Kako je država očete peljala žejne čez vodo?

Thumbnail

Očetje, ki so po novem upravičeni do 5 dodatnih dni očetovskega plačanega dopusta tudi za nazaj, se večinoma lahko obrišejo pod nosom. Večinoma gre za odgovornost svetovalcev na centrih za socialno delo.

Kot smo poročali včeraj, so do pravice do dodatnih 5 dni očetovskega dopusta upravičeni očetje, ki še niso uveljavljali neplačanega 75-dnevnega dopusta do otrokovega 3. leta starosti. In pravica naj bi veljala tudi za nazaj, torej tudi za otroke, rojene leta 2009, ki obiskujejo 1. razred OŠ, in celo za tiste, rojene 2008, ki so šli v šolo leto kasneje.

Ne veselite se prezgodaj!

Veselje med očeti pa ni trajalo dolgo. Veliko tistih, ki niso uveljavljali neplačanega očetovskega dopusta (in teh je večina!), jih je po pregledu svojih odločb klicalo na pristojni center za socialno delo, da bi preverili, kako je z uveljavljanjem teh dodatnih 5 dni. Čakala jih je neprijetna streznitev: »Ker ste v vlogi obkrožili tudi, da boste lahko koristili neplačani dopust, vam dodatnih 5 dni ne pripada.«

Če ste v vlogi obkrožili, da boste lahko koristili neplačani dopust, vam dodatnih 5 dni za nazaj ne pripada.

In zakaj jih je večina obkrožila tudi to možnost? Ker so jim tako svetovali na centru za socialno delo, kamor so prišli izpolnit vlogo, ali pa so ti to celo obkrožili sami (gre za preverjene informacije).

Verjamem, da so s tem želeli dobro in očetom omogočiti, da bi si v prihodnosti premislili in ne bi ostali brez možne pravice koriščenja neplačanega dopusta. A vendarle, dejstvo ostaja enako – samo zato, ker ste/so obkrožili, odkrižali ali obkljukali tisto možno postavko, ker vam je tako svetoval svetovalec na CSD-ju, pa ga potem niste nikoli uveljavljali, ste ostali na suhem. Kdo tu koga?

Na ministrstvu se še posvetujejo …

Za zdaj so stvari še v zraku. Na pristojnem ministrstvu še premlevajo, upamo lahko le, da se ne bo zgodila znamenita slovenska snežena kepa prelaganja odgovornosti enega na drugega in se bo našla rešitev, ki je bila v osnovi dobro mišljena, pa verjetno malce nepremišljeno izvedena.

Hvala Bogu gre za pravico in nas ne bo udarila po žepu, bi pa bilo smiselno, da se neskladja odpravijo in se sledi evropskim smernicam, ki so v osnovi naravnane na to, da bi očetje preživljali več časa s svojimi novorojenci, ne pa da nas bodo (spet) administrativne ovire vrnile tja, kjer se vsi sprašujemo, kdo vodi koga – mi papirje ali obratno?

Foto: i-cms.journaldesfemmes.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja