Kaj je narobe z mano?

Thumbnail

Se počutite utrujeni, ne morete spati, ste neješči in jokavi? Ste morda pred kratkim rodili, se otroka neizmerno veselili, zdaj pa se počutite žalostni? Se vsak dan sprašujete, ali boste zdržali do večera, se bojite biti sami z dojenčkom, vas je strah dojenčkovega joka? Ali pa imate morda tako neprijetne spomine na obdobje po porodu, da si ne želite še enkrat roditi?

Ste v obdobju, ki ga imenujemo poporodna depresija. Ta je pogosta spremljevalka poporodnega obdobja, nastane pa zaradi skupka različnih dejavnikov, ki vplivajo na telo in duševnost matere. Najprej je to porušeno hormonsko ravnovesje, nato spremembe v partnerskem odnosu po rojstvu otroka, nerazrešene travme iz zgodnjega otroštva, samo doživljanje in okrevanje po porodu ter seveda skrb za novorojenčka, ki marsikateri mamici povzroča skrbi in jo doživlja kot stres. Poporodna depresija ima veliko obrazov, traja različno dolgo in ima različne stopnje intenzivnosti.  

Poporodna otožnost (angl. baby blues)

To je najblažja oblika poporodne depresije, ki prizadene od 30–80 % porodnic in je posledica porušenega hormonskega ravnotežja. Glavni pokazatelj te oblike depresije je nihanje razpoloženja. Ostali znaki so: žalost, nespečnost, utrujenost, nenadni izbruhi joka, pretirana zaskrbljenost. Navadno se začne v prvih petih dneh po porodu in traja 3–10 dni, včasih pa le par ur. Kadar traja dlje časa, lahko preide v poporodno depresijo.  

Poporodna depresija (angl. post partum major depression)

Prizadene 10–15 % žensk po porodu. Je eden najpogostejših zapletov poporodnega obdobja. Lahko se začne kadarkoli v prvem letu po porodu, znaki, ki jo spremljajo, so resnejši in trajajo dlje časa kot pri poporodni otožnosti. To so: izbruhi joka, težave s koncentracijo, neodločnost, globoka žalost, samomorilne misli, ženska se lahko počuti nesposobno skrbeti za otroka, zato občuti izgubo, se samoobtožuje, da je neprimerna za mamo. Telesno se depresija lahko kaže kot izguba telesne teže, motnje menstruacijskega ciklusa, spremembe teka in nizek libido, motnje spanja, utrujenost. Telesni znaki so lahko tudi normalne spremembe, značilne za poporodno obdobje, zato je to obliko depresije težje zaznati in se ustrezno odzvati.  

 

Poporodna psihoza (angl. post partum psychosis)

Navadno izbruhne v prvem mesecu po porodu in traja od šest tednov do šest mesecev. Glede na to, da je izbruh nenaden in sprememba vedenja očitna, je poporodno psihozo lahko opaziti. Potrebna sta hospitalizacija in takojšnje zdravljenje. Prepoznamo jo po naslednjih znakih: nespečnost, vznemirjenost, blodnje, halucinacije, zmedenost, hitro menjavanje razpoloženj, samomorilne in detomorilne misli ali celo dejanja, zapostavljanje in nazanimanje za otroka.

Poporodna depresija je težko obdobje prilagajanja na življenje z dojenčkom, iskanje nove vloge v družini in v družbi. To težavo lahko s pomočjo ljudi, ki vas imajo radi, spremenite v izziv, ki vam spremeni življenje.

 

Vir: depression.about.com  

 

V članku, ki ga boste lahko prebrali naslednji teden, pa bomo spregovorili o tem, ali se lahko poporodni depresiji izognemo ali jo ublažimo ter na kakšne načine jo zdravimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja