Kako obvladati stres?

Thumbnail

Vsakodnevni stres, napori pri delu, skrbi glede finančnega obstoja, nesporazum s partnerjem, domači »živ-žav« so le nekatere od stvari, ki od človeka zahtevajo ogromno energije. Kako v teh situacijah ohraniti notranji mir in z zaupanjem pristopiti k vsakemu problemu?

 

Vsi poznamo take situacije, ko je ohranitev vedrosti in umirjenosti skorajda nemogoč izziv. V glavi se naberejo skrbi, nekje v notranjosti se prebudi silovita jeza, nič več ne gre po začrtanem planu. Pojavita se nemir in strah, ki vse le še zapleteta …

Odložiti težo tega, se primerno odzivati na zunanje in notranje pritiske, ki se pojavijo, ter se pravilno soočiti s stvarmi, ki nas ogrožajo, to so tiste konkretne sposobnosti in vrline, ki nam v takem trenutku močno pomagajo in se jih je zato dobro priučiti.

Zmernost v čustvih

Naše življenje je sestavljeno iz trenutkov, ki so bolj ali manj stresni in bolj ali manj predvidljivi. Da bi se lahko učinkovito spoprijeli z njimi, se je potrebno naučiti samoobvladovanja, zmernosti v čustvih, prevzemanja nadzora nad svojimi reakcijami ter se ne pustiti ustrahovati oviram.

Če se torej znajdemo sredi dnevne sobe, v kateri že drug čez drugega kričijo otroci, ni najbolj modro, da pričnemo kričati še mi.

Ko se zdi, da se ves svet okrog nas sesuva na koščke, se je najprej potrebno ustaviti in umiriti. Globoko vdihniti, še preden karkoli storimo ali rečemo. Nato je potreben kar najbolj objektiven pogled na vso situacijo. »Juha se nikoli ne poje tako vroča, kot se skuha,« pravi slovenski pregovor. Šele ko realno ocenimo resnost nastale situacije, lahko poiščemo primerna sredstva in načine reševanja, ki bodo v umirjenosti postali veliko bolj učinkoviti.

Kako umiriti sebe?

Vsak pozna zase najbolj primerne rešitve. Nekomu pomaga globoko dihanje, drugemu, da za nekaj minut stopi na zrak. V pomoč je lahko splošno povečanje športnih aktivnosti, za verujoče pa ima poseben pomen tudi redna molitev, kjer se v zaupnem odnosu z Bogom stvari postavijo na svoje mesto, v srce pa povrneta mir in zaupanje.

Ko se zdi, da se ves svet okrog nas sesuva na koščke, se je najprej potrebno ustaviti in umiriti.Vsakemu od nas se zgodi, da pozabi na to, da mu ni potrebno biti »Superman« ali »Wonderwoman«. Ko nas težave presegajo, je prav prositi in dovoliti pomoč tudi drugemu. Ko se namreč srečujemo s svojimi omejitvami in svoje težave upamo deliti s prijatelji, se obenem krepi tudi naše zavedanje, da je naš pogled v sredini viharja pogostokrat skrivljen, omejen in največkrat ne povsem realen.

Z vsakim novim zapletom dobimo novo možnost za izkustvo, kako je vedno mogoče najti primerno rešitev. Sploh, ko odstranimo »adrenalin« in paniko.

Pravo ravnovesje življenja

Včasih se je dobro samo prepustiti in zaupati, obenem pa ohraniti sposobnost samonadzora ob vsaki situaciji, ki nas skuša spraviti iz ravnovesja. Pridobiti sposobnost regulacije svojih lastnih občutij prinaša večji življenjski mir in gotovost. V tempu življenja, ki zahteva od človeka več, kot ima, se je nujno potrebno vsaj za nekaj trenutkov ustaviti in poiskati tišino v svojem srcu.

Strah naš celoten pogled omeji zgolj na stvari, ki nas bremenijo in s tem okrepi njihovo moč. Panika staremu nemiru doda novega in naenkrat se razburkano morje zdi popolnoma neobvladljivo. Zamrznitev in krč spodbujata v nas občutek nemoči in vdanosti, kar napravi težavo za zmagovalko.

Znati se pravočasno ustaviti, poiskati sebe in se umiriti, še preden odreagiramo »na prvo žogo«, pa je lahko tista vstopna točka za temeljne in ključne spremembe, ki bodo naše življenje naredile bolj podobno umirjeni morski gladini kljub vsakodnevnim vetrovom stresa.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja