10 nasvetov, kako omiliti ali celo pozdraviti poporodno depresijo

Thumbnail

Težko vam je. Žalostni ste. In jokavi. Nimate energije. Sprašujete se, kako naprej, kaj lahko storite, da vam bo lažje. Danes vam predstavljamo 10 stvari, ki jih lahko naredite, da si poporodno obdobje olajšate, omilite znake poporodne depresije in zaživite bolj veselo obdobje v svoji družini.

1. Vsak dan si vzemite nekaj časa samo zase

Novopečene mamice se z lahkoto popolnoma posvetijo svojim novorojenčkom in pri tem pozabijo, da imajo še vedno svoje potrebe, ki jih je tudi treba zadovoljiti. Zato je zelo pomembno, da si dneve načrtujete tako, da bo v vsakem nekaj časa, ko se boste posvetili samo sebi. Dojenčka naj ta čas prevzame nekdo drug. Kaj boste počeli ta čas? Ni vam treba početi nič, lahko se samo malo umaknete, da uredite svoje misli, si oddahnete od nenehne skrbi za otroka, si zmasirate stopala … nekaj pač, da se za nekaj trenutkov sprostite. Tudi za dojenčka boste lažje dobro poskrbeli, če se boste počutili bolje. 

2. Vzemite si čas za skupne trenutke s partnerjem

Skrb in vznemirjenje, ki ju prinaša novorojenček v družino, lahko pripomoreta k temu, da novopečena starša izgubita medsebojni stik. Čeprav ste zdaj družina, ne smete pozabiti, da je vajin odnos še vedno na prvem mestu. Negujte svoj odnos, tako kot negujete svojega otroka. Vaš parter je vaša opora in pomoč. Poskrbi lahko tako za otroka kot za vaše čustvene potrebe. 

3. Dobro jejte

To pomeni, da jeste zdravo, mešano prehrano, imate 4–5 obrokov na dan, da veliko pijete – vsaj 2 litra takočine na dan (tudi zaradi dojenja). Nekateri znaki poporodne depresije (npr. utrujenost, občutek šibkosti …) so namreč povezani z neredno in nazadostno prehrano. Če nimate dovolj energije, ki jo pridobite s hrano, ne morete poskrbeti zase in za dojenčka. 

4. Poskrbite, da bo v vaši hrani dovolj maščobnih kislin omega 3

Raziskave so pokazale povezavo med poporodno depresijo in primanjkljajem maščobnih kislin omega 3. Neka druga raziskava je pokazala, da so se ženskam, ki so 8 tednov jedle dodatke maščobnih kislin omega 3, znaki poporodne depresije izboljšali. Čeprav tovrstne maščobne kisline najdemo v ribah (skuše, postrvi, sardine, tuna, losos), nosečnicam raje svetujemo, da pijejo ribje olje. Ribe so namreč pogosto onesnažene z živim srebrom, ki je nevarno za razvijajočega se otroka. Po izsledkih raziskav je zaradi tovarniške obdelave v ribjem olju manj strupenih snovi. 

5. Spanje

Večina novorojenčkov se hrani tudi ponoči, zato se veliko zbujate in se ne naspite dovolj. Ko ste nenaspani, ste bolj razdražljivi, sposobnost koncentracije je manjša, občutek tesnobnosti in utrujenosti se poveča. V prvih tednih (ali celo mesecih) morate zato tudi čez dan počivati – kadarkoli vaš otrok zaspi, zaspite skupaj z njim, otroka lahko na sprehod pelje tudi kdo drug, vi pa med tem počivajte. Tako boste vsaj malo poskrbeli, da boste dovolj naspani. 

 

6. Telovadba in gibanje

Telovadba in gibanje povzročita, da se v telesu sproščajo endorfini, ki vplivajo na zmanjšanje in izboljšanje znakov poporodne depresije.

7. Prosite za pomoč prijatelje in ostale družinske člane

V kulturah, kjer živi več generacij še vedno skupaj in vsi skrbijo za novorojenčka, poporodne depresije skoraj ne poznajo. Dovolite svojim prijateljem in družinskim članom, da za nekaj časa prevzamejo skrb za dojenčka, vi pa si medtem odpočijte in se sprostite. 

8. Poiščite družbo drugih mamic

 Druge mamice so lahko vaš najboljši zaveznik, ko imate majhnega dojenčka. Ne samo, da razumejo kaj doživljate in čutite, na zalogi imajo veliko nasvetov in zvijač, kako materinstvo narediti prijetnejše in bolj obvladljivo. 

9. Imejte realna pričakovanja

Preden začnete razmišljati, da niste tako sposobna mama kot npr. Angelina Jolie, ki ima uspešno kariero, se posveča humanitarnim dejavnostim, hkrati pa vzgaja šest otrok, vedite, da ji pri skrbi za otroke pomaga več varušk. Vi pa ste samo ena mama, ki mora poskrbeti za novorojenčka, in čisto naravno je, da se vam včasih zdi še to preveč za vas. Pomembno je, da ostanete v svojih pričakovanjih realistični, da boste lahko uživali v prijetnih trenutkih z dojenčkom in se vam takrat ne bo mudilo narediti sto in eno stvar. Stanovanje pač nekaj časa ne bo tako zelo pospravljeno. 

10. Ne bojte se prositi za strokovno pomoč 

Če vsi predhodni nasveti ne pomagajo in se znaki poporodne depresije še poglabljajo, vam svetujemo, da poiščete strokovno pomoč. Poporodna depresija je namreč biološko pogojena bolezen, in ne znak, da ste slaba mama. Hujše oblike poporodne depresije je potrebno zdraviti z zdravili, zato se najprej obrnite na svojega osebnega zdravnika, ki vam bo svetoval, kako naprej.  

Vir: depression.about.com 

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja