ko se imunski sistem še gradi, kar stresno vpliva na otrokov sistem, posledično pa privede do kronične disfunkcije v imunskem sistemu, kar prizadene mnogo otrok v današnjem času.

Zdravo družinsko okolje

Ljubezen in pozornost sta čudovita za krepitev imunskega sistema. Otroci, ki odraščajo v ljubečem okolju, se počutijo bolj varne in srečne. Poskrbite, da držite, objemate, masirate, negujete, stiskate, poljubljate svoje otroke redno. Raziskave kažejo, da smeh in pozitivno mišljenje pomagata pri boljšem imunskem sistemu. Več se otroci smejejo in uživajo življenje, boljši je njihov imunski sistem.

Stresne situacije in nesrečni dogodki znižujejo imunski sistem otroka, zato bolj postaja bolj dovzeten za razne bolezni.

Dojenje, dnevno kopanje in masaža pomagajo zmanjšati stres in dajejo otroku pozitivne občutke.

Dnevna rutina

V svojem domu ustvarite domačnost z dnevno rutino. Ta vključuje obroke, kopanje, počitek in spanje. Skupno hranjenje z družino je za otroka zelo pomembno, saj otrok čuti varnost in občutek pripadnosti družini.

Spanje

Poskrbite, da ima otrok zadosti spanja čez dan ter da hodi spat ob sprejemljivi uri zvečer. Telo otroka se med spanjem regenerira, obnavlja in zdravi. Prav tako je pomembno, da se otrok med počitkom nauči umiritve in sprostitve. Priporočljiva je tudi sproščujoča glasba.

Uživajte v naravi

Otroci naj bodo čim več na svežem zraku. Sprehajate se po gozdu, parku ali deželi. Naj otroci tečejo, skačejo, plešejo ali plezajo. Ne “crkljajte” in zavijajte svojih otrok v “vato”. Če želijo teči brez rokavic ali kape, jim pustite, naj naredijo tako. Pustite jim, da hodijo bosi po travi ali plezajo na drevo.

Narava je odličen imunski stimulator, ki krepi in zdravi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja