Kaj vam nožnični izcedek pove o vašem zdravju?

Foto: Shutterstock

Čeprav se o izcedkih ne samo neradi pogovarjamo, ampak se jim raje v velikem loku kar izognemo, pa je dobro, da ste pozorne na svoj nožnični izcedek, ki vam lahko poda pomembne informacije.

Ste blizu ovulacije

Nožnični izcedek se tekom ciklusa spreminja. Opazile boste spremembo v teksturi, konsistenci, barvi, količini in celo vonju. Najbolj očitne spremembe se zgodijo okrog ovulacije. Takrat je v izcedku predvsem sluz materničnega vratu, ki se pripravlja na pomoč semenčicam, da bodo lahko prišle do jajčeca. Izcedka je takrat več, lahko je precej voden, spolzek in postane raztegljiv kot jajčni beljak. To so tudi najboljši dnevi za zanositev.

Ste noseči

Izcedek se spreminja glede na hormonska nihanja. Ker je v nosečnosti precej hormonskih sprememb, mnoge nosečnice opazijo povečan izcedek v belo-rumenem odtenku.

Porod se je ali se bo začel

Če ste noseči in nenadoma opazite izcedek sluzi, je to znak, da se začenja porod. Maternični vrat se odpira in pripravlja na porod, količina sluzi se poveča. Nekatere nosečnice celo opazijo večji kos sluzi, t.i. sluznični čep. Vendar je to le začetna faza poroda, ki lahko traja dolgo časa: dneve ali včasih celo tedne.

Imate okužbo

Glivično okužbo ženske hitro prepoznajo po pekočem občutku in srbenju ter izcedku, ki spominja na cottage cheese. Vendar glivične okužbe niso edine, ki prizadenejo nožnico. Pri bakterijskih okužbah boste opazile belo siv izcedek, ki ima vonj po ribah. Če opazite katerega od prej omenjenih znakov ali pa čutite bolečine ali skelenje ob vhodu v nožnico, obiščite zdravnika.

Imate spolno prenosljivo bolezen

Klamidija in gonoreja sta dve spolno prenosljivi bolezni, pri katerih lahko pride do spremembe v nožničnem izcedku v barvi, količini ali vonju. Na žalost pa ti okužbi pogosto potekata brez simptomov, tako da niti ne veste, da ju imate.
Trihomoniaza pa povzroči zelo opazne znake na spodnjem perilu in jo boste prepoznale po rumeno zelenem izcedku. 

Jeste zdravo hrano

Hrana, ki povzroči zadah, lahko povzroči tudi vonj nožničnega izcedka. To so lahko zelo živila, ki so sicer zdrava za telo, a manj prijazna do vašega vonja. Npr. Česen, čebula, pekoča paprika, šparglji.

Ste dehidrirani

Dehidracija povzroči, da je vaš urin temno rumeno obarvan, prav tako pa lahko dobi rumen odtenek tudi nožnični izcedek. Včasih se na spodnjem perilu tudi pomešata urin in izcedek, kar spet obarva izcedek rumeno. Pijte več vode in vse bo v redu.

Imate raka

Večina rakov nima vpliva na nožnični izcedek. Za redko obliko raka na jajcevodu pa je značilna velika količina vodenega izcedka. Zato ob očitni spremembi izcedka ne oklevajte in obiščite zdravnika.

Ste v menopavzi

To je čas velikih hormonskih sprememb. In ena od sprememb je tudi sprememba v nožničnem izcedku. Tega bo manj, bo bolj zasušen, vi pa boste bolj dovzetni za okužbe.

Z vami ni nič narobe

Ogromno žensk ne ve, kako zgleda normalen nožnični izcedek, in se po nepotrebnem sekira. Kaj je normalno, se razlikuje od ženske do ženske, spreminja pa se tudi tekom ciklusa. Zato je pomembno, da ste pozorne na izcedek, da boste ugotovile, kako se spreminja tekom ciklusa in kaj je normalno za vaše telo.

Pomembno: Karkoli že počnete, nikar ne poskušajte izcedka izprati iz nožnice. To težav ne bo odpravilo, lahko jih kvečjemu še poveča.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja