Kako boste nagradili otroke za šolski uspeh?

Thumbnail

Tole, vem, je precej provokativno vprašanje. Otroci so vendar nagrajeni z znanjem, z oceno. Pa vendar vem, da le redki otroci ob zaključku šolskega leta niso nagrajeni tudi drugače. Z darilom, priboljškom, izletom … Kako ravnati, da bo prav?

Dopolnjeno je …

Sama, kot mama štirih otrok, se ob koncu vsakega junija že vrsto let počutim utrujena in izžeta. Ko je za nami še zadnja zaključena ocena, še zadnji nastop, še zadnji izpit v glasbeni šoli, še zadnji razredni piknik …, se mi že nekaj let zapored v glavi mota besedna zveza iz Svetega pisma: »Dopolnjeno je.«

Z možem sva starša, ki zelo vztrajata pri tem, da je začete stvari potrebno dokončati in se zanje potruditi od začetka do konca. Res je, da morajo vse te stvari otroci doseči in opraviti sami, res pa je tudi, da ves čas stojiva za njimi, zanje moliva, jih spodbujava, ko se zatika, ko omagujejo, ko je v kakšnem tednu preveč vsega, ko jih potre slabši uspeh od pričakovanega, ko jih je treba kam peljati in jih od kod pobirati, jim kje ploskati ali brisati solze …

Kaj je uspeh?

Za uspeh midva štejeva vse, kar je rezultat dela in truda. Otroci so različni. Tudi v naši družini imamo takega, ki mu minimalen vložek prinaša briljanten uspeh, pa takega, ki se mora za skoraj vse presneto potruditi. Rezultati obeh so nekoliko različni. Ampak – kdo je uspešnejši? Če ocenjuješ samo povprečje ocen, nedvomno tisti, ki ima višjega. Če pa gledaš trud, postane zadeva popolnoma drugačna. In iskreno povedano me, kot mamo, veliko bolj skrbi za »uspešnejšega«.

Če ocenjuješ samo povprečje ocen, je uspešnejši nedvomno tisti, ki ima višjega. Če pa gledaš trud, postane zadeva popolnoma drugačna. Iskreno povedano me, kot mamo, veliko bolj skrbi za »uspešnejšega« otroka.

Kaj pa je z nagrado?

Seveda so glavne nagrade v obliki znanja in ocen. In seveda je nagrada tudi obilje prostega časa, ki ga prinesejo počitnice. Ampak … Naše počitnice se tradicionalno začnejo z veliko jagodno torto, ki šolarje pričaka doma na zadnji šolski dan. Obvezno z vsakim od otrok pregledava spričevalo, ga pohvaliva za trud in se pogovoriva, kje se je potrudil do svojih meja in kje so še »skrite rezerve«.

Ne gre za to, da kakšne ocene ne bi poznala. Gre bolj za simbolično raven. Spričevalo je poseben dokument, na katerem so stvari zapisane črno na belem, vse skupaj in nakazujejo, da je nekega leta konec, da so naloge opravljene, da se nekaj zapira. Da nas po počitku čaka nekaj novega, še neznani izzivi, na katere smo pripravljeni ravno zaradi tega, ker smo stare zaključili.

Darilo, zavito v papir?

Pri nas se materialnih daril nikoli nismo šli. Smo si pa ob koncih leta včasih privoščili kakšen poseben izlet. Recimo lenarjenje ob katerem od jezer ali kakšno lažje hribolazenje. V glavnem smo iskali bolj umirjeno in povezujoče doživetje za vso družino; kakšni adrenalinski in zabaviščni parki pri nas niso prišli v poštev. Nikoli se nama niso zdela primerna darila za uspeh v obliki denarja ali kakšnih posebnih dragocenosti. Konec koncev je šola predvsem otrokova dolžnost. In, tega nikar ne pozabimo ponavljati, velik privilegij, ki ga večina otrok na svetu nima.

In če zaškriplje?

V zvezi s tem osebne izkušnje iz lastne družine k sreči še nimam. Morda me še čaka. Sem pa v svojih pedagoških letih videla, koliko žalosti, slabe volje in stresa celotni družini prinese neizpolnjen načrt dela. Vzrokov za popravne izpite je lahko več. Lahko je prestop na višjo stopnjo šolanja in v novo sredino preveč stresen, lahko je šola na splošno pretežka, lahko se otrok spopada s primanjkljajem na kakšnem področju, zaradi katerega preprosto težje prestopi katero od stopnic … Lahko pa je zadaj tudi lenoba, nedelo.

V vsakem primeru pa otrok tedaj potrebuje še posebej trdno oporo ob sebi. Nekoga, ki bo verjel vanj, mu pomagal, bdel nad njim in ga primerno spodbujal.

Hvala večnemu Bogu

Pri nas doma mi je še posebej draga družinska večerna molitev. Ob koncu leta je polna zahval. Poleg uspehov in dokončanih nalog jo krasi tudi hvaležnost za zdravje in sposobnosti, ki jih je v nas položil Bog.

In potem sledi sedmi dan našega šolskega leta. Počitek. Hvala Bogu tudi zanj.

Foto: 123rf.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.