Kaj zares pomeni biti očka?

Thumbnail

Kaj v praksi pomeni biti očka? Kaj vse je mogoče z otroki početi? Odgovarjajo očetje z vsega sveta ali bolje rečeno foto utrinki iz njihovega vsakdana …

Pred dnevi je 28-letni očka na spletu delil svojo fotografijo (spodaj), kako mirno igra video igrico, medtem, ko mu 3-letna hčerka lakira nohte na nogi, enoletnica pa se stiska k njemu. Ni pričakoval posebne pozornosti, fotografija se mu je samo zdela zabavna. Odziv pa je bil nepričakovan – sprožil se je plaz tisočev komentarjev in fotografija je prišla tudi v medije. Nekateri so hvalili očkovo prepuščanje hčerini ustvarjalnosti, drugi so kritizirali njegovo pasivnost in igranje igric vpričo hčera.

 

Starševstno ne pomenu nujno vedno to, da sedimo na tleh in smo v interakciji z otroki. Včasih je dovolj že to, da smo v istem prostoru. Včasih se igramo z otroki, včasim pa zgolj smo z otroki in tudi to je čisto v redu.V debati, ki se je ob tem razvila, so se oglasili tudi nekateri strokovnjaki. Dr. Deborah Gilboa je za za Yahoo.com opozorila, da na podlagi ene fotografije nikakor ne moremo soditi, kakšen starš je nekdo: “S fotografije pa se vidi, da se ta očka dobro počuti v svoji koži in se želi povezati s hčerkama. Starševstno ne pomenu nujno vedno to, da sedimo na tleh in smo v interakciji z otroki. Včasih je dovolj že to, da smo v istem prostoru. Včasih se igramo z otroki, včasim pa zgolj smo z otroki in tudi to je čisto v redu.”

Tudi Ericka Scouter s priljubljenega starševskega bloga meni, da imajo ljudje včasih preveč ozke poglede na to, kaj pomeni kakovosten čas z otrokom: “Lahko greš malce izven okvirjev z nečim drugačnim … Ni ti potrebno vedno igrati z otroki didaktičnih iger, da bi imeli otroci lepe spomine na čas, ki so ga preživljali s tabo.”

Fotografija je sprožila še plaz drugih fotografij, ki so jih deleli očetje z vseh koncev sveta na temo “Preprosto biti oče”. Se slovenski očetje najdete v njih? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir fotografij: boredpanda.com

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.