Kaj imata skupnega seks in današnji Marijin praznik

Danes je praznik Marijinega brezmadežnega spočetja.

A ni to en tak spregledan praznik? Takoj za Miklavžem je, ko smo vsi še pod vtisom daril. Morda je krivo tudi to, da je v decembru treba praznovati še toliko drugega – Barbara, Nikolaj, Lucija, božič, Štefan, nedolžni otroci in še novo leto …

Ampak kljub vsemu so se okrog vseh naštetih praznikov spletli najrazličnejši običaji, le okrog Marijinega brezmadežnega spočetja ne, zato se mi bolj zdi, da je glavni problem to, da tega praznika preprosto ljudje nikdar nismo dobro razumeli in zato nismo znali prav praznovati.

Ker, kaj pa pravzaprav na ta dan sploh praznujemo?

Brezmadežno spočetje se sliši, kot da je bila Marija spočeta tako kot Jezus: da so imeli tudi pri njej nek opravek angeli, da je Sveti Duh prišel nad njeno mamo Ano in jo je moč Najvišjega obsenčila in tako dalje.

Ampak pravzaprav praznujemo le to, da je bila Marija že od spočetja brez izvirnega greha.

Torej, da je bila Marija že od spočetja izbrana za posebno nalogo, da bo na svet prinesla Odrešenika. Da ji je bilo v življenju zato nekaj stvari prihranjenih (poleg izvirnega greha še vsi ostali), zato pa ji je bilo marsikaj težkega tudi naloženo. Biti brez greha v grešnem svetu  je, če nič drugega, precej osamljeno življenjsko poslanstvo.

8. december – dan spočetja Brezmadežne

Sem pa pred leti ob pregledovanju adventnega koledarja, ugotovila, da … Marijino brezmadežno spočetje pravzaprav praznujemo 9 mesecev pred njenim rojstnim dnem (8. september). Mogoče je bilo krivo dejstvo, da sem bila tudi sama takrat v veselem pričakovanju, ampak dejansko mi je takrat prvič v glavi naredil klik ob besedi »spočetje«.

In od takrat 8. decembra po tiho pri sebi vedno praznujem praznik Joahimovega in Aninega seksa.

Ker to ta dan dejansko je!

A veste, kako krasen praznik bi lahko to bil? Če bi ga tako praznovali. Spolnost med zakoncema je (lahko) nekaj res čudovitega, dragocenega, osrečujočega. In prava škoda je, da nekaj tako lepega nima svojega praznika! Jaz takoj dvignem roko, da to spremenimo.

Praznik bi lahko služil tudi kot opomnik, da je ta vidik zakona pomemben.

S praznikom zakonske spolnosti bi lahko povezali tudi kakšno lepo tradicijo – da se na ta praznik najame varuško, recimo. Ali pa, da se pride iz službe eno uro prej … In lahko bi služil tudi kot opomnik, da je ta vidik zakona pomemben. Recimo, da si ta dan pa RES zakonca vzameta čas za nežnost, ne le nekaj na hitro in mimogrede. Da k njej pristopita z jasno zavestjo, da gre za obnovitev poročne obljube, da si jo s tem dejanjem znova izrekata. Morda bi celo navdihnil, spodbudil kak par, ki se ljubezensko-spolnih odnosov ni lotil že zelo dolgo. Predvsem pa se mi zdi, da bi praznik zakonskega seksa definitivno odstranil stigmo, da je katoliška cerkev nenaklonjena spolnosti.

Pa še del leta je idealen. Zimski večeri so dolgi. In hladni. Perfektni za stiskanje nekje na toplem z najljubšo osebo.

