Kaj ob materinskem dnevu podariti svoji mami in mami svojih otrok?

Foto: Shutterstock

Materinski dan je tik pred vrati. Seveda smo svojim materam hvaležni vsak dan, toda na ta dan se jih spomnimo še prav posebej.

Morda s svojo mamo nismo v najboljših odnosih iz kakršnihkoli razlogov. Morda nam zna pritisniti na najbolj boleč živec in nam s tonom glasu pokvariti dan. Morda ni vedela, znala bolje in je ujeta v svojih vzorcih, ki smo jih sami presegli. Kakorkoli, dejstvo je, da ne glede na to, kakšna je, nihče ni nikoli za nas storil več kot ona. Dala nam je življenje. Lahko počastimo to in se ji zahvalimo. Tudi če ji druge stvari morda niso uspele najbolj optimalno.

Najlepše in najboljše bi bilo, da bi ob materinskem dnevu svojo mamo peljali na kosilo, večerjo, kavo, izlet … in ji pričarali lepo doživetje in ljubeč skupno preživet čas. Se odločimo in tri ure svojega časa ljubeče poslušamo svojo mamo in smo ji na razpolago. Da se bo čutila ljubljeno in posebno. Druga možnost je darilo, izbrano s pozornostjo in ljubeznijo, ki se s prvo možnostjo nikakor ne izključuje.

Darilo, ki ne mine, je vsekakor knjiga. Ni vedno lahko izbrati prave, ki ne bo neprebrana obležala na knjižni polici. Zbrali smo nekaj predlogov, ki bodo polepšali in obogatili življenje obdarovanke. So od številnih žensk prebrane, preverjene in priporočane knjige, ki jih bo zelo verjetno večkrat vzela v roke!

John in Stasi Eldredge: Očarljiva

Gre za knjigo, ki nagovarja žensko srce v njenem najglobljem hrepenenju. Biti očarljiva. Biti kraljica svoje zgodbe, biti iskana in ljubljena … Brez filozofiranja in visokoletečih duhovnih puhlic. Iskreno, pristno in globoko. Kakšna, že pred desetletji požrta, solza zagotovljena.

Brené Brown: Darovi nepopolnosti 

Knjiga, ki je nagovorila številne ženske, ki so živele v prepričanju, da je samo popolno dovolj dobro. Lahko se sprostimo in uživamo v svojem življenju in tudi v svoji nepopolnosti. Ta je pravzaprav naš dar. Knjiga, ki nas vodi od “Kaj neki si bodo ljudje mislili?” do “Zadosti sem!”.

Cal Newport: Digitalni minimalizem

Ne, sploh ne gre za knjigo, ki bi jo kupili mami, ki jo pogosto vidite s telefonom v roki, kot neko hudomušno darilo. Gre za knjigo, ki ji bo pomagala prepoznati in izbrati tisto, kar je v digitalnem svetu vredno njenega časa in pozornosti. Kar jo bogati, veseli in poživlja. In reči “Ne!” tistemu, kar ji krade čas, pozornost in mir. Pomagala ji bo razmisliti o njenem prostem času in njeni vrednosti.

Claire de Féligonde: Mama moli 

Gre za knjigo, ki je namenjena predvsem mamam v letih aktivnega materinstva, da na novo osmislijo svoj odnos do molitve. Da nanjo pogledajo kot na svojo oporo in ne le kot na še eno od številnih obveznosti, ki jih je treba odkljukati. Zbrane so ideje za neobičajno, živo in konkretno molitev, ki postane sestavni del napornega vsakdana.
Ker gre družini, v kateri mama moli, dobro.

Andrea Larson in Linda Jarosch: Vidim se v tebi

Čudovita knjiga, posvečena odnosu mame in hčere. Tudi napisana s strani mame in hčere. Prikazuje vse bogastvo ljubečega odnosa in brez olepševanja tudi vso kompleksnost in stisko odnosa mati-hči, ki ne deluje dobro. Ter ljubeče nakaže pot v nove, bolj zrele odnose …

Milena Miklavčič: Ogenj, rit in kače niso za igrače

Zgodbe, ki pretresejo vsako žensko. Nekatere zato, ker so morda v njih še živele, mlajše pa, ker so to zgodbe njihovih mater in babic. Knjiga, po kateri na novo ovrednotimo odnos do svojih prednic, do njihovega življenja in trpljenja. Morda knjiga, ki nam bo pomagala videti naše mame in babice v novi luči in pojasnila njihova dejanja in razmišljanja, ki so se nam zdela nepojmljiva.

Ljubezenski romani Tesse Afshar

Za ženske, ki si za razvedrilo in sprostitev rade privoščijo ljubezenski roman, pa so počasi že site klasičnih cenenih “ljubičev”. Tessa Afshar gre malo globlje in v svoje zgodbe vplete še drugačne vloge žensk, ne le ljubezenske. Dobrodošla komponenta je tudi ta, da se strastna ljubezen in duhovnost nikakor ne izključujeta.

Hvala, da si mati mojih otrok

Kakšno pozornost namenite tudi materi svojih otrok, še posebno če so ti še majhni in bo od njih dobila kvečjemu kakšno zmečkano papirnato rožico iz vrtca. Čeprav je tudi res, da verjetno zanjo na svetu ni lepše. Ampak tudi vaša gesta hvaležnosti bo dobrodošla. Hvala, da si mati mojih otrok. Cenim tvoje delo, tvojo ljubezen, tvojo vzgojo in skrb … Bog me je blagoslovil z zelo veliko milostjo, ko mi je poslal tebe.

Mama, čestitaj si!

Mame, tudi za nas je čas, da vzamemo stvari v svoje roke in nehamo ponižno in cankarjansko čakati, da se nas kdo spomni. Si mama, v tvojem telesu so zrasla nova človeška bitja in iz njega tudi prišla na dan. Ure, dneve, mesece in leta si jim posvetila in jim posvečaš. Uspevajo in cvetijo. Daj priznanje sama sebi in si čestitaj. Odpri si šampanjec ali/in najljubšo slaščico ter si nazdravi. Privošči si novo knjigo ali nov kos oblačila, novo frizuro ali karkoli pač napolni tvoje srce. Počasti sebe in svoje delo. Ni samoumevno, ni nevidno, ni nepomembno.

Pravzaprav je delo mater najpomembnejše delo za obstoj človeštva!

Če potrebujete pomoč pri pisanju voščilnice, lahko pokukate v našo zbirko lepih misli in verzov o mami.

Komentarji

  1. Matere si lahko rože in čokolatine kupimo, knjigo, ki si jo želimo prebrati, pa si običajno izposodimo v knjižnici. Matere si želimo, da nam nekdo prizna naše (nevidno) delo in trud in naredi nekaj namesto nas. Najmanj, kar si želim, pa je, da mi nekdo za materinski dan prinese knjigo: Ogenj, rit in kače, niso za igrače. Z vsem spoštovanjem do avtorice gospe Milene Miklavčič, se mi zdi, da knjiga ni primerna za darilo. Sicer je še nisem prebrala, sem pa slišala, da vsebuje tako krute in žalostne zgodbe naših babic in prababic, da me kar zmrazi. Še posebej zato, ker vem, da so resnične! Tako čtivo me popolnoma zagreni, še posebej zato, ker vem, da se take stvari tudi še danes dogajajo. Morda nekje v civiliziranem svetu niti ne, ker se ženske ločijo, se osvobodijo nasilneža in zaživijo mirno, svobodno življenje.
    Zato specite ali kupite nam rajši kakšno dobro pecivo ali kaj skuhajte, pa čeprav samo testenine z maslom in sirom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja