Kaj nam sporoča menstruacija o našem zdravju

Thumbnail

Menstruacija je tema, o kateri se ne preveč radi pogovarjamo, pa vendar nam lahko pove zelo veliko o našem zdravju.

Če vam mesečni obisk predstavlja tisto nadležno »teto s Krvavca«, je potrebno, da se ji bolj posvetite in ugotovite, ali je z vašim ginekološkim zdravjem vse v redu.

1. Menstrualni krči

Dismenoreja ali po domače menstrualni krči povzročajo bolečine zaradi luščenja maternične sluznice.

Približno polovica žensk občuti boleče menstruacije, ki so rezultat prekomerne tvorbe prostaglandinov – tkivnih hormonov, ki sodelujejo v procesu bolečine in vnetja.

Hudi krči v spodnjem delu trebuha lahko kažejo na resno zdravstveno težavo: endometriozo. Pri endometriozi se tkivo maternične sluznice naseli izven maternice, najpogosteje v predelu medenice. Ko se začne luščiti, nima kri kam odtekati.

2. Barva krvavitve

Čeprav opazovanje izcedkov ni najbolj estetsko, pa lahko poznavanje barve krvavitve razkrije veliko o vašem zdravju.

Med menstrualnim ciklusom se hormoni nenehno spreminjajo, kar lahko vpliva tudi na barvo krvavitve. Ženske običajno opazijo tri barvne vzorce: borovničevo, jagodno in brusnično.

Če krvavitev po teksturi in barvi spominja na stisnjen zamrznjene borovnice, je to znak višjih ravni estrogena, kar vodi v večjo zadebelitev sluznice. Takšno krvavitev običajno opazimo pri močnih menstruacijah.

Če je krvavitev podobna jagodni marmeladi oz. je svetlo roza odtenka, je to običajno znak, da je nivo estrogena prenizek, kar lahko vodi do suhosti nožnice, nizkega libida, izgube las in utrujenosti. Ženske z nizko ravnijo estrogena imajo neredne krvavitve, ki pogosto zamujajo.

Krvavitve, ki so lepe rdeče barve in so podobne brusničnemu soku, so »normalne« in redne.

3. Jakost krvavitve

Čeprav se vam morda zdi, da kar lije iz vas in izgubljate na litre krvi, se pri povprečni menstruaciji izloči manj kot 1 skodelica krvi.

Seveda pa se lahko pojavijo tudi zelo močne krvavitve. Če med menstruacijo dalj časa močno krvavite (t. i. menoreja), lahko to povzroči anemijo ali celo vodi do miomov, polipov, tumorjev na materničnem vratu ali maternici, ali endometrioze. Stanje je pogostejše pri ženskah, starejših od 35 let.

Pri ženskah, ki imajo šibkejše krvavitve, so vzrok lahko hormonske spremembe, slaba prehranjenost ali stres.

Šibkejše krvavitve so pogostejše pri ženskah, ki vstopajo v perimenopavzo, in tistih, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, kar povzroči manjšo izgubo krvi in šibkejše krvavitve.

Nenormalno šibke menstruacije so lahko pokazatelj avtoimunskih bolezni ali policističnih jajčnikov.

4. Pogostost menstruacij

Pogostost menstruacij je tudi dober pokazatelj vašega ginekološkega zdravja.

Menstruacije naj bi se pojavljale na 21 do 35 dni ter naj bi trajale od dva do sedem dni. Ciklusi naj bi se s starostjo krajšali.

Neredni ciklusi v najstniških letih niso nič neobičajnega. Če pa imate v kasnejših letih neredne menstruacije, izvenciklične krvavitve ali pa menstrualna krvavitev traja dlje kot 7 dni, je to lahko posledica intenzivnega hujšanja, stresa, nosečnosti ali uporabe določenih zdravil.

Vzrok za neredne cikluse je lahko tudi pretirano pitje alkohola. Ta namreč poškoduje jetra in tako moti presnovo estrogena in progesterona.

5. Krvavitev po menstruaciji

Ko že mislite, da je menstruacije konec, se pojavi nova krvavitev. Ta je običajna za ženske, ki uporabljajo kontracepcijske tabletke, saj te lahko povzročajo manjše krvavitve in krče tekom celega ciklusa.

Če ne uporabljate hormonske kontracepcije in ni zunanjih hormonskih vzrokov za krvavitve, se posvetujte s svojim ginekologom. Vzroki za krvavitve so različni: od okužb, hormonskega neravnovesja, polipov, do predrakavih sprememb in raka.

6. Odsotnost menstruacij

Če ženska nima menstruacije, najprej pomisli na nosečnost. Vendar je vzrokov za »zamujanje« lahko več. Amenoreja je stanje, ko ženski izostane menstruacija za 6 mesecev ali več. To se lahko zgodi ob uporabi hormonske kontracepcije.

Bolj pogosto pa se to pojavlja pri ženskah, ki so debele, pri preintenzivni in predolgo trajajoči telesni aktivnosti in pri tistih z nizkim deležem telesne maščobe. Drugi vzroki so lahko še možganski tumorji, preveč aktivna ščitnica ali zmanjšano delovanje jajčnikov.

Ženske, zapomnite si: vaša menstruacija je super orodje in pokazatelj vašega zdravja.

Maja Vovk je svetovalka metode FertilityCare.

Če bi svoj cikel rade še bolje spoznale, vas vabimo, da se vključite v tečaj metode FertilityCare.

Foto: womenshealthmag.com, mamashealth.com, medicaldaily.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.