Saj vem, da bi se zagotovo našel marsikdo, ki bi ta praznik zlorabil. Možnosti, kako izkriviti praznik, ki praznuje spolnost, je nešteto mnogo. Ampak saj tako je čisto z vsakim praznikom – poglejte vendar, kaj je kapitalizem naredil prazniku Jezusovega rojstva …

V procesu pisanja tegale teksta sem naredila zelo kratko in torej zelo nereprezentativno raziskavo. Čisto vsi kleni, zavedni katoličani, ne zgolj nedeljniki, ampak v svoji veri tudi aktivni, ki sem jih povprašala po Marijinem brezmadežnem spočetju, so ga mešali z Gospodovim oznanjenjem. Zato se mi zdi, da tale članek – napisan z obilico humorja, upam, da se to vidi s helikopterja … – pravzaprav dela za promocijo praznika. Nihče, ki ga bo prebral, več v življenju ne bo mešal Gospodovega oznanjenja z Marijinim brezmadežnim spočetjem.

Skratka, vsem vam iz srca želim nadvse lep praznik Aninega in Joahimovega seksa, s katerim sta čudovito sodelovala pri Božjem načrtu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. RKC definitivno močno…
    RKC definitivno močno upravlja s človekovo spolnostjo. Skoraj bi rekel, da je poleg pokoravanja avtoriteti, spolnost poglavitna agenda pri upravljanju z ljudmi. Celo upam trditi, da je ravno nadzor nad človekovo spolnostjo ključ do vseh ostalih uspehov preoblikovanja človeštva. Če pridobiš kontrolo nad spolnostjo, imaš konztrolo nad človekom. Dejansko je cilj popolnoma omejiti oz. onemogočiti človekovo spolnost na vseh področjih, razen na zelo ozkem, ki ga je cerkev določila za sprejemljivega. Tu pa ga tako intenzivno propagira, da se nam poročenim parom zdi, da smo družine otroške farme.
    No, zakonske spolnosti sicer ne ubija cerkev, ampak stres in sodoben način življenja. Tu cerkev celo pomaga in kdor ji sledi kolikor toliko, mu je nemara malo lažje v tem prehitrem svetu. A to ne spremeni zgoraj napisanih dejtev. Drugače pa pravijo, da ženske in moški ne moremo biti le prijatelji brez seksa. O, lahko: Imenuje se ZAKON. 🙂

    PS: Tudi jaz nisem vedel kaj pomeni Marijino brezmadežno spočetje. Prepričan sem bil, da je to, ko je ONA brezmadežno spočela. Seveda, Slovenščina je tukaj premalo natančna in je res težko začutit filigransko razliko, nekomu, ki ga Marija niti ni toliko zanimala, več od tega, da je imel verouk zaključen z odliko. Je pa takoj na mestu filozofsko vprašanje: Če je Marija bila spočeta po človeškemu (grešnemu) očetu in mami, potem ji izvirnega greha ni mogoče izbrisati, v kolikor je to dedna zadeva. Lahko ga samo nevtraliziraš s krstom. Zato smo vsi grešniki, v kolikor se zanj odločimo, saj greh že od rojstva nosimo v sebi, le da je s krstom deaktiviran. Torej (kot softweraš po poklicu) lahko trdim, da pač del v epromu zapečene programske kode (greh) z varnostnim popravkom (service pack), obidemo. Ko človek odrašča ga svet preizkuša. Hekerji tako slej kot prej vdrejo v sistem in človek greši. Zato potrebujemo antivirusno zaščito (spoved, maša, molitve, cerkev). To mi je bilo vse zmeraj jasno in smiselno. Ampak s tem člankom pa se mi je zadeva postavila na nelogično stran. Če se je rodila brez izvirnega greha, torej ljudje vendarle nimamo predinštalirane (hardcoded) grešne komponente v sebi, ampak se nam jo doda. Bodisi na daljavo, bodisi z nekim ritualom. Prej bi rekel z nekim ritualom. Kot cepivo, ki vbrizga mrtve celice bolezni. kdaj se ta greh potem dodaja? A Bog torej načrtno frdebuje svoje otroke pred rojstvom? To ni logično. Bog je ljubezen! Torej se bojim pomisliti, da miselno kodo greha v otroke vcepi človek, kot se danes želene lastnosti otrok sprogramira z genskim inženiringom. Le katera organizacija bi se lahko šla tak miselni inženiring? Kaj hočem. Vse sorte pomsilim. Saj vem, da ne smem mešat programerstva z religijo 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja