Kaj vse zmoremo mame?

Foto: Canva

Drage mame, se spomnite, kako je bilo, ko še nismo imele otrok? Imele smo poln urnik in večkrat smo druga drugi potožile: »Oh, koliko stvari imam, komaj dohajam,« in »Noro sem utrujena, ne zmorem več.«

In potem smo postale mame.

Naše obveznosti so se podeseterile. Dobesedno podeseterile. Poleg tega se starševskih obveznosti ne da prestaviti, če se slabo počutimo ali se nam ne ljubi. Otroka je treba podojiti, mu obrisati ritko, ga potolažiti, mu pripraviti malico, ga peljati na nastop, mu podpisati prijavnico ZDAJ. Ne jutri, ne čez pol ure. Tudi če ponoči nismo spale, tudi če smo že od ranega jutra na nogah, tudi če nas boli glava. Zdaj.

Ob tem smo odkrile, da zmoremo neverjetno več od vsega, kar smo si kdaj predstavljale. Kadar mama reče: »Utrujena sem,« to pomeni, da se že mesece (!) ni naspala. Kadar reče, da jo zasipa, pomeni, da je v tistem dnevu opravile najmanj tri delavnike. Rodile smo. Skrbimo za bolne otroke, organizacijo družinskega vsakdana, vzgojo, redno gibanje, pranje nogavic, odnos z možem. Če imamo srečo, skupaj s predanim partnerjem. In nekatere herojske mame tudi brez njega.

Lahko smo ponosne nase

Kadar so otroci pri starih starših in imava z možem prost dan, se včasih vprašava, kaj neki sva počela z vsem časom, preden sva postala starša. Imela sva ogromno časa in tako malo obveznosti! Kaj sva vendar počela? Spogledava se in se začneva smejati, ker se ne spomniva. Spomniva se samo tega, da se nama je zdelo, kako polne urnike imava.

Ravno tako nama ni jasno, kako sva včasih jamrala, da sva utrujena. Če sva kakšno noč manj spala, sva pač nadoknadila naslednjo. Če je bil dan naporen, sva lahko naslednji dan (ali vsaj čez vikend) lenarila. Če sva bila bolna, sva se v miru ulegla, pila čaj in počivala. Vse to je za starše, ki v petek in svetek, ob vikendih in počitnicah, bolni ali zdravi začenjamo delavnik ob šestih zjutraj in ga končujemo pozno zvečer, skoraj nedosegljiv luksuz.

»Bravo! Koliko zmoreš. Kaj vse si danes naredila. Neverjetna si!«

Vse to seveda ni razlog, da bi se mame po cankarjansko smilile same sebi in drugim zbujale občutek krivde. Logično je, da je življenjski ritem brez otrok povsem drugačen od družinskega, s čimer ni nič narobe. Preden smo dobile otroke, smo bile tudi me včasih utrujene in preobremenjene. Ravno tako ne želim zmanjševati vrednosti in truda vseh krasnih očetov, ki enako kot mame opravijo neverjetne količine dela.

Je pa opomnik, da se lahko mame danes (in pravzaprav vsak dan) potrepljamo po ramah in si rečemo: »Bravo! Koliko zmoreš. Kaj vse si danes naredila. Neverjetna si!« Mame namreč odlično vidimo vse, kar nam ne gre in česar nismo uspele opraviti. Zvečer se spomnimo predvsem tega, da nam je počil film in smo začele kričati na otroke, da smo šli zjutraj spet prepozno od doma in da je pod mizo ostal kup drobtin.

Lahko danes zamenjamo očala? Si privoščimo slavilno molitev, sprehod, tortico ali penečo kopel v zavedanju, kako krasne, sposobne in nenadomestljive smo? Danes je dan, ko mame odpiramo šampanjec. S hvaležnostjo za dar materinstva. In s ponosom, ker je vsaka med nami čisto prava superženska.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Mame smo lahko dobre za vse ostale le, če smo najprej dobre do sebe. In tega se je potrebno zavedati. Če je mama v stiku s sabo, srečna, zadovoljna s sabo, bo to prenašala naprej na svoje otroke in ostale ljudi v svoji bližini.
  To da si prizadevamo biti ponosne na vse, kaj obvladamo, kaj znamo, kako lahko vse naredimo brez pomoči drugih, je pa že razmišljanje za drugič, zato potem mame tudi izgorijo in obležijo v boleznih. Takrat pa potem stiska in šok, kdo bo poskrbel za otroke itd.

 2. Iskrene čestitke vsem mamam za materinski dan!
  Družba zahteva od žensk, od mam, da so super mame, super žene, super gospodinje in da zraven vsega zaslužijo še mesečno plačo. Včasih smo tudi same take, da smo do sebe neizprosne in da hočemo biti popolne na vseh področjih. Toda mnogokrat potem samo telo odpove. Zakaj mislite, da je toliko raka na prsih? Zato, ker je vsega preveč, potem pridejo še hudi stresi in obremenitve in ženska se sesuje.
  Se pridružujem Barbari, bodimo prizanesljive in dobre do sebe, ker če do sebe ne bomo prizanesljive, ne bomo mogle biti tudi do drugih.
  Lep dan želim vsem.

 3. Na svetu je veliko dobrih mam.Ni pravično do njih,da se vse ženske,ki so rodile,smatra za dobre mame.Družba realno gledano nič ne pričakuje ali zahteva od žensk.Ste pa ženske nepogrešljive za človeški rod.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja