Kako je lahko po porodu tako sijoča?

Thumbnail

Ali je žareča vojvodinja Kate, ki je pravkar rodila, res nerealna?

Po rojstvu nove angleške princese, Charlotte Elizabeth Diane, se zdi, da je več pozornosti od novorojenčice deležna njena mama Kate. Kritičnemu očesu medijev in javnosti  ni ušla ne njena popolna urejenost, “spočitost” in nošenje visokih petk, kot tudi ne dejstvo, da se je še na dan poroda odpravila iz porodnišnice.

Je podoba nasmejane Kate realna?

V komentarjih je zaslediti izjave, kot so:
Zdi se, kot da se je pravkar sprehodila po modni brvi, ne pa da je šele pred parimi urami rodila 3700 g težko dojenčico. “
V visokih petkah paradira po mestu, jaz pa še 3 tedne po porodu nisem mogla po stopnicah.”
Le kakšna mama je, da si ni vzela časa, da si v porodnišnici odpočije.”

V našem prostoru smo vajeni prakse, da mamice z novorojenčki ostanejo v porodnišnici še 3 dni po porodu.

Ob takšnih komentarjih lahko dobiš občutek, da te porod malo da ne ubije in da po njem izgledaš kot povožena mačka. Kate pa izgleda čudovito le zato, ker je pokvarjena princesa. 

Za razliko od teh komentarjev, iz katerih veje veliko očitkov pa tudi prikritega zavidanja, je mene podoba odhajajoče družinice iz porodnišnice prav navdušila. Zakaj? Zato, ker verjamem, da se je po porodu možno počutiti odlično in nasmejana Kate to gotovo potrjuje.

Praksa iz tujine

V našem prostoru smo vajeni prakse, da mamice z novorojenčki ostanejo v porodnišnici še 3 dni po porodu. In v tem oziru se zdi odhod domov na dan poroda precej nenavaden. Praksa v Angliji pa je, podobno kot še v marsikateri drugi razviti državi, povsem drugačna. Tam zdravniki celo spodbujajo odhod domov, če pri porodu ni bilo zapletov in je z mamo in dojenčkom vse v redu.

Po porodu deluje koktail hormonov oksitocina, endorfinov in adrenalina, ki mami v prvih 5-ih urah po porodu daje zadovoljstvo in neverjetno moč. Neka babica iz Münchna je dejala, da tam spodbujajo mamice, da se odpravijo domov v 4-ih urah po porodu, saj imajo takrat moč, da prehodijo tudi stopnice v najvišje nadstropje stolpnice (v Münchnu je namreč veliko starih hiš in blokov, ki nimajo dvigal).

Po porodu deluje koktail hormonov oksitocina, endorfinov in adrenalina,
ki mami v prvih 5-ih urah po porodu daje zadovoljstvo in neverjetno moč.

Tudi v Sloveniji lahko rodimo kot Kate

In čeprav tega marsikdo ne ve, je tudi v Sloveniji možen ambulantni porod, ko mama z novorojenčkom odide direktno iz porodne sobe domov. In tak porod sem izkusila tudi sama.

Zanj sem prvič slišala kmalu po svojem drugem porodu, ko sem v neki skupini mamic zasledila izkušnjo mame, ki je rodila ambulantno. Z zanimanjem sem poiskala več informacij in vedno bolj me je preplavljala želja, da bi to izkusila tudi sama, če bom še kdaj rodila.

Moji dve izkušnji

Pa sta prišla tretji in četrti porod in pri obeh sva se z možem odločila za ambulantni porod. Ker sta oba poroda potekala hitro in brez zapletov, z dojenčkom in mano pa je bilo vse v redu, sva to tudi lahko izvedla. In izkušnja je bila v obeh primerih čudovita.

Čeprav iz porodnišnice nisem odšla naličena, v petkah in lepi obleki, sem se vseeno počutila odlično in nisem čutila utrujenosti. Ta je napočila kasneje …

Lahko sem se spočila, saj sem lahko v miru spala takrat, ko je spal otrok, brez da bi nas vmes budili za previjanje ali vizito ali kaj drugega.

Lahko sem skrbela za svojo higieno in se v miru stuširala, ne da bi imela slabo vest, da v sobi joka moj dojenček.

Nisem se obremenjevala s tem, ali dovolj “pridobiva”, saj sem lahko v miru dojila in se posvečala otroku.

Izkušnja pa je bila neprecenljiva tudi za starejše otroke, ki so že takoj zjutraj, ko so vstali, lahko spoznali svojo sestro in bratca.

Čeprav so mnoge mame prepričane, da odhoda domov ne bi zmogle zaradi utrujenosti, in da je energija, ki jo izžareva Kate, nerealna, pa so moje izkušnje drugačne. Čeprav iz porodnišnice nisem odšla naličena, v petkah in lepi obleki, sem se vseeno počutila odlično in nisem čutila utrujenosti. Ta je napočila kasneje, kakšni dve uri po prihodu domov,  ko sem se v miru lahko naspala.

In ob netravmatičnem porodu je takšna izkušnja mogoča.

 

Foto: ronk.tumblr.com, awaz.pk

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja