Kako lahko konkretno pomagam hčerki skozi puberteto?

Foto: Shutterstock

Nekoč pride trenutek, ko se vaša mala deklica prelevi v uporno najstnico. Še nedavno je bila mala punčka, ki se je navduševala nad svetom in vas razveseljevala z nalezljivim smehom. Sedaj pa ste se znašli na nasprotnem bregu s prepirljivo punco, ki ji je vse odveč. Mnogim staršem ni lahko doživeti takšne spremembe pri svoji hčerki in včasih to zamaje družinsko harmonijo. Zato je pomembno, da starši razumemo proces, skozi katerega gre naša hči, in smo ji v tem času še toliko bolj v oporo.

 • Dovolite ji drugačnost. Čeprav to ni vedno lahko in je lahko za starše boleče, pa je distanciranje od staršev in družine pomemben proces v obdobju odraščanja. Ne jemljite njenega vedenja osebno. Mora se oddaljiti, mora zavrniti vse, kar ji je poznano, mora preizkusiti svojo neodvisnost, da lahko ugotovi, kdo sploh je.
 • Ustvarite in spoštujte zasebnost. Dajte svoji hčerki prostor, ki ga potrebuje.
 • Ponudite pomoč. Čeprav je njeno razpoloženje podobno besnečemu viharju in miru v hiši ni več, bodite razumevajoči in v oporo. Pogosto je ravno to tisto, kar dekleta v njeni starosti iščejo, pa ne znajo pokazati. Pokažite ji, da ste zanjo vedno na voljo, ne glede na to, kaj se dogaja z njo.
 • Jemljite jo resno. Ko eksperimentira s svojim videzom, oblačenjem in vedenjem, se vam marsikaj ne zdi prav. Dovolite ji, da preizkuša svoj slog (seveda v mejah normale), vi pa se vzdržite neprimernih in nepotrebnih komentarjev. Nikar se iz njenega videza ne norčujte ali je kako drugače sramotite.
 • Pohvalite jo. Še posebej v tem obdobju, ko je njena samozavest na dnu, potrebuje veliko spodbud in potrditev. Dajte ji vedeti, da je odlična takšna, kot je. Pohvale pa naj ne temeljijo le na videzu, ampak na njeni celi osebnosti. Povejte ji, da je lepa, zabavna, pametna, ustvarjalna …
 • Spoznajte njene vzornice. Če opazite, da sledi vzornicam na družabnih omrežjih, se pozanimajte, kaj ji je všeč na njih. Pogovarjajte se o tem, da v večini primerov ti vzorniki in lepotni ideali niso resnični. Življenje, ki ga prikazujejo, ima zelo redko kaj skupnega z resničnim življenjem.
 • Dajte ji odgovornost. Dovolite ji, da sama sprejema odločitve in nosi odgovornost zanje. Navsezadnje se mora tega nujno naučiti. To ne pomeni, da ji ne smete pomagati pri odločitvi. Pomoč in usmerjanje je še kako dobrodošlo. Vendar naj bo odločitev na koncu njena.
 • Postavite meje. Seveda je prav, da ji dovolite svobodo, ampak tudi meje morajo obstajati. In te ji morate jasno predstaviti. Naj ve, kakšno je vaše mišljenje glede špricanja pouka, uživanja alkohola, kajenja, drog, večernih izhodov, obnašanja v javnosti … Pri tem bolj kot postavljanje pravil pomaga, če izrazite skrb zanjo. Namesto: »Ne pij alkohola!«, raje recite: »Skrbi me uživanje alkohola med tvojimi prijatelji.«
 • Pogovarjajte se o intimnih temah. Čeprav zaprtost za pogovor v tem obdobju ni nič nenavadnega, naj ve, da se lahko z vami kadarkoli pogovarja o vsem, tudi o intimnih temah. Pa naj bo to menstruacija, zaljubljenost ali spolni odnosi. Teh pogovorov ji ne vsiljujte, ji pa dajte vedeti, da ste se pripravljeni pogovarjati. Zelo pomembno je, da jo poučite, da so odločitve za dejanje vedno njene. In da si lahko kadar koli premisli in reče ne. To je še posebej pomembno, ko bo začela hoditi na zmenke.

Odlična priložnost za poglabljanje odnosa mame in hčerke sta delavnici Čudovita princesa (za mame in hčerke od 8-12 let) in Skrivnostna lepotica (za mame in hčerke 13-15). Preverite termine in kraje izvedbe delavnice v novem letu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Preberite knjigo Otroci nas potrebujejo (Gabor Mate in Gordon Neufeld). Jih ni strokovnjakov,ki bi zadeli tako kot onadva.
  Vzpostaviti odnos nazaj med starši in otroci/najstniki,če je skrhan,dobiti nazaj otroke,nehati otroke prehitro potiskati v svet.
  Teorija navezanosti je vse,kar človek rabi vedeti.

 2. To je res pomembna tema, o kateri je dobro govoriti.
  Prevrala sem knjigo “Čudovita princeska”, avtorice Maje V. in moram reči, da je zelo dobra in tudi KORISTNA za dobro vzgojo deklic.

 3. Kot oče … predvsem biti neomajno trden, ko jo maje levo in desno. Ko tuli, ko ti brusi v obraz vse kar ji pade na pamet, ponudi objem. In “hudič babji” se čudežno spremeni v “čudovito princesko”, ko se pomiri. Na koncu ti je hvaležna za vsako tako “nezasluženo” podporo, ko je bila najbolj “grozna”. Pa iskreni odgovori, če so še tako težki. Otroci bodo hvaležni za iskrene odgovore, ki jih bomo dali, čeprav ne bodo idealni. Oni želijo slišati NAS o tej temi. Ne rabijo knjige, wikipedije, strokovnih analiz, … želi slišati od nas. Če bomo iskreni, bo spregovorilo srce in četudi bomo z besedami klatili naokoli, bo sporočilo prišlo. Predvsem pa bo sporočilo tudi to, da jo imamo radi, da ni napačnega vprašanja, da smo na mestu, da smo na njeni strani, da smo trdni. SREČNO!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja